Daniel Hope tillhör kategorin världens främsta violinister. Han och dirigenten Alexander Shelley tog initiativet till en konsert med musik av Europas kulturflyktingar – de judiska kompositörerna som hamnade i Hollywoods filmindustri. Båda kommer från Storbritannien och turnerar runt länderna med denna fantastiska konsert. 

 

IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

HOLLYWOODS  KOMPOSITÖRER

Europas kulturflyktingar

Filmmusikens kvalitetsskapare

Andra världskrigets politiska vansinne och förföljelser ledde till att en mängd kulturpersonligheter flydde Europa och tog sig till Amerika. Många av dem var judar och framstående konstnärer. Hollywoods filmindustri blev på grund av dessa flyktingar en märklig kreativ smältdegel. Det storslagna, det genuint amerikanska, skapades i mastodontformat. Kulturflyktingar – filmmakare, författare och musiker skapade tillsammans en underhållningskvalité som skulle kunna få kompositören Richard Wagner att slå huvudet i taket. 

  Paul Lindberg: |2013-01-01| Wagner eftersträvade det mastodonta musikdramat som underhållning, men det kom att bli Hollywood som förverkligade den drömmen, och på bred front.

Violinisten Daniel Hope har visat ett stort engagemang kring de tonsättare som flydde undan nazismens förföljelser av judar och oliktänkande konstnärer. Många av dessa personer tog sig till filmindustrin i Hollywood. I denna magikens värld kunde flyktingarna hämta andan och fylla sina liv med energi, något de aldrig riktigt hade kunnat göra i Europa. De hamnade mitt i filmmusiken och fick uppdrag per omgående och därmed en god försörjning.

En av de riktig stora kompositörerna hette Erich Wolfgang Korngold (1897-1957). Han kom att uppskatta filmmusik lika mycket som konsertmusik. Filmen utgjorde 

Erich Wolfgang Korngold lyckades förena konsertmusik med filmmusik. Filmer som Kapten Blod, Robin Hood och Elisabeth av Essex blev filmdramatisk musik av hög klass. Korngold föddes i Österrike, och flydde 1934.

ett konstnärligt medium så som Richard Wagner hade eftersökt. Och Hollywood fullgjorde det Wagner hade påbörjat med sina musikdramer i Bayreuth. Wagner var emellertid antisemiten som påverkade Hitler i hög grad. Främst tyckte han illa om judiska musiker. 

Daniel Barenboim, pianist och dirigent, tog försoningens djärva steg och som jude dirigerade Wagners musik, med förklaringen att Wagners antisemitism förkastas, men hans musikdramer är stor musikkonst. Det kan man kalla storsint och försonligt. 

Korngolds violinkonsert är mycket vacker och spelades på Stockholms konserthus i sin helhet. Det var ett mästarstycke som var okänt för mig. Ja, det var verkligen musik av högsta klass. Det berättades att hans violinkonsert återkommer som teman i många andra filmer. Korngold ansågs som underbarn, och Gustav Mahler ansåg att han skulle komma att höras i framtiden. Han åstadkom en stor musikproduktion redan i början av 1900-talet. Och med sin omfattande musikkomposition skapades operor, konsertmusik och balettmusik redan innan han kom till Hollywood.

Miklós Rósza och Ben Hur

Den ungerskfödde Miklós Rósza (1907–95) gjorde en glansfull succé i Hollywood med bland annat storfilmen Ben Hur. Han tyckte också att det var lyckat med storslagen filmmusik och konsertmusik. På Stockholms Konserthus fick vi höra en kort sekvens av ledmotivet ur Ben Hur.

Rósza fick tre Oscars för sina mästerliga kompositioner, Spellbound (1945), A Double Life (1947) och Ben Hur (1959). Även Rósza hade tidigt gjort karriär i Europa innan han kom till Hollywood. Utbildad i Tyskland och som sedan varit aktiv i England och Frankrike, och med flera turnéer till Italien.

Han komponerade över hundra originalfilmverk, men trots det var han känd för sin lojalitet till konsertmusiken. Även i Europa hade han komponerat filmmusik, med kända verk till filmerna The Four Feathers (1939) och The Thief of Bagdad (1940).

Hans vän Arthur Honegger introducerade Rózsa till filmmusiken 1934. Men det var först i London som han komponerade sin första film, Knight without Armour, vilken ingen mindre än ungraren Alexander Korda var producent till. 

1939 reste Rózsa med Korda till Hollywood för att göra färdigt Tjuven från Bagdad. För musiken till den filmen fick han sin första Oscarsnominering, och flera skulle komma. Under 1940-telet nominerades han för musiken till filmen Lydia och till filmen Sundown. 1943 kom nomineringen för musiken till Djungelboken, producerad av Korda.

1944 började ett samarbete med regissören Billy Wilder med filmerna Double Indemnity och Kvinnan i stan, som också Oscarsnominerades.

1945 komponerade han till Alfred Hitchcocks film Spellbound, som gav honom hans första Oscar.

Ytterligare Oscarsnomineringar följde, och mellan de 

Scenerna ur filmen Ben Hur är storslagna, här med araben och juden (Charlton Heston) i samförstånd mot den gemensamma fienden Romerska imperiet.

I filmen görs en kraftfull Jesusscen. Ben Hur som fånge nekas vatten, Jesus ingriper och låter honom också dricka. Officeren söker stoppa Jesus, men ger vika för Jesus blick. Jesus syns bara som en kakgrundsfigur. En oförglömlig scenbild.

Miklós Rósza föddes i Budapest vars mor Regina Berkovits introducerade folk- och klassisk musik redan vid fem års ålder. Vid åtta år kunde han komponera.

berömda regissörerna David O Selznick, Alfred Hitchcock och kompositören uppstod irritation på grund av alla avbrott och störningar i produktionen – vems fel det nu kunde ha berott på?

Sin andra Oscar fick han med kompositionen till filmen A Double Life. Sedan skrev han mest musik för MGM med filmer som Quo Vadis (1951), Ivanhoe (1952), Ben Hur (1959), King of Kings och The VIP. För Ben Hur fick han sin tredje Oscar. Filmen Dead men don´t wear plaid (1982) blev emellertid den sista som Rózsa komponerade musik till. Innehållet var en hyllning till film noir, med huvudrollsinnehavaren Steve Martin. Rózsas långa karriär fick ett hastigt slut med en stroke.

Miklós Rósza hann göra musik till över hundra filmer, han komponerade stora körverk, många omtyckta symfonier och gjorde filmmusiken möjlig som konsertversioner.

Kurt Weill, (1900-1950) född i Tyskland, amerikansk medborgare 1940. I sin ungdom studerade Weill komposition hos Engelbert Humperdinck. Denne lärare hade varit vän till Richard Wagner och samarbetat med vid uppsättningen av operan Parsifal. 

Därefter gick Weill i kompositionslära hos Ferruccio Busoni i Berlin. Hos den senare fick Weill lära sig skapandet av operaestetik, vilket kom att bli betydelsefullt för Weills kommande kompositioner. Busoni var under sin tid erkänd som den störste senromantiker, han var för övrigt gift med med den svenskfödda pianisten Gerda Sjöstrand.

Weill gjorde en egen operauppsättning, Tsaren fotograferas, 1928, med libretto av Georg Kaiser, vilken blev en stor publikframgång. Det var en komisk opera 

kURT WEILL och Bertold Brecht var populära i Tyskland.

med inslag av tangorytmer och med en genomgående stilblandning. Hans operor anses ha ett expressionistiskt tonspråk och dramaturgi. Operan Royal Palace hade året före också gjort succé. 

Den mest kända uppsättningen i den här stilen är Tolvskillingsoperan, och i samarbete med författaren Bertold Brecht. Den nya stilen kallade de helt enkelt för "skådespel och musik". Trots namnet Tolvskillingsoperan så var det egentligen ingen opera i konventionell mening. Uppsättningen blev en storartad succé i Tyskland. Musikstilarna pendlade mellan nybarock, med karaktären av kabaréinfluerad och tangoinspirerad musik. Men här fick även jazzmusiken ta plats på ett helt nytt och humoristiskt sätt. Operan Staden Mahagonnys uppgång och fall, var ytterligare ett framgångsrikt projekt av dessa konstnärer. Weills och Brechts samarbete varade under tre år som utgjorde deras största framgångar.

Hotet från nazismen avgjorde fortsättningen, och Weill tog flykten till Frankrike där han blev i två år. Brecht, som var författare på tyska språket kunde inte alls sadla om ifall han ville fortsätta som författare, och valde att fortsätta i Europa. Deras samarbete hade varit en framgångssaga, och var väl de mest populära underhållarna i Tyskland vid den tiden. I Frankrike komponerade Weill sin andra symfoni, och återupptog under kort tid sitt samarbete med Brecht i och med musikstycket Sjungna baletten. 

1935 reste Weill till USA där han kunde fortsätta sitt komponerande, men nu i samarbete och med texter av Walt Whitman, som också varit flykting men som på direkten lät sig assimileras till amerikan. Efter honom tog Weill efter då han insåg att det var nödvändigt att anpassa sig fortast möjligt. Vi denna tid var nationalism påträngande.

Weills musik fick ett stort genomslag i USA och i den amerikanska underhållningen. En av Weills många beundrare var artisten Bob Dylan.

Filmer med Weills originalkompositioner är följande: Radio Days 1987, En annan kvinna 1988, Skuggor och dimma 1992, Kika 1993, Lucky Numbers 2000 och Vad kvinnor vill ha 2000.

Ennio Morricone, född 1928, hör utan tvekan till vår tids stora filmkompositörer. Även han växelverkar mellan filmmusik och konsertmusik även om hans musik varit framgångsrikast inom filmen.

2010 blev Morricone mottagare av Polarpriset i Stockholm. Han Oscarbelönades och fick en rad av utmärkelser. Hans jättelika komposition av filmmusik med över hundra originalkompositioner blev kanske den populäraste musiken bland de breda folklagren.

Bland musikskribenter har han fått epitetet "filmmusikens mästare". Hans musik ur filmen Cinema Paradiso anses som oslagbar. Filmen i sig var en nostalgisk och kärleksfull hyllning till biograffilmen.

Morricone är mest känd för sina kompositioner till de så kallade spagettiwestern av regissören Sergio Leone.

Ennio Morricone, filmkompositör.

Han gjorde också musiken till den italienska kriminal-TV-serien Bläckfisken, som visats runt hela världen. Film och komposition i urval av Ennio Morricone:

För en handfull dollar (1964), Slaget om Alger (1966), Den gode, den onde, den fule (1966), Tusen och en natt (1974), Once Upon a Time in America (1984), Barbarernas hämnd (1985), Cinema Paradiso (1988), Hamlet (1990),  Inglourious Basterds (2009).

John Towner Williams, född 1932 i USA. Han anses som den mest kommersiellaste av den moderna filmmusiken. Han har komponerat omkring hundra musikstycken till filmmusik. Och alla dessa filmer tillhör de största kassasuccéerna. 

De mest kända av hans stycken är musiken till Stjärnornas krig och Indiana Jones-filmerna; Stålmannen, Hajenfilmerna, Jurassic Park och Et. Han komponerade även musiken till de tre Harry Potter-filmerna. Williams har nominerats till så många Oscars som 45 stycken. Bara Walt Disney har nominerats till fler.

Och det är med Steven Spielberg han haft sitt stora samarbete, och vunnit fen Oscar.

John Williams är framgångsrikast inom filmmusiken.

Schindlers List visar Williams mångsidighet och stilistiska känslighet. Hans musikaliska bredd visar han med en rad filmmusik i bland annat Rädda menige Ryan, Ängeln på sjunde trappsteget och JFK. Han har också komponerat konsertmusik för exempelvis OS. Hans musikstil anses tillhöra nyromantiken, det vill säga musik som komponerades under slutet av 1800-talet, med stora symfoniorkestrar, med inspiration från Richard Wagner, Richard Strauss, Gustav Mahler, men också Erich Korngold. Det visar att han hör hemma i den klassiska musikvärlden. Han började som jazzpianist, och det finns sekvenser i vissa filmer med influenser av hans jazzbakgrund.

Den allra senaste musiken komponerad av Williams är till Lincoln, det vill säga filmen om presidenten Abraham Lincoln, som det amerikanska anser vara USA:s bästa president genom tiderna.

HANS ZIMMER, amerikansk medborgare,född i Tyskland 1957. Sist men knappast minst inom filmmusiken. Han tillhör den genre som gick i samma kvalitativa spår som flyktingarna från Europa under 30-40-talen. 

Ennio Morricone, John Williams och Hans Zimmer var inga flyktingar, men som axlade kompositionen av filmens dramamusik till högsta musikform av idag. Dessa kompositörer är helt i klass med 1800 och 1900-talens största kompositörer.

Zimmers musik var inte representerad på Stockholms konserthus, men som i en accelererande fart utvecklar ledarskapet inom den konstnärliga dramamusiken. 

Zimmers skiljer sig från samtliga stora musikskapare av idag, på grund av att han inte är utbildad i den klassiska och akademisk musiktraditionen. Han har sin bakgrund 

HANS ZIMMER. Foto Rene Macura, 2013

kopplad direkt med populärkulturen, MTV, och då främst med keyboard. Idag är Zimmer en av de mest celebra inom filmmusiken. Hans verk består av närmare 200 originalkompositioner för lika många filmer. Filmerna tillhör väl de största kassasuccéerna och linje med John Williams prestationer. Men bland dessa kompositörer är det inte mängden musik som driver dem, de är kvalitetsmedvetna och perfektionister ut i minsta ton.

Hans första komposition var till filmen Rain Man, som Oscar-nominerades. Några urval av Zimmers kompositioner: Da Vinci-koden (2006), Gladiator (2000), Batmanfilmerna (2005-08-12 Inception (2010), Lejonkungen (1994), Pearl Harbor (2001), Pirates of the Caribbean (2003), Prinsen av Egypten (1998), Rain Man (1988), Rango (2011), Spirit – Hästen från vildmarken (2002), The Dark Knight Rises (2012).

Stockholms filharmonikerna

 

Filmmusik:

Alexander Shelley

Dirigent 

Daniel Hope 

Violin

  Alexander Shelley är född 1979 och har trots sina unga år redan dirigerat orkestrar som BBC Philharmonic, BBC Scottish Symphony och English Chamber Orchestra. Utanför England med Orchestre National de Lyon och Orchestra del Teatro Carlo Felice di Genova för att nämna några.

En enhällig jury utsåg honom till förstapristagare i 2005 års upplaga av Leeds dirigenttävling, och med hjälp av den språngbrädan har sedan karriären fortsatt ut i Europa. Det gäller inte minst Tyskland, där han sedan september 2009 är chefdirigent för Nürnbergsymfonikerna och under de senaste säsongerna lett orkestrar som Hamburgs symfoniorkester och Radioorkestern i Leipzig.

Alexander Shelley gjorde 2010 sin debut med Kungliga Filharmonikerna, då i en konsert tillsammans med pianosolisten Roland Pöntinenen och musik av Rachmaninov.

Daniel Hope, född 1973 i Durban, Sydafrika. Numera brittisk medborgare, och har flera gånger hörts i Konserthuset – bland annat med Anne Sofie von Otter i en konsert med musik från koncentrationslägret Theresienstadt. Han har en glöd att förändra med musik och har engagerat sig för att sprida kunskap med musik och om musik i många olika sammanhang.

Förutom att vara musiker skapar han också kammarmusikprojekt och skriver böcker om musik. Dessutom medverkar han ofta i tv-sammanhang.

Daniel är en god representant för vår tids kulturella gränsöverskridningar. 2008 samarbetade Daniel med två av stjärnorna från legendariska rockgruppen The Police, med Stewart Copeland och Andy Summers i en improviserad återgivning av klassikersången ”Meddelande i en flaskpost”.

I Sverige har vi hårdrockgruppen Amarante med sångare som också är operaskolade. Gruppen är världsberömd men måttligt kända i Sverige. Tiderna förändras, och mångfalden förändrar världen. 

Konsertprogrammat från 9 januari 2013:

Miklós Rósza Kärlekstema ur Ben-Hur
Erich Korngold Serenad ur Der Schneemann,
Korngold Violinkonsert
Kurt Weill Speak Low ur One Touch of Venus
Ennio  Morricone Kärlekstema ur Cinema Paradiso
John Towner Williams, American Beauty,
Temat ur Schindler’s List