IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

C

Foto: Plan

PLAN:

Philip missar skolan

12-åring letar mat

Bristen på mat är fortfarande stor på Afrikas horn och det drabbar inte minst många skolbarn som missar en betydande del av skolåret. Men nu kommer regnen vilket väcker hopp inför årets skörd.


  Anette Emanuelsson: |2012-01-16| Tolvårige Philip och hans yngre syster Kavinya har klättrat upp i toppen av ett Mukauwo-träd för att plocka Ngaouwo. Det är en frukt som växer vilt och barnen stoppar ner den i en hemmagjord korg. De hade tur som hittade det här trädet som ännu inte har upptäckts av de andra fruktplockarna från byn. Deras skörd blir familjens kvällsmål.

– Det här kommer att bli precis lagom för oss. Vi har lyckats plocka så att det räcker till hela familjen, säger en nöjd Philip.

Han förklarar att frukten kan ätas på många olika sätt.

– Du kan blanda den med majs och du kan också äta den tillsammans med ugali (den majsgröt som är basföda i Kenya).

Att barn i Kenya antingen skolkar från skolan eller stannar ute sent på kvällarna för att leta efter något att äta är vanligt förekommande. Andra barn tvingas hoppa av skolan för att flytta med föräldrarna på jakt efter mat.

– Många elever är inte heller tillräckligt starka för att ta sig sex eller sju kilometer till skolan. Inte heller alla lärare har tillräckligt med mat och en del beger sig till städerna för att jobba, säger Gezahegn Kebede, chef för Plans regionkontor för östra och södra Afrika.

PLAN HJÄLPER MED MAT OCH VATTEN

För att undvika att barn hoppar av skolan satsar Plan särskilt på att förse skolor med mat och vatten. På så sätt kan man dessutom nå många barn.

De senaste månaderna har läget i Plans programländer Kenya och Etiopien stabiliserats något tack vare de regn som har börjat falla. Det är ett gott tecken för de människor som är beroende av boskap och gröna
betesmarker för sin överlevnad. Men fortfarande är sammanlagt åtta miljoner människor i behov av matstöd i flera månader framöver i bägge länder.

– Situationen har inte förvärrats, men den är inte heller så mycket bättre. För att det ska ske måste vi vänta på skördeperioden nästa år. Den goda nyheten är att människor inte dör, säger Gezahegn Kebede.

RISKER MED DÅLIGT VATTEN

Med regnen kommer dock andra problem. Vattnet spolar ner smuts i de dammar där folk hämtar sitt dricksvatten och det betyder risk för diarré- och koleraepidemier. Därför har organisationer och myndigheter i regionen ökat sin beredskap för sjukdomsutbrott. Regnen betyder inte att hjälpbehovet kommer att minska.

– Om regnen uteblir nästa år kommer vi att vara tillbaka i samma situation med katastrofhjälp. Stödet kan inte sluta när den akuta situationen är förbi, vi måste förbereda människor så att de kan hantera sådana här situationer, säger Gezahegn Kebede.