IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Många västsaharier lever under extremt svåra omständigheter i flyktingläger i sydvästra Algeriet. 

Foto: Krf

KRISTNA FREDSRÖRELSEN

Träning i ickevåld

Ögonöppnare för Abida

Abida Mohamed är en av de unga människor som engagerar sig i ickevåldsgruppen NOVA som, med stöd från Kristna Fredsrörelsen fått utbildningar i ickevåld och mänskliga rättigheter. Ickevåld är för henne ett mycket användbart verktyg, både för livet i allmänhet men framför allt i kampen för självständighet.


 Milosz Kusz: |2015-04-16Västsahara har varit ockuperat i 40 år. Frustrationen bland unga västsaharier är stor. Abida Mohamed är en av de som vägrar ge upp drömmen om frihet. Genom ickevåld verkar hon för västsahariernas rätt till självbestämmande.

– Människans kapacitet att tänka rationellt är det som skiljer oss från de andra djuren. Även om vi kan ha samma instinkter som dem, t.ex. att vilja attackera tillbaka när vi blir attackerade, gör denna förmåga det möjligt för oss att använda metoder som kan bygga istället för att förstöra.

I vardagen använder Abida ickevåld som en metod för att hantera konflikter och bygga det samhälle hon vill ha.

utlopp för frustrationenen

– Våldet är som en avgrund, vi försöker ge ett utlopp för den frustrationen utan att använda våld och styra den energin mot något som är mer produktivt än kriget. Vad vi vill är att bygga ett samhälle som grundar sig i en människorättskultur och där alla människor blir respekterade.

Hon är noga med att inte kalla hennes meningsmotståndare för fiender. När Abida gick sin första workshop i ickevåld 2012, genom Kristna Fredsrörelsen, var det som en ögonöppnare för henne.

– Här fanns något väl genomtänkt och som hade haft framgångar på många platser och våra viljor och idéer sammanföll med den metodologin.

Utmaningarna är dock många. Många unga västsaharier har tröttnat på att det politiska läget inte förändras och vill ta till vapen igen.

västsahara väntar på avkolonisering

– Vår omvärld gör alldeles för lite och folk har tappat förtroendet för FN och det internationella samfundet. Vi lider dagligen under våldet, får våra mänskliga rättigheter kränkta och ingen reagerar.

– Kristna Fredsrörelsen är som vår gudmor eller gudfar och ni kan ge oss verktyg att fortsätta vårt arbete.

Västsahara är det enda kvarvarande landet i Afrika på FN:s lista över ”icke självstyrande områden som väntar på avkolonisering”. Redan 1990 beslutades det att en folkomröstning skulle äga rum så att västsaharierna själva fick bestämma sitt öde och en FN-mission instiftades för att övervaka processen. Folkomröstningen har fortfarande inte ägt rum.

Många västsaharier lever under extremt svåra omständigheter i flyktingläger i sydvästra Algeriet. De som är kvar i sitt hemland förbjuds av Marocko att verka för självständighet. Kränkningar av mänskliga rättigheter är vanligt förekommande.