Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Rainbow Warrior och ett 40-tal segelbåtar mot expansionen av Preemraff i Lysekil.

Foto: Greenpeace

STOPPA PREEMRAFF

Stefan Löfven

Följ Parisavtalet

Stoppa preemraff! Låt inte Preem få tillstånd att bygga ut sitt oljeraffinaderi! Sverige måste ta sitt ansvar – eftersom det är här i Sverige  som miljöförstörelsen utförs och går att stoppa.


Isadora Wronski:  |2020-09-05|  – Vi välkomnar Miljöpartiets besked att de säger nej till Preemraffs expansion. Förbränningsteknikens tid är förbi. Vi kan inte längre skapa energi genom att bränna upp vare sig fossil olja eller det som växer på våra åkrar eller i våra skogar. Den fossila infrastrukturen måste fasas ut, vi måste minska vårt behov av energi och elektrifiera.

– Nu väntar vi på samma besked från vår statsminister Stefan Löfven. Statsministern måste leda omställningen till en modern klimatanpassad och långsiktigt hållbar ekonomi, det är där jobben finns.

Världen blickar riktas nu mot Sverige och frågan om vi kommer att välja Parisavtalet eller Preem. Det vill säga: vår långsiktiga välfärd eller ett oljebolags kortsiktiga vinstintresse. Som Stefan Löfven själv säger: vi kan bygga ett bättre samhälle om vi vill.

“Segla för Klimatet” – internationell kampanj

Rainbow Warrior och ett 40-tal segelbåtar mot expansionen av Preemraff i Lysekil. Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior kom till den flytande klimatmanifestationen “Segla för Klimatet” den 5:e september. Det är första gången sedan 2011 som Rainbow Warrior befinner sig i Sverige. Vistelsen är en del i en internationell kampanj för att göra Nordsjön till en plats för 100% förnybar energi, gröna jobb och fasa ut regionens klimatskadliga och riskabla oljeproduktion. Skeppet kom senast från en aktion på en dansk oljeplattform.

“Segla för Klimatet” är en fredlig, familjevänlig coronasäker tillställning där omkring 40 segelbåtar deltog tillsammans för en framtid där människor, natur och klimat premierades före fossilindustrins kortsiktiga intressen. Greenpeace, Skiftet och Nätverket Stoppa Preemraff har hjälpt till att organisera manifestationen som är en del av klimatrörelsens "Aktionsveckor", som innefattat en lång rad protester runt om i hela landet mot Preems planer på att expandera sitt oljeraffinaderi. 

Bland deltagarna och skepparna fanns allt från forskare, artister och lokalbor från Lysekil. Rainbow Warrior kom tillsammans med de större segelbåtarna för att segla i Gullmarsfjorden. Många av båtarna var på grund av vädret bryggseglare och på olika sätt deltagande i manifestationen digitalt. Delar av ”Segla för Klimatet” livestreamades i sociala medier och en digital manifestation skedde parallellt under Stoppa Preemraff.

Den allt mer akuta klimatkrisen

Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige, som höll tal under manifestationen: – Eftersom det i år har varit svårt för engagerade människor att samlas och kräva politisk handling i den allt mer akuta klimatkrisen är vi glada att kunna vara en del av denna corona-säkra och viktiga klimatmanifestation. Preems planer på att expandera sitt oljeraffinaderi i Lysekil skulle öka Sveriges utsläpp med en miljon ton per år.

Att godkänna en expansionsplan av en fossilverksamhet med enorma ökade utsläpp som följd vore absolut inte i linje med Parisavtalet. Regeringens val handlar om att antingen slå in på en väg mot en stabil och hållbar välfärd för alla, eller att gynna ett oljebolags kortsiktiga vinstintresse. Stefan Löfven måste välja mellan Paris eller Preem.

Inte en droppe bränsle på tre år

Björn Bertoft som sedan 2018 arbetat med att inspirera seglare att leva mer hållbart, helt komma bort från användning av fossila bränslen och minimera användning av plast är en av de som planerar att Segla för Klimatet på lördag.

Björn som deltar med sin miljöanpassade och eldrivna segelbåt Smaragd förklarar varför han valt att engagera sig: – Vi vill visa att eldrift ombord fungerar och testar elmotorer som med utfälld propeller laddar sina egna batterier när vi seglar. Vi har inte tankat en droppe fossilt bränsle på tre år. Att vara med på den här seglingsdagen är för mig lika självklart som att vi alla måste ändra vår livsstil och fasa ut beroendet av fossila bränslen.

Man behöver inte vara professor, forskare eller en Greta för att förstå att bygget av ett nytt fossilt megaraffinaderi år 2020 är en dålig idé och omoraliskt mot kommande generationer.

 

Isadora Wronski

Chef för Greenpeace i Sverige:

– Vi välkomnar Miljöpartiets besked att de säger nej till Preemraffs expansion.

Förbränningsteknikens tid är förbi. Vi kan inte längre skapa energi genom att bränna upp vare sig fossil olja eller det som växer på våra åkrar eller i våra skogar. Den fossila infrastrukturen måste fasas ut, vi måste minska vårt behov av energi och elektrifiera.

– Nu väntar vi på samma besked från vår statsminister Stefan Löfven. Statsministern måste leda omställningen till en modern klimatanpassad och långsiktigt hållbar ekonomi, det är där jobben finns.

Världens blickar riktas nu mot Sverige och frågan om vi kommer att välja Parisavtalet eller Preem. Det vill säga: vår långsiktiga välfärd eller ett oljebolags kortsiktiga vinstintresse.

Som Stefan Löfven själv säger: vi kan bygga ett bättre samhälle om vi vill.