IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Både FN och Afrikanska Unionen har en viktig roll när det gäller gripandet av LRA-ledarna.  

 

AFRIKA

Joseph Kony måste gripas

Herrens motståndsarmé

Gripandet av Joseph Kony, ledare för Herrens motståndsarmé (LRA), måste ske enligt normen för mänskliga rättigheter. Det säger Amnesty International i ett uttalande i samband med den massiva responsen på kampanjfilmen Kony 2012, som släpptes av organisationen Invisible Children.


 Elisabeth Löfgren: |2012-03-09| Kony och tre andra ledare från LRA har lyckats hålla sig undan rättvisan sedan 2005, då de åtalades av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för brott mot mänskligheten och en rad andra krigsbrott, som mord, tvångsrekrytering av barnsoldater, sexslaveri och våldtäkt. Amnesty International har under många år krävt att ledarna för LRA ska gripas.

– Joseph Kony och andra LRA-ledare har lyckats undvika gripande alldeles för länge och den här kampanjen är en viktig påminnelse om de fortsatta brott som begås av LRA-medlemmar och nödvändigheten i att gripa och överlämna deras ledare så att de kan ställas inför rätta, säger Erwin van der Borght, chef för Amnestys Afrikaavdelning.

gripandet ska ske enligt internationell rätt

I mer än två decennier har Amnesty International dokumenterat brott som begåtts av LRA och hur det har påverkat tusentals civila i Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Sydsudan och Uganda på ett vidrigt sätt. Amnesty International har även dokumenterat brott mot mänskliga rättigheter som har begåtts av Ugandas egen armé mot civilbefolkningen och mot LRA-medlemmar.

– Det är viktigt att komma ihåg att många av LRA-medlemmarna själva har varit offer för brott mot de mänskliga rättigheterna, som till exempel tvångsrekryteringar, säger Erwin van der Borght. Styrkor som jagar LRA måste komma ihåg att gripandet av misstänkta ska ske enligt internationell rätt.

Civilbefolkningen i de områden där LRA finns måste också skyddas, eftersom de riskerar att attackeras eller tvångsrekryteras.

GRIPANDET SKA LEDAS AV BERÖRDA STATER – INTE AV USA

Amnesty International anser att gripandet av Joseph Kony ska ledas av regeringarna i de länder där Herrens motståndsarmé verkar och inte av USA:s styrkor. Både FN och Afrikanska Unionen har en viktig roll när det gäller att stödja de ansträngningar som görs för att gripa LRA-ledarna och för att skydda de mänskliga rättigheterna.

Om någon av de anklagade skulle dödas innebär det att offren för LRA:s brott nekas rättvisa. Amnesty International kräver också åtgärder för att hjälpa dessa offer. De som har utsatts för sexuellt våld behöver medicin och psykologisk vård, och de barn som har tvångsrekryterats till soldater ska återintegreras i samhället och få gå i skolan.

Ledarna för LRA ska gripas

Amnesty International dokumenterat brott som begåtts av LRA

www.amnesty.se