IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Kopter och muslimer har vanligtvis levt sida vid sida, men som under de senaste decennierna lett till motsättningar. 

AMNESTY

Sekteristiskt våld

Kristna kopter offer i Egypten

I skuggan av det politiska våldet i Egypten har det skett en alarmerande ökning av våldsattacker mot kristna kopter, säger Amnesty International i ett uttalande och kräver att omedelbara åtgärder vidtas för att garantera kopternas säkerhet.


 Elisabeth Löfgren: |2013-08-20Kopterna har utpekas som motståndare till Mohammed Mursi och att de stödjer avsättningen av presidenten. Runt om i landet har 38 kyrkor bränts ner och ytterligare 23 vandaliserats. Gravar har skändats och muslimer har tagit sig in i kyrkor och hållit muslimska böner. Dussintals hem och företag har plundrats eller satts i brand. Situationen verkar särskilt allvarlig i Al-Minyaregionen, där lokala innevånare och även polis berättat att kopterna upplevt sig vara under belägring utan skydd från myndigheterna.

egyptiske premiärministern fördömde våldet
– Det räcker dock inte med fördömanden. Dessa tragiska attacker kom inte som någon överraskning med tanke på det inflammerade och sekteristiska språkbruk som Mursianhängare använt då de pekat ut kristna som syndabockar för de övergrepp som de själva utsatts för, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

I samband med en protestmarsch med Mursianhängare attackerades ett kvarter där kristna kopter bor. En man dödades och minst tre skadades, flera affärer och bilar sattes i brand. Enligt boende i området ropade demonstranterna slagord riktade mot kopterna: "vilken skam nasarerna (öknamn för kristna) låtsas vara revolutionärer". När marschen närmade sig de kristna kvarteren stängde de flesta kopterna sina affärer och sökte skydd inomhus. Några sprang till kyrkan för att stänga igen den och skydda den mot skadegörelse. De som inte hann ta skydd blev beskjutna och misshandlade.

De sköt vilt omkring sig

Fawzi Louka bestämde sig för att ställa in sin bil i garaget för att skydda den. Hans brorson Khaled Louka som var med berättade hur demonstranterna skrek förolämpningar mot de kristna, de hade metallrör i händerna och viftade med den svarta al-Qaidaflaggan, en del var beväpnade. De sköt vilt omkring sig; upp i luften, mot byggnader och mot bilder av den koptiske påven Shenouda. 

Khaled berättade för Amnesty hur de försökte stänga garagedörren när farbrodern plötsligt föll ihop, efter att ha blivit träffad i huvudet. Han släpade in farbrodern i garaget: "demonstranterna stod utanför och bankade på dörren och hotade med att göra slut på oss". 

Även Fawzis broder Boutros Louka attackerades, han blev slagen med järnrör och fick två knivhugg i ryggen, men lyckades komma undan. En annan man berättar hur han också blev beskjuten och att demonstranterna stoppade den trehjulingstaxi som skulle ta Fawzi till sjukhus. Fawzi Louka avled av sin skador och de anhöriga har lämnat in en anmälan till polisen som dock inte verkar ha startad någon utredning.

Amnestys besökte området 

När Amnestys utredare besökte området den 18 augusti syntes tydliga spår av attackerna, skotthål, vandaliserade och nerbrända bilar och affärer.

Kopterna har diskriminerats och utsatts för attacker i decennier i Egypten och myndigheterna har alltid visat en ovilja att agera eller utreda det sekteristiska våldet. Amnesty kräver nu att myndigheterna ingriper och skyddar kopterna.