KULTUR & SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Nej till förbifart Stockholm 

Tillväxt skapar klimatångest

Regeringens beslut att stödja förbifart Stockholm kan bli spiken i kistan för alliansen i valet 2010. Det menar Johan Ehrenberg och hänvisar till den politiska och ekonomiska nya situation som kommer att uppstå när finanskrisen övergår till energikris.


  Johan Ehrenberg: |2009–10–0IMin mejlbox svämmar över av folk som lovar stoppa Reinfeldts motorvägsbygge. Jag tror att striderna runt Dennispaketet kommer att blekna inför de förbannade ungdomar och oroliga medborgare som handgripligen kommer att stoppa bygget.

Det går inte att gräva om folk ständigt ställer sig framför maskinerna. De politiska och ekonomiska kostnaderna blir för stora. Men den stora missbedömningen är tron att klimatfrågan och trafiken inte kommer att bli en jättefråga nästa år.

Hittills har alla politiska partier kunnat skjuta upp den jobbiga frågan om energikris, energiransonering, omställning av ekonomin. Men Köpenhamnsmötet som argument har man väntat i avvaktan på det globala avtal som ingen samtidigt tror kommer att bli klart. I bästa fall blir det en överenskommelse om att ett avtal behövs.

Våren 2010 kommer därför alla partier tvingas göra politik av klimathotet. Om Reinfeldt tror att ökad bilism och fler filer är det som kan lugna folk när klimatångesten blir starkare, så bevisar han bara att han inte tar frågan på allvar.

Den energibrist som kommer – det erkänner även idag Washingtons energiorgan – blir akut om ekonomin växer. Det går inte att få tillväxt utan mer billig energi och den ekvationen går inte längre ihop.

Bakom beslutet finns en märklig omedvetenhet, som om klimatkris och energikris inte finns år 2012. En kortvarig börsuppgång sommaren 2009 innebär inte att problemen med omställningen är borta. Ingen kommer om något år att kunna försvara bensinbilarnas framfart. Ingen kommer heller att kunna försvara att den största offentliga investeringen i regionen är – mer motorväg.

Oppositionen hade ett guldläge i storstaden. Om man bara fått fram ett alternativt paket, något som kunnat ge människor tro på en förändring redan innan de kommande kriserna inom energi, bensin och trafiken. Ingen vill åka på Reinfeldts vägar om bränslet kostar 30 kronor milen.

Nu gäller det att få Sahlin att lova riva upp beslutet vid valseger. Börja med att skriva på namninsamlingen nedan så för vi budskapet vidare.
Johan Ehrenberg

VI KRÄVER: 

RIV UPP FÖRBIFART STOCKHOLM EFTER VALET, MONA SAHLIN!
> Kopiera rubriken direkt ovanför och klistra in på länken till Johan Ehrenberg!
> Ange namn och bostadsort.
> Om du vill får du även sända ytterligare ett par ord till Sahlin och, för all del, Reinfeldt.
> Slutligen: mejla artikeln vidare till alla du känner.

350 slag för miljön

Gör som de danska kyrkorna – ring 350 slag i kyrkklockorna när klimatmötet i Köpenhamn öppnar.

  Kyrkornas världsråd uppmanar till en världsvid manifestation när klimatmötet i Köpenhamn öppnar den 13 december. Liksom i gångna tider ska kyrkklockor larma om fara denna dag. Flera danska kyrkor planerar att varna för klimatfaran den 13 december 2009. 

Nu föreslår Kyrkornas Världsråd att kyrkor runt om i världen gör samma sak: ringer 350 gånger i kyrkklockor klockan 15.00 lokal tid. 

De 350 slagen symboliserar övre gränsen för den koncentrationsnivå av koldioxid som atmosfären maximalt tål utan att den globala uppvärmningen ska stiga mer än 2 grader, enligt de forskare och klimatexperter som Kyrkornas Världsråd refererar till (350 ppm, "parts per million"). Koncentrationsvärdet av koldioxid beräknas ha stigit från 275 ppm för 200 år sedan till 390 ppm idag. 

Också andra religioner inbjuds att delta - de 350 slagen kan framföras på annat sätt än just via klockringning. 

Klimataktion: 

Folkligt tryck i klimatfrågan

Hösten 2009 är här på allvar – en sällsynt viktig höst med tanke på det stundande klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn den 7-18 december. Förberedande möten på olika nivåer genomförs på löpande band – i EU, FN, G77, G8, ministermöten, aktivistmöten… Just nu har viktiga förhandlingar i Bangkok inletts.

  Ibland syns ljusglimtar, men alltför ofta fördunklas visioner av krass realism. Bland annat EU-kommissionens skamliga bud bäddar för ett misslyckat och urvattnat klimatavtal. Att detta är fullständigt oacceptabelt är självklart för var och en inom klimatrörelsen.

Desto mer glädjande är det att mötas av den livliga aktivism som sjuder inom Klimataktion. Och vi är inte ensamma – många olika organisationer, institutioner, förbund och politiska partier spurtar inför decembermötet.

Detta behövs verkligen, vi måste alla hjälpas åt att skapa ett folkligt tryck i klimatfrågan – överallt och varje dag. 

Vi måste göra klimatet till samtalsämnet på allas läppar, alla måste veta att det är nu det gäller. Det är detta som är aktivism och det är vi som skapar den – från Sundsvall till Skåne, och från Luleå till Lysekil. Det är där du kommer in, det är där vi alla kommer in. 

Varje affisch som fladdrar i vinden, varje torgmöte och varje banderoll, men också våra bloggar och bidrag i offentliga debatter. Tillsammans är vi Klimataktion, och vår viktigaste stund har kommit. Låt oss bana vägen till Köpenhamn!

Mikael Malmaeus &
Annika Carlsson-Kanyama