IHS

KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Foto: Lapidus Förlag

Sverige 2017 – ny roman om en ljusnande framtid  

Året är 2017 och Juholt är statsminister

John Lapidus kommer i november ut med en ny roman – Sverige 2017. Hans tidigare spänningsromaner gjorde succé hos läsarna. Den nya romanen ger hos mig förhoppningar om ett framtidsscenario som gäller människors relationer till maktens innehavare, och förverkligande av drömmen om det goda samhället. Spänningen är stor och jag vill gärna recensera boken så fort det blir möjligt.


  Paul Lindberg: |2011-05-14| Året är 2017 och Håkan Juholt är statsminister. Enligt förlagets förhandspresentation får vi veta att "I Tyskland vill den nystartade Rörelsen införa ett samhällssystem som frigör tid och minskar kapitalets makt över människor och miljö. Nu föds samma tanke även i Sverige. Folk samlas i tusental på gator och torg. En utmaning för hela Europa men också för socialdemokraten Anders Bergman som känner trycket från avhoppade partikamrater och pressas av kommunisten Mia Lundström när deras vägar åter möts.

Med titeln på John Lapidus nya roman kan en travestering anas till år 1917 – hundra år efter ryska revolutionen. Och den kopplingen skulle i så fall vara mycket intressant och spännande. För hur stora har inte förhoppningarna varit hos de undanskuffade människorna, och hur stor har inte besvikelsen varit när förhoppningarna grusats. Makten har alltid tagit över människornas förhoppningar. Och styrningen har alltför mycket tvingats i riktningen från demokrati mot rena helvetet. Detta är världshistoria.

John Lapidus berättar att han velat skriva en hoppfull roman. Ända sedan han tänkte sina första politiska tankar har han fått höra att vänstern är svagare än någonsin. Han har också sett det med egna ögon. En tråkig syn, säger han: "Särskilt med tanke på hur brådskande det är att skapa ett samhälle byggt på ekonomisk jämlikhet och en samhälleligt kontrollerad och planerad produktion."

Men händelseutvecklingen kan svänga fort. 

"Min roman är allt annat än en dystopi men inte heller någon utopi. Snarare ett fullt möjligt scenario", säger John Lapidus.

VÄNSTERBEGREPPET

När Lapidus åberopar vänstern, som skulle vara svagare än någonsin, så är det en sanning med modifikationer. Exemplet Lars Ohly, däremot, som hävdade att han var "kommunist", i en tid då alla andra kommit till insikt att det inte finns någon annan kommunism än den reellt existerande. Men den kommunism finns inte längre, och har dumpats på historiens sophög. Resultatet efter Ohlys uttalande blev ett halverat Vänsterparti, efter det att Gudrun Schyman, som inte var kommunist hade gjort Vänsterpartiet till det tredje största i opinionsundersökningarna, under en viss tid.

Begreppet vänstern har ersatts av ett nytt demokratiskt ansikte, och är inte alls så svagt eller maktlöst. Det är i förändringens vindar som människor formas till nya funktionella fasoner, där begreppet "vänster" visserligen är relevant, men inte alls i dominans. 

Det finns bland annat en kraftfull och växande ekologirörelse med en stor förändringsiver grundat på individualism och gemenskap, och med en ideologi som grundas på ekologism. Inslagen av ekologism finns mer eller mindre bland riksdagspartierna.

Det finns också en kraftfull samvetsrörelse som växt till sig och fått en allt större genomslagskraft. Det gäller freds- och människorättsrörelser; naturskydds- och miljörörelser. Samvetsrörelserna har specialiserat sig som påtryckningsrörelser för att påverka utvecklingen i både demokratisk riktning och i humanitetens namn. Dessa rörelser tillsammans, som inte grundar sig på alltför doktrinära ideologier, är kanske den mest progressiva demokratirörelse som vi någonsin haft i vårt land. 

Med spänd förväntan har jag stora förhoppningar på den nya romanen, Sverige 2017.

JOHN LAPIDUS – FÖRFATTAREN

John Lapidus (f-73) är en svensk författare. Han debuterade 2004 med romanen Missionärerna som utspelar sig i Zimbabwe där han arbetat som biståndsarbetare och frilansjournalist. 2009 kom romanen De Modlösa efter två år i Nicaragua som koordinatör för Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua. I november 2011 ges hans tredje roman ut. Den bottnar i djupt samhällsengagemang och pågående forskning i Ekonomisk Historia. John Lapidus är ekonom och författare.

DE MODLÖSA

Det var på plats i Sverige Erik Holmbergs världsbild formades, från inträdet i Handelshögskolevänstern till sparken från Göteborgs-Posten. Nu är det främst synen på sig själv – i ljuset av den övergivne sonen Love – som gör att Erik inte har satt sin fot i sitt land på sex år. Av sandinisterna ges Erik och kollegan Jaime i uppdrag att informera sig om den svenska biståndsstrategin för Nicaragua, ett uppdrag som får dem att spionera på ambassadekonom Tomas Lindqvist.

MISSIONÄRERNA

Var det verkligen i går Tsungai ringde och skulle ha mig till Harare Gardens? Jag sa att vi kunde ses här på Volontärkontoret istället, och helst lite senare eftersom jag hade den där intervjun inbokad. Jag tyckte att det var en helt naturlig mötesplats med tanke på att jag bor här och han jobbar här men det var ingen bra idé sa han, och han betonade hur dum den var, han sa att vi skulle ses med en gång i parken och bara det var konstigt, för annars är det alltid jag som insisterar på att vi ska träffas. Det har väl med hudfärg att göra. Jag gör mitt bästa för att han ska få in i sitt huvud att jag inte är som alla vita enligt honom, och nu tror han att jag kan göra vad som helst för honom, eller för dem.

www.lapidusforlag.se

Ny roman från John Lapidus

Lapidus Förlag ger ut "SVERIGE 2017" – en roman om den ljusnande framtid (utkommer 7 november).

Tidigare böcker av John Lapidus:

De Modlösa

De modlösa utspelar sig i Nicaragua men handlar också om Sverige och svenskarna. Var går gränsen mellan ett fattigt och ett rikt land? Och vem bär egentligen ansvaret för att det ser ut som det gör?

 

MISSIONÄRERNA

Missionärerna utspelar sig i Zimbabwe år 2000, en tid då landet är i hela världens fokus med turbulenta parlamentsval och uppmärksammade jordockupationer. Vad var det som hände? Och vad fick svenskarna i Sverige veta om det som hände?