GRAN CANARIA. Himlens och gudarnas boningar – urbefolkningen guanchernas benämning på de mäktiga bergen.   Foto: Paul Lindberg

IHS

Till framsidan

AXIS MUNDI

Brev till Rikare Liv

AXIS MUNDI

Himlens boningar

Turism i känslans tecken

Axis Mundi – skiljandet av himlen från jorden är en fundamental kosmogonisk akt bland jordens invånare. Det handlar om symbolik och myter formulerad ur en reell verklighet. Det har varit vanligt att söka andligheten i symboliken, som exempelvis världens axel, eller dess centrum – något som människorna delvis funnit i sitt sökande. Höga berg, tempel och kloster, högt belägna på bergstoppar, har följt med religionerna från dess begynnelse. 


  Paul Lindberg: |2014-01-15| Höjden mot himlen, närmare sol och stjärnor, har gett aha-upplevelser och stora funderingar. Och det är i tankens mikrokosmos som omvandlingen övergår till ett högre makrokosmostänkande – insiktsfullheten. Solen och Polstjärnan har ofta markerat världsaxelns position i den nordliga hemisfären. Medan "världens navel" markeras som axelns södra fästen, exempelvis Jerusalem, som av den anledningen ansetts som världens centrum. Och i den staden "samsas" Abrahams religioner tillsammans med en hel del nyare religionsyttringar och organisationer, vilka också ser Jerusalem som världens centrum. 

Jesus orsakade Jerusalem till ett prövningarnas centrum, genom att han själv aldrig avsade sig sin judiska tillhörighet, och att islam och kristendomen förbundit sig med Jesus som den profetiska ledstjärnan. Hos islam visserligen som nummer två efter profeten Muhammed. 

TURISM I KÄNSLANS TECKEN

Gran Canaria och dess vackra byar, högt upp, klättrande på bergsbranter, med kyrkan allra högst upp, har sin placering på grund av ovanstående premisser. Närmare Gud i höjden. Det är genialt, på sätt och vis. Det mäktiga där uppe, odlar en förundran, som leder sökandet efter svaren – den dialektiska processen går på högvarv.

Men! Gud i höjden som symbolik, erövrades även av mörkrets furstar för att sätta den systematiska hierarkin på plats, vilket ansågs som Guds ordning i världen. Men det om något var ett falsarium, som inte alls skulle kunna godtas av exempelvis profeten Jesus.

Byarna har fina restauranger med god mat till ett pris som är något lägre än där nere vid Playa del Ingles och andra turistfabriksanläggningar. Bussar tar nyfikna turister överallt i bergen, kollektivtrafiken är nämligen väl utvecklad på Kanarieöarna.

Tystnaden, lite fågelsång, den friska atlantluften och det extravaganta natursceneriet får själen att ladda batterierna.

Sankta Lucia heter byn, med en staty med samma namn framför kyrkan. Tystnaden är öronbedövande. Mellan tystnaden tar en koltrast över och berättar för oss att nu är det vår. När koltrasten håller tyst låter ett bisurr stå för underhållningen.

Kyrkan i Sankta Lucia har ett härligt ljus utöver det vanliga – himlen öppnar sig. Ljuset i höjden närmare Gud.

Tejeda är en av de högst belägna byarna på Gran Canaria. Artenara är däremot den högst belägna byn på Gran Canaria, som med sina grottbostäder och sin kyrka placerad högst upp närmast Gud.

Moya, den lilla staden placerad högst upp på en bergrygg. Nedanför i dalarna brukar odlarna den bördiga marken. Men jösses, det måste ha varit en förbaskad uppförsbacke till högmässan innan bussen uppfanns.

Moya sedd utanför kyrkporten. Vilken syn! Nedanför hustaken sträcker sig Atlanten ända ner till Sydpolen. Men det är klart, det kan man inte riktigt se på den här bilden.

Bergen på Kanarieöarna är skrytsamt vackra och imponerande. Bergstoppen Tejde, exempelvis, på ön Teneriffas benämns ofta som Europas högsta berg med närmare 4000 meter. Gran Canarias högsta topp Pico de Las Nievas är 1.949 meter högt. Och med vägar som hänger på västbranterna och på skräckinjagande 600 meter över havet som befinner sig lodrätt nedanför vägen, bilden ovan.

Kyrkan i Sankta Lucia har på kyrkplatsen en vacker utsikt med soffor och härliga apelsinträd.

Byn Tejeda, 1.700 meter ö.h. En sagolik vacker bergsby, med en överväldigande känsla av lugn, avkoppling och kontemplation.

Tejeda har naturligtvis en bybar, där männen brukar hålla till, medan kvinnorna numera har fått ett gaycafé, som de istället valt att fika på. Tiderna förändras – även i dessa tidlösa bergsbyar.

Tejeda har flera hotell, och så den här krogen som ligger lämpligt nära kyrkporten. Krypavstånd.

Moya, med kyrkan mitt i byn och högst upp. De kanariska bergsbyarna är kompakta med smala gator och gränder.

Moya och museet till poeten Thomas Morales minne. Ligger bredvid kyrkan och har mycket att berätta. Museet var poetens födelsehem i en högreståndsmiljö.