Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

.

Påve Franciskus till Svenska Akademien: Sociala medier främjar monolog istället för dialog

Foto:  CNA

SVENSKA AKADEMIN / VATIKANEN

Svenska Akademin i Vatikanen

Påven Franciskus talade om dialog, sökandet efter sanning och varje människas omistliga värdighet vid ett möte på fredagen med Svenska Akademien, som delar ut det årliga Nobelpriset i litteratur.

CNA: |2021-11-19|  Påven Franciskus talade om dialog, sökandet efter sanning och varje människas omistliga värdighet vid ett möte med Svenska Akademien, som delar ut det årliga Nobelpriset i litteratur.

"Den genomgripande tillväxten av sociala medier riskerar att ersätta dialogen med en mängd monologer, ofta aggressiva i tonen", sa påven den 19 november i Vatikanens Hall of Popes. Han tillade att COVID-19 hade testat förmågan att föra dialog med andra. Han pekade på de långa perioderna av instängdhet och den djupa effekt som pandemin har haft på människor, även omedvetet.

"Vi befinner oss lite mer avlägsna från andra, lite mer reserverade, kanske mer bevakade, eller helt enkelt mindre benägna att gå med andra, att arbeta sida vid sida, med tillfredsställelsen och ansträngningen av att bygga något tillsammans," noterade han.

Hotet mot var och en av oss som personer

Denna situation, sade han, "hotar var och en av oss som personer, eftersom den minskar vår förmåga till relationer och utarmar samhället och världen omkring oss." Han citerade från sin encyklika Fratelli tutti från 2020 och sa att "social dialog istället 'involverar förmågan att respektera den andres synvinkel' med uppriktighet och utan svek."

"Jag vill dela detta tema om social dialog som den kungliga vägen mot en ny kultur," sa han till akademiledamöterna, som, sa han, "har pulsen" i den samtida kulturen.

Den Svenska Akademien, som grundades 1786 av Gustav III, har 18 medlemmar, som väljs för livet. Den anses vara den främsta auktoriteten på svenska språket och har sedan 1901 utsett den årliga vinnaren av Nobelpriset i litteratur.

"Dialog är inte synonymt med relativism"

2018 sköts Nobelpriset upp till följande år på grund av en skandal om sexuella trakasserier och korruption som involverade några av akademins medlemmar. I nedfallet avstod ett antal. Sveriges kung Carl XVI Gustaf ändrade då formellt stadgarna för att göra det möjligt för medlemmar att avgå.

Påven Franciskus sa till gruppen att "dialog inte är synonymt med relativism." Han sa: "Ja, samhället är desto ädlare närhelst det odlar sökandet efter sanning och är rotat i grundläggande sanningar, och särskilt när det erkänner att 'varje människa har en omistlig värdighet'."

"Både troende och icke-troende kan komma överens om denna princip," sa han.