IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Beredskapen för oljekatastrofer i Arktis är lika med noll. Oljebolagen vill inte ta ansvar.

Foto: Greenpeace

GREENPEACE:

Shell stämmer Greenpeace

Kräver 1 miljon euro för protest

Rättegången där oljebolaget Shell har stämt Greenpeace International och Greenpeace i Nederländerna gäller för att ha protesterat mot bolagets planerade oljeborrningar i Arktis. Shell vill förhindra Greenpeace från att genomföra några som helst protester inom 500 meters avstånd från någon av bolagets egendomar, kontor eller bensinstationer i Nederländerna. Vid överträdelser vill Shell kunna ge Greenpeace en miljon euro i böter.


 Anna Havula: |2012-09-21| – Kravet på en 500 meters protestfri zon runt varenda en av Shells egendomar är en desperat handling för att tysta ner vår kampanj som drar uppmärksamheten till bolagets vansinniga oljeprogram i Arktis, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. 

Shell har förberett sig i sju år för att börja borra efter olja i Arktis och investerat över 30 miljarder kronor i projektet. Rättegången, som äger rum i Amsterdam i Nederländerna, börjar bara dagar efter att Shells planerade oljeborrningar i Arktis avbryts med anledning av flera bakslag, förseningar och misslyckanden.  

DÅLIG BEREDSKAP FÖR OLJEOLYCKOR

– Ett företag som vill borra efter olja i ett av de mest extrema väderförhållandena på jorden, utan att kunna hantera en potentiell oljeolycka, är inte i position att anklaga oss för att äventyra säkerheten i samband med en fredlig protest, säger Annika Jacobson.

Det är inte första gången Shell försöker använda juridiska medel för att slå ner allmänhetens protester mot dess planer att borra efter olja i känsliga havsområden i arktiska Alaska. Shell driver även tre stämningar mot Greenpeace i USA samt tretton andra organisationer i Alaska för att försöka förhindra att deras verksamhetstillstånd i framtiden utmanas juridiskt.

FÖRSÖK ATT SKRÄMMAS

– Det här fallet följer ett alltför förutsägbart mönster av storföretag som försöker skrämma bort kritiker av deras miljöfarliga verksamhet, säger Annika Jacobson.

Greenpeace driver en världsomfattande kampanj för att stoppa Shells och andra oljebolags planer att exploatera Arktis. Kampanjen stöds redan av nästan två miljoner människor världen över. 

Läs mer om 

Greenpeace kampanj för att skydda Arktis