Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Allas rätt till livet!

Foto: RLC

OXFAM

Nio nya vaccinmiljardärer

Kunde vaccinera de fattigaste

Tack vare vinsten läkemedelsföretag med monopol gör på covidvacciner har nio personer blivit dollarmiljardärer sedan starten av coronapandemin. Detta avslöjar People’s Vaccine Alliance inför G20-ledarnas Global Health Summit imorgon.

Elin Williams: |2021-01-25| De nya vaccinmiljardärernas förmögenhet räcker till att vaccinera världens fattigaste länder. Nyckelmedlemmar inom G20, som Storbritannien och Tyskland, förhindrar åtgärder för att upphäva företagsmonopolen som kontrollerar vaccinproduktionen. Kanada, Frankrike och Italien, som är värd för morgondagens möte, undviker att ta ställning i frågan. Detta trots att covid-19 skördar dödsoffer i länder som Indien och Nepal där en bråkdel av befolkningen vaccinerats.

De nio nya dollarmiljardärerna har tillsammans en nettoförmögenhet på 19,3 miljarder dollar, vilket räcker till att vaccinera alla människor i världens låginkomstländer, vilka hittills endast fått 0,2 procent av vaccinen globalt.

People’s Vaccine Alliance, som består av medlemmar som Oxfam och UNAIDS, har analyserat data från Forbes för att belysa de enorma vinster en handfull personer gjort på covidvaccinen, vilka till stor del finansierats av allmänheten.

Anna Marriott, Hälsopolitisk chef på Oxfam säger:

”Det här är ett bevis på det kollektiva misslyckandet med att kontrollera den här sjukdomen. Det har skapats nya vaccinmiljardärer samtidigt som vi misslyckas med att vaccinera miljarder människor som desperat behöver det.”

”De här miljardärerna är ansiktet utåt för de enorma vinster läkemedelsföretag gör på vaccinmonopolen. Vaccinerna finansierades av offentliga medel och bör först och främst tillfalla allmänheten, inte fungera som en privat vinstmöjlighet. Vi måste snarast avsluta monopolen för att kunna skala upp vaccinproduktionen, sänka priserna och vaccinera världen.”

Vaccinmiljardärer skapas när aktier i läkemedelsföretag stiger snabbt i förväntan om stora vinster från covid-19-vaccinerna, vilka dessa företag har monopolkontroll över. People’s Vaccine Alliance har varnat för att monopolen möjliggör för läkemedelsföretag att totalkontrollera utbud och pris på vacciner, vilket pressar upp vinsterna samtidigt som det försvårar för i synnerhet fattiga länder att säkra de doser de behöver.

Upphäva monopolen på covid-19-vacciner

Tidigare i maj gick USA ut och stöttade ett förslag från Sydafrika och Indien om att tillfälligt upphäva monopolen och patenten på covid-19-vacciner. Denna åtgärd har stöd av över 100 utvecklingsländer, Spanien och över 100 världsledare och nobelpristagare.

De som toppar listan över nya dollarmiljardärer som har tjänat på covidvaccinens framgångar är VD:arna för Moderna och BioNTech, som båda har en förmögenhet på över 4 miljarder dollar. På listan finns också Modernas ordförande, två av de grundande investerarna samt VD:n för ett företag som tillverkar och förpackar Moderna-vaccinet. Detta trots att majoriteten av finansieringen för Moderna-vaccinet betalades av skattebetalare. De sista tre nya vaccinmiljardärerna är alla medgrundare av det kinesiska vaccinföretaget CanSino Biologics.

Winnie Byanyima, chef för UNAIDS, säger:

”Medan företagen som gör vinster på covidvacciner vägrar att dela vetenskap och teknik med andra för att öka den globala vaccinförsörjningen står världen inför risken för mutationer som skulle kunna göra de vacciner vi har ineffektiva. Pandemin har kostat ett fruktansvärt, mänskligt pris, så det är obscent att vinster gynnas framför att rädda liv."

People’s Vaccine Alliance består av hälso-, humanitära och människorättsorganisationer, tidigare och nuvarande världsledare, hälsoexperter, trosledare och ekonomer som förespråkar att covid-19-vaccin tillverkas snabbt och i stor skala, utan skydd av immateriella rättigheter och fördelas jämlikt, gratis för alla människor, i alla länder. Data är hämtat från Forbes årliga Rich List, som publicerades den 6 april 2021.

Siffrorna om att vaccinera alla i världens fattigaste länder baseras på definitionen av ”låginkomstländer”, i vilka befolkningen är 775 710 612 personer (enligt UN Population 2020). Den genomsnittliga vaccinkostnaden, 19 USD, baseras på den genomsnittliga medelvärdeskostnaden per vaccination för de fem ledande vaccinproducenterna. De nya miljardärernas förmögenhet räcker till att vaccinera alla i låginkomstländer 1,3 gånger om. Befolkningen i Indien (enligt UN Population 2020) är 1,38 miljarder och förmögenhetsökningen hos de åtta befintliga miljardärerna hade räckt till att vaccinera alla människor i Indien 1,2 gånger om. Alla siffror baseras på två doser. Vaccindoser i låginkomstländer kommer från Our World in Data. 

Lista över vaccin dollarmiljardärerna

1. Stéphane Bancel -Moderna’s CEO (worth $4.3billion)

2. Ugur Sahin, CEO and co-founder of BioNTech (worth $4 billion)

3. Timothy Springeran immunologist and founding investor of Moderna (worth $2.2bn)

4. Noubar Afeyan -Moderna’s Chairman (worth $1.9 billion)

5. Juan Lopez-Belmonte--Chairman of ROVI, a company with a deal to manufacture and package the Moderna vaccine (worth $1.8 billion)

6. Robert Langer -a scientist and founding investor inModerna (worth $1.6 billion)

7. Zhu Tao co-founder and chief scientific officer at CanSino Biologics (worth $1.3 billion)

8. QiuDongxu, co-founder and senior vice president at CanSino Biologics (worth $1.2)

9. Mao Huihua, also co-founder and senior vice president at CanSino Biologics (worth $1 billion)

De 8 vaccin dollarmiljardärer vars förmögenhet ökat är:

Name

Role/description

$ bilions

2021

 $ bilions 

 2020

Jiang Rensheng & family

Chair, Zhifei Biological products

 $                                 24.40

 $         7.60

Cyrus Poonawalla

Founder, Serum Institute of India

 $                                 12.70

 $         8.20

Tse Ping

Sinopharm

 $                                   8.90

 $         7.30

Wu Guanjiang

Co-founder, Zhifei Biological products

 $                                   5.10

 $         1.80

Thomas Struengmann & family

portfolio includes Germany 's BioNTech and Uruguay 's Mega Pharma

 $                                 11.00

 $         9.60

Andreas Struengmann & family

portfolio includes Germany 's BioNTech and Uruguay 's Mega Pharma

 $                                 11.00

 $         9.60

Pankaj Patel

controls listed company Cadila Healthcare. The company now manufactures drugs to treat Covid-19 such as Remdesivir from Gilead . Its Covid-19 vaccine, ZyCoV-D, is undergoing clinical trials.

 $                                   5.00

 $         2.90

Patrick Soon-Shiong

ImmunityBio - selected for the US federal government's "Operation Warp Speed" to help quickly develop a Covid-19 vaccine.

 $                                   7.50

 $         6.40

 

ourworldindata
peoplesvaccine

forbesbillionaires

oxfam