IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Det är djupt oansvarigt att borra efter olja i Arktis, och LEGO borde avstå från att ge Shell medvind i den katastrofkurs som oljebolaget tyvärr har slagit in på,

Foto: Greenpeace

GREENPEACE

Protest mot LEGO

500 000 underskrifter

I en aktion utanför LEGO:s huvudkontor visar en grupp aktivister från Greenpeace med hjälp av enorma legoklossar hur motståndet växer – över 500 000 personer protesterar mot leksakstillverkarens samarbete med Shell. Förhoppningen är att kunna lämna över underskrifterna till LEGO:s ledning, som hittills valt att stoppa huvudet i sanden.


  Lisa Ringström: |2014-07-17 Över 500 000 personer har på några veckor skrivit under Greenpeace-kampanjen LEGO-block-Shell som uppmanar LEGO att avbryta samarbetet med Shell, då oljebolaget fortsätter med sin destruktiva oljeutvinning i Arktis. Reaktionerna från LEGO via vd:n Jørgen Vig Knudstorp har hittills varit sparsamma. Leksakstillverkaren har dessutom avstått från dialog med Greenpeace efter att kampanjen drog i gång.

massiva kritik mot Shell-samarbetet 

För att försäkra sig om att den massiva kritiken mot Shell-samarbetet når fram har Greenpeace parkerat sig utanför LEGO:s huvudkontor i danska Billund. Tio aktivister anlände på torsdagsmorgonen 07.30 för att inleda en protestaktion utanför ingången, och hoppas på så sätt nå igenom den kompakta mur av tystnad som LEGO visar upp.

De har placerat en gul container vid ingången, omvandlad till en gigantisk legokloss. Där håller aktivisterna upp en manuell räknare, där siffrorna återges med hjälp av stora LEGO-klossar. Med hjälp av de nummermärkta klossarna visar aktivisterna upp det stigande antalet kampanjunderskrifter, som aktivisterna hoppas kunna få överlämna till Jørgen Vig Knudstorp.  

LEGO i dåligt sällskap

– Vi ber LEGO:s vd Jørgen Vig Knudstorp att emot dessa underskrifter. Han är ansvarig för såväl den proaktiva gröna policy som företaget har gällande sina koldioxidutsläpp, som reklamsamarbetet med Shell. Vi ber honom lyssna till de 500 000 röster som uppmanar honom att ta ställning mot oljeutvinningen i Arktis, och vara så ansvarstagande som folk förväntar sig att LEGO ska vara, säger Birgitte Lesanner, kampajnchef för Greenpeace i Danmark, på plats i Billerud.

Greenpeace har i rapporten ”LEGO i dåligt sällskap” visat på hur reklamsamarbetet styrker Shells varumärke. Under 2012-2013 genomförde LEGO, Ferrari och Shell en global reklamkampanj som beskrivs vara en av de största i LEGO:s historia. Den ledde till 16 miljoner sålda LEGO-bilar, och bidrog till att Shells kundlojalitet ökade med 52 procent, vilket uppskattas ha ett PR-värde motsvarande 825 miljoner kronor.

oansvarigt att borra efter olja i Arktis

– Genom att välja Shell som samarbetspartner bidrar LEGO med sitt gröna, starka varumärke till oljebolagets försök att få social acceptans för sina kontroversiella oljeprojekt. Det är djupt oansvarigt att borra efter olja i Arktis, och LEGO borde avstå från att ge Shell medvind i den katastrofkurs som oljebolaget tyvärr har slagit in på, säger Therese Jacobson, Arktisansvarig hos Greenpeace Sverige.

 

RLC