IHS

KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Foto RLC

Afrikagrupperna

Risk för humanitär katastrof i Västsahara

Afrikagrupperna vädjar idag till svensk Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg att verka för en oberoende övervakning av situationen i västsahariska protestläger. Marockanska säkerhetsstyrkor begränsar sedan 20 dagar införseln av mat, dryck och mediciner till närmare 20 000 personer. Afrikagrupperna är en del av Västsaharaaktionen.


  Erik Halkjaer: |2010-10-29| I brevet till Bengt Westerberg beskriver Afrikagruppernas ordförande Lena Kalmelid läget för de pågående protesterna mot den marockanska ockupationen av Västsahara.

"Sedan den 9 oktober har mellan 15 000 och 20 000 västsaharier i det av Marocko ockuperade Västsahara installerat sig i fyra läger utanför städerna El Aaíun, Dakhla, Smara och Boujador. Lägren är en protest mot de omänskliga villkor under vilka västsaharierna levt i närmare 35 år av marockansk ockupation.

Marockansk militär och polis har slagit en järnring runt lägren och släpper varken in eller ut någon. Det gör att bristen på mat, vatten och mediciner börjar bli akut. I söndags, den 24 oktober, försökte flera personer i lägret vid Agdeym Izik, utanför El Aaíun, köra sig igenom avspärrningarna i jakt på mat, dryck och mediciner.

Marockansk polis och militär avlossade flera skott mot bilen och Elgarhi Nayem, 14 år, miste livet. Fem andra skadades. Sedan tidigare rapporteras ytterligare ett 20-tal människor ha skadats efter handgemäng med marockanska säkerhetsstyrkor.

Risken för en humanitär katastrof i protestlägren är efter tre veckor överhängande. Afrikagrupperna vädjar därför till det Svenska Röda Korset att inom Internationella Röda Kors -rörelsen skyndsamt verka för en oberoende övervakning av den humanitära situationen i lägren.

Protesterna sker samtidigt som FN:s särskilda sändebud för Västsahara, Christopher Ross, besöker Västsahara och Marocko. Den 3-5 november återupptas samtalen mellan Marocko och Västsahara för en lösning på den snart 35-åriga konflikten."

De protesterande i lägren kräver ett slut på den marockanska ockupationen, att marockanska myndigheter respekterar de mänskliga rättigheterna, ett slut på den marockanska plundringen av Västsaharas naturresurser och att Marocko accepterar en av FN koordinerad folkomröstning om västsahariskt självbestämmande. Media är förbjudna att besöka protestlägren.

Afrikagrupperna

www.afrikagrupperna.se