Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Konferensen belyser behovet av globala klimatobservationer.

 Foto: RLC

 

UNF-CCC

Behovet av globalt klimat- observationssystem

En internationell konferens har förklarat sitt engagemang för ett "omfattande och hållbart globalt klimatobservationssystem" som behövs mer än någonsin med tanke på snabba klimatförändringar.

Clare Nullis: |2022-10-21| Observationer av vårt klimat visar aldrig tidigare skådade förändringar som är mer utbredda, snabba och intensiva än på tusentals år. Dessa förändringar påverkar alla komponenter i klimatsystemet och varje region på jorden. De orsakar oftare och mer extrema händelser som värmeböljor, stormar, kraftig nederbörd och torka som starkt påverkar mänsklig infrastruktur och levande varelser, enligt en förklaring utfärdad av konferensen Global Climate Observing System (GCOS).

"Observationer stöder alla väder-, klimat-, vatten- och ekosystemtjänster och produkter. Utan insamling och delning av dessa observationer är förmågan att förstå, förutsäga, mildra och anpassa sig till förändringar i klimatsystemet begränsad, säger Sabrina Speich, ordförande för GCOS Climate Observation Conference.

Utvecklade strategier

Konferensen som hölls av EUMETSAT 17-19 oktober 2022 i Tyskland, fokuserade på att ta itu med akuta behov och luckor, och utvecklade strategier och lösningar för en hållbar framtid. Den samlade 140 deltagare på plats och 400 onlinedeltagare.

"De nuvarande förändringarna i klimatet utgör ett hot mot jorden. De steg vi tar idag är viktiga för vår framtid och EUMETSAT syftar till att spela en roll i att stödja en mer hållbar väg framåt för planeten!”

Det sa EUMETSATs generaldirektör Phil Evans i avslutningen av konferensen och i ett uttalande om organisationens engagemang för att på ett mer avgörande sätt ta itu med klimatförändringarna.

Klimatobservationer har varit avgörande för utvecklingen av vetenskapliga bedömningar och policyer, inklusive rapporter från Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) och Parisavtalet från 2015. De är hörnstenen i våra ansträngningar för att mildra klimatförändringarna, anpassa sig till framtida förhållanden och minska och hantera framtida förluster och skador.

Omedelbara åtgärder

Den nyligen släppta 2022 GCOS Implementation Plan specificerar de klimatobservationer som krävs för att informera vetenskap, tjänster och samhälle. Rapporten efterfrågades av FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC). GCOS Implementation Plan identifierar befintliga luckor i jordobservationer och områden som behöver förbättras. Dessa behov måste omedelbart åtgärdas för att göra framsteg mot ett heltäckande och hållbart globalt klimatobservationssystem.

Konferensen främjade internationell dialog mellan klimatforskare, observationsexperter, operativa tjänster, FN-organ, mellanstatliga organisationer och beslutsfattare. Det kräver en kollektiv ansträngning för att upprätthålla och förbättra klimatobservationssystemet, genom att definiera ett "globalt mål för observationer".

GCOS klimatobservationskonferens

I synnerhet uppmanar konferensdeltagarna enhälligt att FN:s medlemsstater och relevanta organ:

Uthållig, långsiktig finansiering, vilket är väsentligt för att säkerställa kontinuiteten och utvidgningen av observationer som behövs för att bedöma väsentliga klimatvariabler. Tillhandahållandet av många observationer stöds fortfarande genom tidsbegränsad finansiering, och klimatobservationssystemet är fortfarande bräckligt.

Att åtgärda viktiga luckor i nätverk för att observera väsentliga klimatvariabler som har identifierats i olika komponenter i observationssystemet, från atmosfären till havet, från kryosfären till biosfären och vattnet i land. Prioriterade områden för förbättring är över delar av Afrika, Sydamerika, Sydostasien, djuphavet och polarområdena.

Förbättring av datakvalitet, tillgänglighet, tillgänglighet och användbarhet . Många klimatobservationer är underutnyttjade på grund av bristen på konsekvens i deras bearbetning, interoperabilitet och användbarhet. Konferensen har gett konkreta vägar till förbättringar, och identifierat att ökad ansträngning krävs för att säkerställa att data lätt kan användas i omanalys och är lämpliga för ändamålet.

Skapande och underhåll av klimatdatalager

För att hantera och förstå klimatförändringarna måste de längsta möjliga tidsserierna bevaras och göras tillgängliga på lång sikt. Klimatdata måste göras tillgängligt genom globala datalager, och deras tillgång måste vara fri och öppen. Konferensen har identifierat sättet att ta itu med denna fråga, inklusive nödvändiga åtgärder och behovet av ökad finansiering för att säkerställa att data kan räddas från papperskopior eller ålderdomliga digitala format för att utöka befintliga datatidsserier.

Att ta itu med nya behov: Behoven av klimatinformation förändras. Nya behov har identifierats, såsom ökad frekvens av observationer för anpassnings- och begränsnings åtgärder som kräver åtgärd på kort sikt. Det globala klimatobservationssystemet måste utvecklas som svar på sådana behov.

Engagemang med nationer: Många klimatobservationer görs av nationella myndigheter, som behöver stöd och regional och global samordning. Fördelarna med klimatobservationer måste förstås brett och nationella observationers bidrag till globala datauppsättningar behöver förbättras.

Förbättringen av regional till lokal klimatförändringsinformation för att ta itu med klyftan mellan top-down, global, produktion av observationer och klimatinformation och "bottom-up" lokalt beslutsfattande genom bättre förståelse av det lokala beslutsfattande sammanhanget och tillhörande observationskrav.

Förbättring av integrerade och samlokaliserade observationer av de fysiska, kemiska och biologiska komponenterna i klimatsystemet för att bättre förstå klimatvariationer, trender och effekter, särskilt på ömtåliga ekosystem.

Vikten av referenskvalitetsobservationer

Vikten av referenskvalitetsobservationer inom alla domäner. Konferensdeltagarna efterlyser definitionen av ett "handlingsorienterat ramverk för observation" under UNFCCC, som bör hjälpa till att samordna insatser från internationella och nationella intressenter och vägleda observationsbehov för att rapportera om effekterna av klimatförändringar och stödja klimatbegränsning och Observationer förblir grundläggande för vår förståelse av vår nuvarande och framtida miljö för att stödja beslut om hållbar utveckling.