Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

.

På havsbotten i djuphaven (ned till 6 000 meters djup) finns olika metaller och mineraler som efterfrågas inför övergången till ett fossilfritt samhälle. Men verksamheten kan ge oåterkalleliga konsekvenser

Bild: WWF

WWF

Globala bolag säger nej till djuphavsmineraler

Svenska Scania, tyska Volkswagen, holländska Triodos Bank och amerikanska Patagonia meddelar att de ställer sig bakom uppropet om ett globalt moratorium mot att bryta djuphavsmineraler.

Erika Reje: |2021-12-30| Med detta växer listan med globala aktörer som vill hålla djuphavsmetaller borta från sina produkter. Tidigare har bolag som Volvo Group, BMW, Google och Philips skrivit på uppropet. Även svenska Northvolt tar avstånd mot att använda mineraler från djuphavet i sina produkter. Idag meddelar svenska Scania, tyska Volkswagen, holländska Triodos Bank och amerikanska Patagonia att de ställer sig bakom uppropet om ett globalt moratorium mot att bryta djuphavsmineraler.  

Beskedet kommer inför det globala möte, där även Sverige är inbjudet att delta, som i mitten av december ska besluta om processen framåt för den framväxande industrin.

– Att allt fler bolag ställer sig bakom ett moratorium är en viktig signal mot världens stater. Gruvbrytning i våra djuphav kan inte tillåtas när vi inte har en aning om vilka konsekvenserna blir, säger Gustaf Lind generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Forskare och företag varnar för gruvdrift i djuphavet 

Diskussionen om världens växande behov av mineraler och metaller till produkter som smartphones och bilbatterier, och var dessa ska komma ifrån, har pågått under en tid. Forskare, företag och organisationer som WWF, varnar för att gruvdrift i djuphavet kan ha oåterkalleliga konsekvenser, då djuphaven både är en kolsänka och rymmer en oerhörd rikedom av arter, som vi idag vet lite om.

WWF efterlyser därför ett globalt moratorium för djuphavsbrytning till dess att kunskapen om konsekvenserna förstås helt och hållet och att andra alternativ till mineralutvinning är uttömda.

– Det är en kapplöpning mot tiden. I somras utlöstes en regel som kan göra branschen tillåten inom bara två år och behovet av att få till ett globalt moratorium för djuphavsbrytning är än mer akut. När företagen nu visar vägen anser WWF att Sveriges regering bör ta tydlig ställning och aktivt driva på för ett moratorium, säger Tom Arnbom, expert på hav och arter på Världsnaturfonden WWF.

Företagsuppropet för ett moratorium

Fordonstillverkaren Scania skriver under företagsuppropet för ett moratorium. – Utvecklingen i vår sektor när det gäller elektrifiering är hisnande och inom bara några år kan vi förse våra kunder i alla tunga vägtransportsegment med elektriska lösningar. Samtidigt som batteridrivna elfordon är avgörande för vår förmåga att nå klimatmålen, lägger utvecklingen av dessa lösningar också större vikt vid nya material som innehåller metaller och mineraler. Med vårt åtagande att inte hämta mineraler från djuphavsbotten vill vi säkerställa att vi inte skapar nya hållbarhetsproblem samtidigt som vi försöker ta itu med befintliga, säger Scanias hållbarhetschef Andreas Follér.

Batteritillverkaren Northvolt, som nyligen gått ut med att de skapat ett 100 procent återvunnet batteri, säger nej att använda mineraler och metaller från djuphaven.

– Northvolt kommer inte att använda mineraler från djuphavet för vår batteriproduktion förrän det kan bevisas att det kan göras på ett hållbart sätt. Idag vet vi för lite om hur djuphavsbrytning påverkar de känsliga ekosystemen och den marina miljön. Riskerna är helt enkelt för stora, säger Erika Gyllström, Head of Sustainability på Northvolt.

På havsbotten ned till 6 000 meters djup

På havsbotten i djuphaven (ned till 6 000 meters djup) finns det olika metaller och mineraler som kobolt, nickel och litium, som efterfrågas inför övergången till ett fossilfritt samhälle. Om en gruvbrytning i djuphaven blir verklighet riskerar enorma havsbottenområden att ”sugas” upp med oanade konsekvenser för djuphaven och livet där, men också för människor som är beroende av dessa ekosystem. I djuphaven finns djur som är femhundra år och flera fiskarter blir inte könsmogna förrän de är närmare 50 – 100 år. 

I somras utlöste önationen Nauru på uppdrag av The Metals Company en ”tvåårsregel” i FNs havsrättskonvention (UNCLOS) som innebär att Internationella Havsbottenmyndigheten (ISA) senast 2023 ska besluta om exploateringen av havsbotten kan sättas i gång. I december 2021 hålls ett möte i Kingston, Jamaica, som ett steg på vägen. Sveriges regering har tidigare röstat för ett moratorium i Internationella Naturvårdsunionen (IUCN). WWF anser att regeringen nu bör ta tydlig ställning och aktivt driva på frågan i ISA.

Tom Arnbom, expert hav och arter, Världsnaturfonden WWF.

Läs även artikeln: "Ocean 100 – Haven domineras av en mäktig grupp"

OCEAN 100