Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Människor deltar i en antikrigsprotest i Sankt Petersburg, mot Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: HRW / Anton Vaganov / Reuters

HUMAN RIGHTS WATCH

Ryska demonstrationer 

mot Putin

5982 antikrigsdemonstranter över hela Ryssland fängslades av ryska myndigheter enligt OVD-Info – ett oberoende människoprojekt för skyddet av mötesfriheten. Putins junta hotar med "högförräderi" och straff med upp till 20 års fängelse.

HRW Press: |2022-02-28| Allt eftersom fientligheterna har fortsatt har det förekommit trovärdiga rapporter om användning av klustervapen av ryska styrkor som orsakat civila dödsfall och skador, och skada på civila föremål som skolor och sjukhus.

"I flera år har ryska myndigheter undertryckt yttrandefrihet och fredliga protester för att kväva kritiska röster", säger Hugh Williamson, Europa- och Centralasienchef på Human Rights Watch. "Nu tystar regeringen alla dem som talar emot kriget med Ukraina."

Enligt OVD-Info, ett oberoende människorättsprojekt som arbetar för att skydda mötesfriheten i Ryssland, hade polisen på kvällen den 25 februari fängslat minst 1 858 personer för deltagande i antikrigsprotester i 57 städer, inklusive Moskva, Sankt Petersburg, Krasnodar, Jekaterinburg, Saratov, Nizhny Novgorod och Voronezh. Några av de fängslade demonstranterna stod i enstaka strejkvakter och höll affischer som sa "nej till krig, var inte tyst", "stoppa kriget" och andra liknande slagord.

Människorättsaktivisten Marina Litvinovich fängslades

Vid 15-tiden den 24 februari fängslade polisen Marina Litvinovich, en människorättsaktivist, i Moskva efter att hon hade ringt över sociala medier för att "gå ut och säga att vi är emot krig." Hon släpptes flera timmar senare i väntan på en domstolsförhandling och dagen efter fick hon böter för att ha brutit mot reglerna om offentliga sammankomster.

Som svar på uppmaningar till fredliga protester, publicerade Rysslands utredningskommitté ett pressmeddelande med en varning om att organiserande av icke sanktionerade sammankomster är ett lagförbart brott och hotar med "hårda straff" för organisering av "massupplopp".

På kvällen den 24 februari samlades demonstranter i olika städer runt om i Ryssland för att demonstrera mot krig. Enligt OVD-Info greps mer än 1 000 demonstranter godtyckligt i Moskva och runt 400 i Sankt Petersburg där de största protesterna ägde rum.

Brutala arresteringar av fredliga aktivister

Human Rights Watch analyserade och verifierade 27 videor inspelade norr om tunnelbanestationen Gostinny Dvor i Sankt Petersburg och nära Pushkinskaya-torget i Moskva som publicerades på sociala medier den 24 februari. De allra flesta dokumenterar brutala arresteringar av fredliga aktivister av poliser. I minst fyra fall visar videor poliser som slår demonstranter, knuffar dem till marken, drar dem, tar dem i huvudet och kväver dem. Poliser kvarhåller en demonstrant på Pushkin-torget, Moskva, den 24 februari 2022, vid en demonstration mot de militära operationer som godkänts av president Putin i Ukraina. 

Massmedia och OVD-Info rapporterade också andra fall av överdriven våldsanvändning av polisen, vägran att få medicinsk hjälp och nekad tillgång till advokater. På natten vägrade minst sex polisstationer i Moskva, och några stationer i Sankt Petersburg, Saratov, Voronezh och Jekaterinburg tillträde till utomstående besökare efter att ha initierat "Fästning"-protokollet, godkänt för en situation med potentiell attack, vilket innebar att advokater nekades tillträde till sina kunder i timmar. Den 25 februari rapporterade OVD-info att de inte kunde komma i kontakt med tre av de fångar på deras lista.

Ryska offentliga personer , journalister , vetenskapsmän , aktivister och genomsnittliga sociala medier-användare har offentligt uttryckt sin chock och indignation över de fullskaliga ryska militäroperationerna i Ukraina och uppmanat till att fientligheterna ska upphöra. Tusentals använde hashtaggen #нетвойне (#notowar).

Den "särskilda operationen" i Ukraina

Lev Ponomarev, en framstående människorättsförsvarare och grundaren av Movement for Human Rights, inledde en petition "mot krig", som uppmanade den ryska militären att dra sig tillbaka från Ukraina och bjöd in människor att gå med i den fredliga antikrigsrörelsen. Polisen grep Ponomarev den 24 februari och anklagade honom för att ha organiserat osanktionerade protester i samband med petitionen, som hade samlat in över 550 000 underskrifter på kvällen den 25 februari.

Den 24 februari publicerade internettillsynsmyndigheten Roskomnadzor en varning till massmedia som sprider "overifierad" och "falsk" information, och hävdade att endast information från officiella källor kan användas när man rapporterar om den "särskilda operationen" i Ukraina. Myndigheterna sa också att all "falsk" information omedelbart skulle blockeras och varnas för böter för spridning av "falska" nyheter.

Roskomnadzor skickade också officiella brev till Facebook (Meta) och krävde att de skulle häva restriktioner som införts av den sociala medieplattformen på officiella sidor i statliga och statliga massmedia. Myndigheterna sa att Facebook hade markerat dem som "opålitliga" och dolt deras publikationer från plattformens sökning. Roskomnadzor uppmanade också ryska användare att byta till nationella internetresurser och sociala nätverk på grund av "ogrundade blockeringar av utländska plattformar."

Den 25 februari anklagade riksåklagarens kansli, i samordning med utrikesministeriet, Facebook för att vara "inblandad i kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter och friheter" och införde restriktioner för tillgången till plattformen i Ryssland.

Godtyckliga arresteringar fortsatte den 25 februari

Myndigheternas agerande för att förhindra människor från att delta i fredliga offentliga protester och fritt uttrycka sina åsikter kränker grundläggande rättigheter, inklusive yttrande- och mötesfriheten och förbudet mot godtyckligt frihetsberövande, garanterat av den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna (ECHR). Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), och Rysslands egen konstitution.

"Förmågan att uttrycka oenighet på ett fredligt sätt är avgörande i alla samhällen som respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen", sa Williamson. "Detta kränkande tillslag mot en fredlig antikrigsrörelse är ytterligare ett bevis, om det behövdes mer, på regeringens intolerans mot oberoende röster."

www.hrw.org