IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Bildtext: Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood, Johan Rindevall, verksamhetsledare för Matmissionen och längst till höger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

FOTO: Stefan Nilsson

STOCKHOLMS STADSMISSION

Matmissionen

Ny social supermarket i Veddesta

Nu öppnar Stockholms Stadsmission åter igen en social supermarket. I Veddesta köpcentrum, Järfälla kommun, har Stockholms Stadsmission och Axfood iordningsställt en butikslokal som öppnar för alla den 27 september klockan 12.00. 


Maria von Sydow: |2016-09-13| Ett halvår har gått sedan Matmissionen i Rågsved brann ned. Sedan dess har Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood letat efter en ersättningslokal för att möjliggöra en nyöppning av Matmissionen för alla medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Nu är det Veddestas tur att få en social supermarket.

– Matmissionen i Rågsved blev snabbt en succé – på kort tid fick vi 1 200 medlemmar. För oss var det viktigt att så fort som möjligt hitta ny lokal när butiken i Rågsved brann ned, eftersom vi ser att Matmissionen gör stor nytta för så många, säger Johan Rindevall som är verksamhetsledare för Matmissionen, Stockholms Stadsmission.

Matmissionens nya adress är Veddesta som ligger nordväst om Barkarby i Järfälla kommun. Stockholms Stadsmission står som ägare av butiken och driver den som ett socialt företag. I butiken ges människor förutsättningar att närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och yrkescoachning.

-  Det känns fantastiskt att vi kan hälsa både nya och gamla medlemmar välkomna till Matmissionen i Veddesta och att vi åter igen kan erbjuda arbetsträning för upp till 20 personer som får närma sig arbetslivet, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

bidra till att minska matsvinnet

Både för Stockholms Stadsmission och Axfood är Matmissionen ett sätt att bidra till att minska matsvinnet. Sortimentet i butiken består av donerat livsmedelsöverskott – produkter med till exempel korta datum eller mindre förpackningsskador. Butiken i Veddesta, som tidigare inhyste en Willys Hemma, är en temporär lösning och parallellt letar Stockholms Stadsmission efter nya lokaler i Stockholmsområdet. På sikt är förhoppningen också att öppna fler butiker.

– Att minska matsvinnet är en viktig del i Axfoods hållbarhetsarbete. När vi nu bygger upp Matmissionen igen är det inte bara Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross, utan även vårt stora lager i Jordbro, som är med och bidrar med mat, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

en tredjedel av vanligt butikspris

Matmissionen är öppen för alla men medlemmar får handla livsmedel till 1/3 av vanligt butikspris eller mindre. För medlemskap krävs att man har något av följande: försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning, garantipension, dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kr/mån efter skatt.

Om Matmissionen

Butiken är den andra butiken som öppnas och som etableras i ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood med kedjorna Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross, där Stockholms Stadsmission äger och står för driften av butiken och Axfood är medgrundare samt bistår med livsmedel, finansiering och kunskap.

Första butiken som öppnades i Rågsved i december 2015 brandskadades efter tre månader och kunde aldrig återställas. Sedan dess har Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood letat ny lämplig lokal – och nu har butikslokalen färdigställts i Veddesta som tidigare har inhyst Willys.

I Matmissionens lokaler i Veddesta finns även Matbanken som är ett projekt inom Stockholms Stadsmission. Matbanken tar emot livsmedel från alla aktörer inom livsmedelsbranschen för att sedan distribuera den vidare till dels Matmissionen men även till hjälporganisationer i hela Stockholmsområdet.

www.stadsmissionen.se