Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Möjligheterna till solsemester inom Sverige skulle kunna vara stor under sommarperioden. Semester måste gälla alla medborgare oavsett inkomster. 

Foto: RLC

 SVENSK SOMMARSEMESTER

"Hemster"

Miljöpartiet och den nya samhällsordningen

Svensk samhällsplanering, en tidigare svensk beundrad specialgren, hade på 1960- och 1970-talet ambitiösa planer för att alla medborgare i Sverige skulle kunna utnyttja några intensiva sommarveckor för semester och uppleva andra miljöer inom landet. Fjällen, kusterna, älvarna, öarna och de stora sjöarna representerar stora, unika rekreationsvärden.  


Ulf Svensson: |2019-03-15| Det fanns en politik för att dessa skulle kunna utnyttjas av alla medborgare på rimliga ekonomiska villkor. På GP-debatt den 13 mars har gruppledaren för Miljöpartiet Göteborg, Karin Pleijel, ett förslag till alla låginkomsttagare i Göteborg – stanna hemma på semestern! Jag antar att alla andra invånare i Göteborg som är bättre bemedlade kommer att fortsätta åka både inomlands och utomlands med tåg, med bil, med flyg eller åka till sina fritidshus eller göra en tur med segel- eller motorbåten, även om det kommer att kosta mer i framtiden för att klimatkompensera. 

Bra förslag, men inga pengar. 

Den dåvarande regeringen Palme pekade ut 24 områden i Sverige – Primära rekreationsområden – där det ansågs vara särskilt gynnsamt och attraktivt för rekreation och turism. Dessa områden skulle på olika sätt vara föremål för samhällets samlade insatser och resurser. För att konkretisera satsningen bildades en särskild beredning för att göra verkstad av förslagen. Tyvärr skickade inte statsmakten med tillräckligt med resurser, vilket innebar att de 24 områdena blev föremål för privata lösningar för de som hade råd.

I Bohuslän blev Capri norr om Strömstad sinnebilden för den misslyckade satsningen. Den tidigare ägaren ville skapa en oas för det rörliga friluftslivet och göra området tillgängligt enligt de riktlinjer som statsmakten dragit upp. Men tyvärr, utan medel från staten för att utveckla området gick det inte runt ekonomiskt och resultatet blev istället en privat stugby.

Vad gör vi nu?  

Att Miljöpartiet nu föreslår att fler ska semestra hemmavid – Hemester – är i mina ögon både något cyniskt och hånfullt, något passivt och fantasilöst. Vi borde återvända till 1960- och 1970-talets diskussioner och förslag som innebar att alla ska ha råd till en vettig semester där man inte bara sitter hemma.

Vi måste ta ansvar och ställa om till en fossilfri stad

Debatt vi kommer att driva på, tjata och uppmuntra för att Göteborg tar sitt solidariska ansvar för att temperaturen inte stiger mer än 1,5 grader på Jorden. Det är vi skyldiga alla unga, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

 

 

RLC