Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Fler än 30 forskare från SIPRI och andra institutioner bidrog till rapporten Environment of Peace, ledd av en panel av internationella experter på miljö och säkerhet under ledning av Margot Wallström, tidigare svensk utrikesminister och EU-kommissionär för miljön.

Foto: Ishan Tankha / SIPRI

SIPRI

Världen snubblar in i en

ny era av risk

Världens ledare misslyckas med att förbereda sig för en ny era av komplexa och ofta oförutsägbara risker för freden när djupa miljö- och säkerhetskriser sammanfaller och intensifieras, enligt en stor rapport från Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Alexandra Manolache: |2022-05-24| I Rapporten, Environment of Peace: Security in a New Era of Risk, erbjuder policyskapare principer och rekommendationer för att navigera i denna flyktiga framtid. Den kommer att lanseras i dag i en speciell session innan öppnandet av det nionde Stockholm Forum on Peace and Development.

Environment of Peace ger den hittills mest omfattande redogörelsen för hur olika aspekter av miljökriser – inklusive klimatförändringar, massutrotningar och resursbrist – interagerar med dagens mörknande säkerhetshorisont och andra fenomen som följden av Covid-19-pandemin. Den ger också regeringar och andra beslutsfattande organ rekommendationer om åtgärder och principer som vägleder dem.

'Vår nya rapport för beslutsfattare går längre än att bara visa att miljöförändringar kan öka riskerna för fred och säkerhet. Det är etablerat, säger SIPRI:s chef och fredsmiljöförfattare Dan Smith. "Vad vår forskning avslöjar är komplexiteten och bredden i det förhållandet, de många former det kan ta. Och framför allt visar vi vad man kan göra åt det; hur vi kan leverera fred och säkerhet i en ny era av risk.'

Fler än 30 forskare från SIPRI och andra institutioner bidrog till rapporten Environment of Peace , ledd av en panel av internationella experter på miljö och säkerhet under ledning av Margot Wallström, tidigare svensk utrikesminister och EU-kommissionär för miljön.

Tvillingkriser, komplexa risker

Rapporten målar upp en levande bild av den eskalerande säkerhetskrisen. Till exempel noterar den att mellan 2010 och 2020 fördubblades antalet statliga väpnade konflikter ungefär (till 56), liksom antalet dödsfall i konflikter. Antalet flyktingar och andra tvångsfördrivna fördubblades också, till 82,4 miljoner. 2020 ökade antalet operativt utplacerade kärnstridsspetsar efter år av minskningar, och 2021 översteg militärutgifterna 2 biljoner dollar för första gången någonsin.

När det gäller miljökrisen riskerar omkring en fjärdedel av alla arter att dö ut, pollinerande insekter är på snabb tillbakagång och markkvaliteten sjunker, samtidigt som exploateringen av naturresurser som skog och fisk fortsätter på ohållbara nivåer. Klimatförändringarna gör extrema väderhändelser som stormar och värmeböljor vanligare och mer intensiva, vilket minskar skörden av stora matgrödor och ökar risken för storskaliga skördemisslyckanden.

Två kriser börjar samverka runt om i världen

Rapporten illustrerar några av de komplexa sätt som dessa två kriser börjar samverka runt om i världen; till exempel:

I Somalia, där långvarig torka och andra effekter av klimatförändringar, i kombination med fattigdom, bristande beredskap och svag regering, har drivit människor i armarna på extremistgruppen al-Shabab.

Tvärs över Sahel, där torka och utbyggnaden av jordbruksmark för att föda en växande befolkning pressar bönder och nomadiska herdar till konkurrens om tillgång till resurser som mark och vatten, och denna konkurrens blir ofta våldsam.

I Centralamerika, där klimatförändringarnas inverkan på grödor i kombination med våld och korruption ökade antalet människor som försökte migrera till den värdepapperiserade amerikanska gränsen.

I Mellanöstern och Nordafrika, där i början av 2010-talet misslyckades den ryska spannmålsskörden på grund av en värmebölja kopplad till klimatförändringarna i kombination med effekterna av en amerikansk biobränslepolitik för att höja priset på bröd, vilket förvärrade spänningarna som ledde till Arabiska våren serie av uppror över Mellanöstern och Nordafrika.

"De här exemplen visar tydligt att det är mycket mer komplext än miljöförstöring som leder till konflikter", säger Environment of Peace-experten Chibeze Ezekiel, koordinator för Strategic Youth Network for Development i Ghana. "I början av den arabiska våren 2011, en klimatförändringspåverkan på en kontinent och en välmenande politik för förnybar energi i en annan kombinerat med befintlig oro i en tredje för att öka riskerna för konflikter – ingen hade sett den kombinationen komma."

Principer för policy

Rapporten anger fem principer för att vägleda beslutsfattare att ta itu med dessa frågor:

» Tänk snabbt, tänk framåt, agera nu. Att skapa en miljö av fred kräver en framsynt vision, men också snabba, kortsiktiga åtgärder.

» Samarbeta för att överleva och frodas. Den nya eran av risker kräver ett nytt sätt att samarbeta för att hantera vanliga hot.

» Förvänta dig det oväntade – var beredd att anpassa dig. Kontinuerlig horisontskanning, framsynt analys och adaptiv implementering behövs för att ligga före oförutsägbart föränderliga risker.

» Endast en rättvis och fredlig övergång kommer att lyckas. När vi gör omställningen till miljömässigt hållbara samhällen måste vi undvika att skapa nya risker för freden.

» Av alla, för alla. Beslutsprocesser från Förenta Nationerna ner till samhällsprojekt bör omfatta de mest drabbade.

Samarbete är den nya realismen

Det senaste decenniet har präglats av en alltmer spänd geopolitik, med dispyter som puttrat och ibland blossat upp mellan stora stater och block, och populism på frammarsch. Rapporten hävdar att samarbete är avgörande för att hantera miljö- och säkerhetskriser, tillsammans med de risker de skapar.

"Ingen regering kan säkra sina medborgares välbefinnande mot de eskalerande globala kriserna utan internationellt samarbete", säger Helen Clark, Nya Zeelands tidigare premiärminister och medlem av Environment of Peaces rådgivande panel. "Vi måste snarast hitta sätt att samarbeta för att ta itu med vanliga miljörelaterade säkerhetshot, även i dagens giftiga geopolitiska landskap. Mot globala hot är samarbete egenintresse. Faktum är att samarbete är den nya realismen.'

Pandemihöjdpunkter måste förvänta sig det oväntade

Covid-19-pandemin har belyst de vinster som länder gör genom att förbereda sig för ett evenemang vars förödelsepotential är tydlig även om tidpunkten och karaktären kanske inte är det.

Till exempel, genom att använda lärdomar från SARS-utbrottet 2002, lyckades Sydkorea hålla sin dödlighet i Covid-19 nere på cirka 10 procent av den i länder med jämförbar befolkning under de första två åren av pandemin. Detta räddade inte bara liv utan gjorde det också möjligt för Sydkorea att undvika mycket av de destabiliserande ekonomiska och sociala effekterna som kändes i andra länder som valde att inte förbereda sig trots regelbundna varningar om pandemirisker från organ som Världshälsoorganisationen.

– Pandemin visar tydligt vilka risker vi löper när vi väljer att inte förbereda oss, säger Margot Wallström. "När miljö- och säkerhetskriserna blir värre måste regeringar bedöma vilka risker som ligger framför dem, utveckla kapaciteten att hantera dem och göra samhällen mer motståndskraftiga. De fattigaste länderna kommer att behöva internationellt stöd för att göra detta, och de borde få det.

Environment of Peace rekommenderar att miljöpåfrestningar bör inkluderas i system för tidig varning för konfliktrisk, och uppmanar enträget att fördrag om att dela resurser som fiske, vatten och skogar bör uppdateras för att göra dem lämpliga för ändamålet i denna nya era av komplexa risker.

Endast en rättvis och fredlig övergång kommer att lyckas

För att tackla klimatförändringarna och den vidare miljökrisen måste regeringar runt om i världen åstadkomma stora övergångar inom områden som energi och markanvändning. Att hålla den globala uppvärmningen till Parisöverenskommelsens 1.5C-mål innebär att nå nettonollutsläpp av koldioxid globalt inom tre decennier. På området för biologisk mångfald diskuterar regeringar initiativ som 30x30 – att skydda 30 procent av land- och havsområde till 2030.

Environment of Peace hävdar att dessa övergångar måste lyckas på grund av de enorma säkerhetsrisker som skulle bli följden av ett misslyckande. Men förändring i den skala och takt som behövs är oundvikligen förenad med risker. Historien om åtgärder som biobränslen och vattenkraftsdammar visar att de kan förvärra otryggheten, med enbart vattenkraften som har fördrivit uppskattningsvis 80 miljoner människor från sina hem.

"Vi måste lära oss av det förflutnas misstag så att vi inte upprepar dem i mycket större skala", säger Geoff Dabelko, en av rapportens huvudförfattare och professor vid Ohio Universitys Voinovich School of Leadership and Public Service. 'Bevarande måste ske, men det kan inte vara tvång. En snabb omställning utan koldioxidutsläpp är nödvändig men den måste göras på ett rättvist sätt. Att tackla miljökrisen måste gå hand i hand med rättvisa, rättvisa och rättigheter, skapa fred snarare än att undergräva den.

Fondfred, inte risk

För närvarande spenderar regeringar uppskattningsvis 5–7 biljoner dollar per år på aktiviteter som kan skada den naturliga miljön, såsom subventionering av fossila bränslen, destruktivt fiske och skogsröjning. Regeringar har lovat att fasa ut subventioner som främjar fossila bränslen, men de har rutinmässigt misslyckats med att leverera.

"Om regeringar vill säkra fred i denna nya era av risker, måste de styra bort sin finansiering från aktiviteter som undergräver den", säger Environment of Peace-experten Arunabha Ghosh från Council on Energy, Environment and Water (CEEW). ”Risken för finansieringskonflikt ligger inte i någons intresse. Men många regeringar fortsätter att finansiera icke-nödvändiga och dåligt riktade utveckling av fossila bränslen och andra miljöförstörande aktiviteter, som varken tjänar hållbarhetsintressena eller skyddar utsatta samhällen. Vi behöver en stor omdirigering av investeringar mot fred, miljöstabilitet och motståndskraft.'

Environment of Peace nämner många exempel på initiativ som bygger fred och miljöintegritet tillsammans, som skulle kunna skalas upp och anpassas. Det visar att för att vara effektiva måste lösningar vara inkluderande, med samhällssektorer som ofta är marginaliserade (som ursprungsfolk, kvinnor och ungdomar) inkluderade i beslutsprocesser och delar på fördelarna.

"Utmaningarna är enorma och tidsskalan snäv", sa Dan Smith. "Även när regeringar hanterar akuta situationer som invasionen av Ukraina eller Covid-19-pandemin, kan de inte tappa de djupa utmaningar som ligger framför ur sikte."

Environment of Peace:

Security in a New Era of Risk publiceras av Stockholm International Peace Research Institute. Det är en sammanfattning för beslutsfattare av en längre rapport som ska publiceras senare i år. Sammanfattningar av fallstudier som beskrivs i rapporten och originalgrafik finns tillgängliga på begäran.

Environment of Peace-rapporten