IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Likt en droppe i havet har de en liten effekt på egen hand, men när de blir många och är av plast så för de med sig förödande konsekvenser.

Foto: Greenpeace

 

GREENPEACE

Mikroplastkorn

Små korn skapar stor skada 

Mikroplastkorn är kanske mest kända för dig som korn i din duschtvål eller din ansikts-skrubb, men på senare tid har de också blivit kända för att orsaka stor skada på våra ekosystem och livet i haven. Mikroplastkornen är en av de snabbast växande föroreningskällorna i haven. Uppemot 40 ton mikroplast från enbart hygienartiklar släpps ut i Östersjön varje år.


 

Lina Burnelius: |2016-08-01| Efter att ha upptäckt att 170 olika havslevande arter innehöll spår av mikroplaster beslutade sig Greenpeace för att testa och rangordna 30 av världens största kosmetika- och hudvårds-varumärken

Företagen hävdar ofta att de har sitt plastföroreningsproblem under kontroll, men inte ett enda av de testade varumärkena lyckades uppfylla Greenpeaces miljökrav. De som klarade sig bäst har valt att avlägsna en typ av plast- polyeten från sina produkter, vilket inte hindrar dem från att använda andra typer av plast. Andra verkar inte ha gjort någonting alls.

De små bitarna av plast tillsätts i vardagliga kosmetiska produkter som en peeling-agent, eller för färg och konsistens, med lovord om att produkterna garanterar konsumenterna en härlig skrubbeffekt. Vissa varumärken försöker öka en produkts värde genom att exempelvis framhäva produktens förmåga att polera dina tänder, eller exfoliera din hy, dvs ta bort döda hudceller – allt för att efterlämna dig med en lyxig känsla, som en del av din personliga vård. Medan andra varumärken är mer tysta om det.

EN TUB TANDKRÄM INNEHÅLLER 360 000 PLASTKORN

En enda tandkrämstub eller flaska med ansikts-skrubb kan innehålla upp till 360.000 av dessa små plastkorn. Problemet med mikroplastkornen är att de ofta är för små för att filtreras bort i reningsverken och därför hamnar en stor del i våra floder, sjöar och hav. Det innebär att när vi tvättar ansiktet eller borstar tänderna, släpper vi mer eller mindre dagligen, och omedvetet ut tusentals små bitar av plast i vår miljö.

Forskare försöker fortfarande förstå hur all mikroplast i haven påverkar marina miljöer och djur, hur mycket som ackumuleras, och vilka kemikalier som frigörs när de bryts ned. Eftersom de fungerar som magneter för bakterier och miljögifter, och likt trojanska hästar tar sig in i djuren och frisläpper giftiga ämnen. Ännu mer oroande, är att vi än så länge är osäkra på vilka effekter konsumtion av mat förorenad med mikroplaster har på människors hälsa. En studie ledd av University of California, fann man att en fjärdedel av de fiskar som testades har plastskräp och textilfibrer i sina tarmar. Mikroplastkorn, speciellt syntetiska fibrer har även detekterats i bl.a dricksvatten, öl och honung.

SVÅRT ATT UNDVIKA MIKROPLASTKORN

Att undvika dessa mikroplastkorn är inte heller enkelt. För det första, vissa produkter innehåller plastkorn som knappt kan ses med blotta ögat och visas endast i ingrediensförteckningen som polyeten, polypropen eller polystyren. För det andra, många varumärken har givit löften om att göra det rätta och helt förbjuda mikroplastkornen, men varje 

varumärke har sedan en egen, smal eller förvirrande definition av vad som utgör ett mikroplastkorn. Dessa definitioner varierar sedan beroende på produktens funktion, mikrokornets roll och även formen på själva kornet, vilket skapar utrymme för kryphål som kan tillåta införandet av mikrokorn som inte passar in i dessa begränsade definitioner.

Producenterna kan undvika dessa skadliga partiklar från första början. När det finns så många ofarligas alternativ som är lika effektiva, finns det ingen anledning att fortsätta använda plast som skadar djur, natur och oss själva.

HUR KAN MAN STOPPA PLASTKORNEN?

Så hur får man bort dessa irriterande mikrokorn från våra hygien-produkter? Lösningen är enkel. Det är först och främst ett politiskt förbud som måste till. Våra regeringar behöver införa ett totalförbud mot försäljning och produktion av alla fasta mikroplast-ingredienser i alla typer av hygienprodukter. Alternativet – att fortsätta att skicka mikroplatskorn rätt ut i haven via konsumenternas händer – är oanständig. Gentemot både miljön och konsumenterna.

Vad kan du göra för att undvika mikroplastkorn ?

Om du köper en produkt för skrubb-effekt, kontrollera om den innehåller salt eller socker. Om den inte gör det, är chansen stor att den är baserad på syntetiska ingredienser. Om det står pe (förkortningen för polyeten) i innehållsförteckningen innebär det att produkten innehåller plastpartiklar. Du kan även kolla efter Svanenmärkning. Produkter med den märkningen har inga mikrokorn i sig.