IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Företag baserade i länder som Storbritannien, Tyskland och Italien exporterar mjukvaruprogram som möjliggör att regeringar kommer åt människorättsaktivisters, bloggares och journalisters datorer vilket kan leda till att de förföljs.

FOTO: PhotoDisc

AMNESTY/INTERNATIONAL

Internetfriheten hotas

Kina vill kontrollera webben

På konferensen, i Zhejiangprovinsen i östra Kina, träffades höga kinesiska tjänstemän och ledande globala webbaktörer för att diskutera Internets framtid. Den ses av många internetexperter som en del i Kinas försök att öka inflytandet över de regler som styr nätet. Kina framstår som ivrigt att applicera sina inhemska begränsningar i internetfriheten som en modell för det globala regelverket.


  Elisabeth Löfgren : |2014-11-18| Den kinesiska regeringens stärkta ansträngningar för reglering av den globala cyberrymden är ytterligare tecken på att internetfriheten attackeras ihärdigt, säger Amnesty International, efter Kinas första världskonferens om Internet.

– Detta borde skicka rysningar längs ryggraden på dem som värdesätter internetfrihet. Kinas modell bygger på omfattande kontroll och förtryck. Myndigheterna använder en armé av censorer för att attackera personer och fängsla mängder av aktivister enbart för att de utövar sin yttrandefrihet på nätet, Säger William Nee, Amnestys kinaexpert.

Sedan president Xi Jinping kom till makten har hundratals personer gripits för att ha uttryckt sina åsikter på nätet. Myndigheterna fortsätter att missbruka straffrätten för att förtrycka yttrandefriheten, bland annat genom att fängsla aktivister för att de ogillas av censuren.

aktivistnätverket New Citizens

Många medlemmar i aktivistnätverket New Citizens, som arbetar för transparens i det politiska systemet och för att avslöja korruption, har gripits. Bland dem Liu Ping som greps delvis på grund av bilder och åsikter som publicerats på nätet.

I september dömdes Ilham Tohti till livstidsfängelse för separatism i en politiskt motiverad rättegång. Illham Tohti är en framstående uigurisk forskare som har grundat webbsidan Uigur Online. I rättegången var artiklar från hans webbsida myndigheternas huvudsakliga bevisning.

De kinesiska myndigheterna fortsätter att blockera tillgången till tusentals webbsidor, bland annat Facebook, Instagram och Twitter. Även stora internationella nyhetssajter som BBC och New York Times har blockerats.

Ett stort antal fraser har censurerats på sociala medier såsom alla typer av omnämnanden av tillslaget på Himmelska fridens torg 1989 eller de pågående demokratidemonstrationerna i Hongkong.

Företagsledare som ska till Zhejiang borde kämpa för internetfrihet och utmana den kinesiska regeringens skamliga historia. Mänskliga rättigheter får inte vara en elefant i rummet.

utvecklingen för mänskliga rättigheter

Internet har visat sig vara ovärderligt i utvecklingen för mänskliga rättigheter. Det har revolutionerat tillgången till information och förenklat transparens och ansvarsutkrävande. 

Emellertid fortsätter regeringar över hela världen att underminera internetfriheten. Myndigheter använder webbteknologier allt mer för att slå till mot yttrandefriheten, censurera information om människorättskränkningar och för att genomföra urskillningslös massövervakning i säkerhetens namn, ofta i samarbete med företag.

Till dessa hör USA och Storbritanniens regeringar med deras urskillningslösa övervakningsprogram Nationella säkerhetsmyndigheten (NSA) och den brittiska motsvarigheten GCHQ, som inkräktar på människors integritet i hela världen.

Företag baserade i länder som Storbritannien, Tyskland och Italien exporterar mjukvaruprogram som möjliggör att regeringar kommer åt människorättsaktivisters, bloggares och journalisters datorer vilket kan leda till att de förföljs.

RLC