IHS

KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

FOTO: RLC

Stor valgranskning:

Moderaterna drar ner miljöpolitiken

Moderaterna drar ner regeringens miljöpolitik. Få av förra valets miljöpolitiska löften har omsatts i politisk handlingskraft, konstaterar Naturskyddsföreningen i en stor granskning av miljöpolitiken.


  Eva-Lena Neiman: |2010–08–25|  Regeringspartierna har gått bakåt i flera viktiga miljöfrågor, trots att den gångna mandatperioden innebar unikt goda förutsättningar för en kraftfull miljöpolitik, med starkare vetenskapligt stöd än någonsin, stor medial uppmärksamhet och ett starkt engagemang från allmänheten.

Naturskyddsföreningen presenterar idag en stor granskning av hur regeringspartierna och oppositionen har agerat i riksdagen. Inför varje val sedan 1985 har Naturskyddsföreningen granskat riksdagspartiernas agerande i miljöfrågan. Av 20 granskade frågor får regeringspartierna underkänt i elva, tveksamt i fem och godkänt i fyra.

 – Vi ser ett stort glapp mellan vallöften och konkret utfall i politiken. Det är tydligt att de små regeringspartiernas politik tycks ha fått ge vika för Moderaternas dominans. Utifrån de goda förutsättningarna är det unikt att en regering backar så mycket i så många frågor på så kort tid som vår granskning visar, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern får i Naturskyddsföreningens granskning grönt ljus i enbart fyra frågor. Bland oppositionspartierna fick Miljöpartiet grönt ljus i 17 frågor, Vänsterpartiet i 16 medan Socialdemokraterna fick godkänt i nio frågor.

C, KD och FP lovade exempelvis att förbjuda bromerade flamskyddsmedel och PFOS i Sverige, och att staten ska upphandla varor och tjänster från den miljöbästa kvartilen på marknaden, men det har inte skett. FP var sämst på att uppfylla sina löften och misslyckades i frågor om bland annat skogsskydd, klimatgaser, elcertifikat och odling av genmodifierade organismer. C och KD lovade inte lika mycket, men släppte bland annat sitt tidigare starka motstånd mot uranbrytning i Sverige.

Naturskyddsföreningens granskning visar att regeringen monterat ner strandskyddet och öppnat för hårdare exploatering av våra stränder, hävt förbudet mot miljögiftet dekaBDE, samt minskat naturvårdsanslaget för första gången i svensk miljöpolitiks historia. Dessutom har skatten på handelsgödsel slopats och licensjakt införts på den starkt hotade vargstammen, i strid med bindande EU-regler.

– Allt är inte nattsvart. Moderaterna har varit en bromskloss men erkänner samtidigt numera att det behövs aktiv politik för att hantera miljöfrågorna. Det visar sig i en mer positiv grundsyn på miljöskatter och skatteväxling, men ordentliga miljövinster kräver att teorin blir praktik bortom det marginella, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– I oppositionen har Miljöpartiet och Vänsterpartiet påverkat Socialdemokraterna i positiv riktning i miljöfrågorna. Ett allvarligt undantag är att Socialdemokraterna obegripligt nog verkar backa i frågan om skatteväxling, konstaterar Mikael Karlsson.

Eva-Lena Neiman är presschef på Naturskyddsföreningen

Läs hela valrapporten (pdf)