Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Vetenskapen avslöjar sista vägar för att stoppa irreversibel planetarisk skada

Foto: A

EIT Climate-KIC

Stoppa irreversibel

planetarisk skada

Klimatförändringarna kommer att bli värre, men att bromsa den globala uppvärmningen är inte hopplöst. Vetenskapen säger att åtgärder kan förhindra några av de värsta effekterna om de görs snart.

Kirsten Dunlop: |2022Rapporten kommer mitt i den senaste tidens oro över den globala tillgången på olja och naturgas på grund av Rysslands invasion av Ukraina. I opinionsartiklar som nyligen publicerats i media skriver EIT Climate-KICs vd Kirsten Dunlop att EU kan stoppa importen av rysk gas och innovation är nyckeln för att EU ska kunna bryta sig loss från rysk energi.

FN:s organ för klimatvetenskap, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), den sista av tre delar av sin sjätte utvärderingsrapport. Den 3 675 sidor långa rapporten fokuserar på lösningar för att minska utsläppen av växthusgaser. Den ger en färdplan för hur man snabbt kan minska utsläppen under de kommande tre decennierna och uppmanar länder att göra omedelbara och djupgående utsläppsminskningar för att undvika det värsta scenariot med uppvärmning.

"Denna rapport från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar är en litania av brutna klimatlöften. Det är en skamfil, som katalogiserar de tomma löften som sätter oss på rätt spår mot en olevbar värld”, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i ett videomeddelande. Han uppmanade alla att agera för att skapa "en gräsrotsrörelse som inte kan ignoreras" genom att kräva ett slut på subventioner av fossila bränslen och den massiva utbyggnaden av förnybar energi. "Vi är på snabb väg mot klimatkatastrofer: Storstäder under vattnet. Värmevågor utan motstycke. Skrämmande stormar. Utbredd vattenbrist. Utrotningen av en miljon arter av växter och djur. Det här är inte fiktion eller överdrift."

1,5 grader celsius – nu eller aldrig!?

Rapporten visar att snabba begränsningsåtgärder som minskningar av fossila bränslen och bättre byggmetoder är avgörande för att undvika extrem global uppvärmning. Men utan omedelbara och djupa utsläppsminskningar inom alla sektorer är det utom räckhåll att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius. Det är nu eller aldrig , varnade forskarna under en presskonferens.

Enligt IPCC måste de globala utsläppen av växthusgaser minska med 43 procent till 2030 och nå nettonoll på 2050-talet för att stabilisera den globala uppvärmningen på det mål som överenskommits i Paris klimatavtal. Rapporten ger detaljer om de sista återstående vägarna för att stoppa oåterkalleliga skador på planeten. Det klargör att det inte finns någon lösning för att lösa den globala uppvärmningen. Istället har regeringar, företag, samhällen och individer alla en roll att spela för att omvandla ekonomier, anamma nya vanor och forma en säkrare och mer hållbar framtid.

Climate Home News listar fem viktiga takeaways från rapporten:

» Utan omedelbara åtgärder för att minska utsläppen försvinner chansen att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C

» Att lämna kol, olja och gas i marken är nödvändigt för att uppfylla Parisavtalets mål

» Koldioxidutsläpps- och lågutsläppstekniker blir billigare och den ekonomiska fördelen med att begränsa uppvärmningen till under 2C är högre än åtgärdskostnaden

» Teknik för avskiljning och lagring av kol behövs för att industrisektorn ska nå netto noll CO2-utsläpp, men tekniken är fortfarande underutvecklad och står inför tekniska, ekonomiska och miljömässiga hinder

» I rika länder kan beteende- och livsstilsförändringar (kost, rörlighet, etc) minska de globala utsläppen "snabbt" med stöd från policy och designinfrastruktur.

Vad EIT Climate-KIC-experter säger om IPCC-rapporte:

Tom Mitchell, Chief Strategy Officer: "Som om vi inte redan visste, förstärker IPCC-rapporten att begränsning och anpassning är både extremt brådskande, integrerade i hållbar utveckling och alltmer odelbara. Ändå är de internationella strukturer och praxis vi har bedrövligt otillräckliga. Hur kan det komma sig att vissa länder aldrig har spenderat en enda cent av internationell anpassningsfinansiering, eller så har vi de som väljer invecklade, utdragna byråkratiska processer i flera steg framför att behandla klimatkrisen som en verklig nödsituation?

Thomas Osdoba, programdirektör för NetZeroCities: "Den brådska som den senaste IPCC-rapporten efterlyser kräver att vi prövar nya sätt att påskynda åtgärder. Europas nya "uppdrag" med 100 klimatneutrala städer till 2030 är ett sätt som städer fortsätter att visa sin vilja att svara genom att använda innovation för att driva systemförändringar. Vi måste hjälpa städer att vidta mycket mer aggressiva åtgärder kring att bygga energianvändning, transporter och avfall.”

Ellie Tonks, programledare för EIT Climate-KIC:s Resilient Regions-program: "Den senaste IPCC-rapporten kräver en övergång från att reagera på klimatrisker till en klimattålig utveckling. Den erkänner behovet av transformation och systemövergångar (över energi, land, hav, kust- och sötvattensekosystem, städer, landsbygd, infrastruktur och industri och samhälle), vilket är ett tillvägagångssätt som EIT Climate-KIC har förespråkat med våra Resilient Regions Deep Demonstrationer i Andalusien, Dolomiterna och Glasgow City Region. Den anger också argumenten för styrning och finansomvandling, och inser att marknadslösningar ensamma inte räcker för att förändra de system som stöder människor, ekosystem och planetarisk hälsa."

Daniel Zimmer, EIT Climate-KIC-chef för hållbar markanvändning: "Markanvändning eller AFOLU-sektorn (jordbruk, skogsbruk och annan markanvändning) blir allt viktigare för att hjälpa oss att nå målet på 1,5°. Det erbjuder en unik och stor potential eftersom det, tillsammans med havet, absorberar en betydande del av våra CO2-utsläpp och eftersom det kan producera material som ersätter produkter med högt fossilt koldioxidinnehåll som stål, cement eller bränsle. Den erbjuder oss alla också möjligheten att vara med och minska sina utsläpp till stor del på grund av avskogning och metanutsläpp, båda relaterade till köttproduktion. Denna stora potential måste skyddas och möjligen förstärkas med alla medel, men den hotas av den försämring som genereras av våra aktiviteter och som en konsekvens av själva klimatförändringen (t.ex. av ökade stormar, skogsbränder).

Marco Carreira Silva, EIT Climate-KIC Systems Innovation Coordinator "Finans är avgörande för att möjliggöra omedelbara och djupgående transformationer av system som våra samhällen är beroende av. Men det nuvarande finanssystemet är kortsiktigt orienterat och saknar instrument och mekanismer i stor skala för att låsa upp finansiering för klimatåtgärder. EIT Climate-KIC och dess community fortsätter att arbeta för att ändra på det. The Long-Termism Alliance och Cross-KIC Access to Finance entreprenörskapsinitiativ är exempel på våra insatser.

Senaste tidens oro

Rapporten kommer mitt i den senaste tidens oro över den globala tillgången på olja och naturgas på grund av Rysslands invasion av Ukraina. I opinionsartiklar som nyligen publicerats i media skriver EIT Climate-KICs vd Kirsten Dunlop att EU kan stoppa importen av rysk gas och innovation är nyckeln för att EU ska kunna bryta sig loss från rysk energi.

Notera: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) är ett mellanstatligt FN-organ som består av tusentals forskare och andra expertvolontärer. De bedriver ingen originell forskning eller övervakar klimatförändringar, utan genomför en periodisk, systematisk genomgång av all relevant publicerad litteratur. Deras rapporter ger objektiv och heltäckande vetenskaplig information om klimatförändringens effekter och risker samt möjliga svar.

FinalDraft FullReport