IHS

KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Foto UN Photo/Myriam Asmani

Svenska Freds

Stoppa vapenexport till diktaturer

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen startar en kampanj för att stoppa svensk vapenexport till diktaturer. Föreningen uppmanar i ett brev samtliga Sveriges riksdagsledamöter att ställa sig bakom kravet. Sverige godkänner idag krigs- materielexport till varannan diktatur i Nordafrika och Mellanöstern. Under 2010 sålde Sverige krigsmateriel för 1,3 miljarder till tio diktaturer, däribland Brunei, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.  


  Maria Hagelby Odbratt: |2011-04-20| –Vi förväntar oss att Sveriges politiker tar sitt ansvar och ser bortom blockpolitik så att riksdagen kan fatta det självklara beslutet om att vapenexport till diktaturer ska upphöra, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

Sverige godkänner idag krigsmaterielexport till varannan diktatur i Nordafrika och Mellanöstern. Under 2010 sålde Sverige krigsmateriel för 1,3 miljarder till tio diktaturer, däribland Brunei, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

– Vi kan inte säga att vi är ett land som slåss för människors frihet när vi samtidigt beväpnar samma regimer som förtrycker dem. Nu måste reglerna kompletteras med ett demokratikriterium som förhindrar vapenexport till diktaturer, säger Anna Ek.

För att skriva under uppropet och läsa mer om kampanjen gå in på kampanjsajten: www.demokratikriterium.nu

Om uppropet

Kampanjen för att stoppa svensk vapenexport till diktaturer startades av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i april 2011. Vårt mål är att det införs ett s.k. demokratikriterium i reglerna för vapenexporten som förhindrar vapenexport till diktaturer.

En central del i kampanjen är detta upprop, som kommer att vara öppet för underskrifter fram till 1 september 2011. Namninsamlingen kommer sedan att överlämnas vid riksdagens öppnande strax därpå. 

Vi välkomnar underskrifter av individer, organisationer och företag, men vi rekommenderar att andra än privatpersoner kontaktar Svenska Freds separat hellre än att skriva under via formuläret på sidan. 

Om du anger din e-postadress kommer du att få nyheter och information från Svenska Freds. Vi sprider inte dina uppgifter till någon annan och du kan när som helst meddela att du vill säga upp din prenumeration. 

Detta kan du göra

Sverige säljer vapen för miljardbelopp till diktaturer runtom i världen. Vår vapenexport bidrar till att upprätthålla förtrycket och legitimera regimerna. Det borde vara en självklarhet att inte beväpna diktaturer som fängslar, torterar och avrättar människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Håller du med? Välkommen att hjälpa till i kampanjen!

Så här kan du vara med:

» Tipsa dina vänner om kampanjen

»  Skriv ut namnlistor till uppropet och ragga underskrifter.

»  Skriv ut och sprid faktablad om vapenexport till diktaturer.

»  Skriv ut och sätt upp affisch om kampanjen.

»  Skriv ut och dela ut flyer om kampanjen.

Håll dig uppdaterad om kampanjen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Titta också i Svenska Freds kalendarium vilka andra aktiviteter som är på gång.

Stöd Svenska Freds arbete som medlem

Svenska Freds arbetar på två fronter. Dels stödjer vi organisationer som arbetar för fred och demokrati i olika länder, dels försöker vi påverka politiken här på hemmaplan. Vårt arbete skulle inte vara möjligt utan våra medlemmar.

Som medlem:

» Stärker du föreningens röst i samhället

» Bidrar du ekonomiskt till föreningens arbete

» Betalar du valfri summa från 20 kr/ mån eller 240 kr/år

» Kan du vara med och påverka föreningens arbete om du vill

» Får du fredstidningen Pax 5 gånger per år

Här kan du anmäla att du vill bli medlem

Stöd Svenska Freds arbete som månadsgivare

Svenska Freds arbetar på två fronter. Dels stödjer vi organisationer som arbetar för fred och demokrati i olika länder, dels försöker vi påverka politiken här på hemmaplan. Vårt arbete skulle inte vara möjligt utan frivilliga bidrag från människor som tycker att det vi gör är viktigt.

Som månadsgivare:

» Bidrar du ekonomiskt till Svenska Freds arbete

» Betalar du en valfri summa varje månad via autogiro

» Får du fredstidningen Pax 5 gånger per år

Vanligtvis ingår medlemskap i månadsgivandet (om du betalar minst 20 kr/månad). Är du medlem stärker du Svenska Freds röst i samhället och har möjlighet att påverka föreningens arbete. Vill du vara månadsgivare utan att vara medlem kan du bara skriva det på autogirotalongen.

Här kan du anmäla dig som månadsgivare

Underskrifter

Maria Hagelby Odbratt – Stockholm

Torbjörn Almqvist – Stockholm

Lena Simonsson – Stockholm

Hillevi Nyberg – Årsta