IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Vattenfrågan är ständigt aktuell och trots förbättringar saknar fortfarande över 650 miljoner människor rent vatten, och mer än 2,3 miljarder har inte tillgång till en säker och privat toalett. 

Foto: WaterAid

WATER AID

Världsvattenveckan 

Tillbaka för 25 året i rad

Världens vattenögon riktades mot Sveriges huvudstad Stockholm, då Världsvattenveckan arrangerades för 25 året i följd. WaterAid var en av huvuddeltagarna under veckan som hölls mellan den 23 – 28 augusti. Världsvattenveckan var årets höjdpunkt för alla i världen som jobbar med vattenfrågan, och årets tema är ”Vatten för utveckling”, något som vi på WaterAid ser som extra glädjande då det är exakt det vi jobbar med dagligen.


Magdalena Olsson: |2015-08-21|  Arrangemang och deltagare. Veckan innefattade 160 olika seminarier med deltagare från nästan alla länder i världen. Seminarierna hade många olika teman, alla kopplade till vatten. Frågor som rör genus, klimat, företag, sanitet och hållbarhet kom att diskuteras i detalj, och såklart blev det också mycket fokus på de hållbara utvecklingsmål som FN ska besluta om i september i år.

Förutom kända profiler från WaterAid såsom Cecilia Chatterjee-Martinsen och Barbara Frost kom också andra storheter på besök till Världsvattenveckan, exempelvis statsminister Stefan Löfvén, miljöminister Åsa Romson, Jordaniens premiärminister Abdullah Ensour och vinnaren av årets Stockholm Water Prize Rajendra Singh.

WaterAid på Världsvattenveckan

WaterAid, förutom deltagande i olika events och seminarium hade också två montrar på plats på Norra Latins skolgård. I montrarna fanns möjligheten att träffa några av våra internationella medarbetare, få information om WaterAids arbete i allmänhet, och fått pröva på hur det är att bära tunga vattendunkar, något som många människor i världen tvingas göra varje dag. 

Vatten och utveckling

Vattenfrågan är ständigt aktuell och trots förbättringar saknar fortfarande över 650 miljoner människor rent vatten, och mer än 2,3 miljarder har inte tillgång till en säker och privat toalett. Vi på WaterAid såg Världsvattenveckan som det utmärkta tillfället att träffa andra som också jobbar med den globala vattenkrisen, och att uppmärksamma hur avgörande frågan om vatten är för alla människors överlevnad. Vatten och utveckling är verkligen en central fråga för alla eftersom utveckling är helt omöjlig utan förbättrad tillgång till vatten, samtidigt som utveckling också riskerar att sätta ytterligare press på jordens vattenresurser. Årets Världsvattenvecka ville belysa både möjligheter och utmaningar som finns när det kommer till vatten och utveckling.

www.worldwaterweek.org

RLC