LIVSSTIL & LIVSANDA

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

 

Krönika

Hamburgerlandet Sverige 

Sverige är hamburgerlandet nummer ett och har mest  Mc Donaldrestauranger än något annat land i Europa, per person räknat. Tillsammans med övriga hamburgerkedjor och gatukök blir Sverige exceptionellt överrepresenterat. Av dålig mat blir många smällfeta, men hamburgare är inte dåligare än pyttipanna eller stuvade makaroner och falukorv. 


Paul Lindberg: Ät upp maten så du blir stor och stark! Så uppmanades de små barnen av välmenande föräldrar. När de sedan blev duktiga och åt upp maten så var inte heller det bra. Nu får de ovett för att de anses vara för tjocka.

För en del år sedan uppmanade Socialstyrelsen svenska folket att äta 6 – 8 brödskivor om dagen, för hälsans skull. Den kampanjen var inte trovärdig, istället fick den löjets skimmer i medierna för töntighet och inkompetens.

Smalhetsidealen började i Preussen under mitten av 1800-talet, enligt historiker. Därefter blev "lång och slank" ett borgerligt ideal. Smal och slank var skillnaden mellan kraftiga arbetare. Men arbetarklassens kontring blev "tjocka cigarrökande direktörer", som ett försök att hävda sig. Ända in på 1960-talet delades svenska barn in i A-barn, eller icke A-barn. Alla skulle slimmas i en konformistisk anda.

Mc Donalds försäljning ökar år från år, med över 400.000 gäster per dygn är det landets största restaurangkedja. Ökar gör även konkurrenterna Max och övriga restauranger som serverar hamburgare.

I dag är det full fart på folkhälsokampanjer mot tjocka människor. Friskhet och hälsa får man alltså om man blir smal. Kampanjer drivs av olika intressenter. Det finns forskargrupper på ämnet folkhälsa, bantnings- och hälsoföretag – alla vill vara med och göra sig gällande. Den goda viljan hos dessa intressenter sträcker sig inte längre än de hägrande kampanj- och  vinstintressena. Det handlar en hel del om egenintressen!

Ungdomar ska inte vara tjocka, de ska banta för hälsans skull. Åtskilliga journalister har hängt på och upplyst om tjockisarna i både teve och tidningar. "Ungdomen är för tjocka" och "Ungdomarna måste banta" är några av rubrikerna.

Men vissa journalister har gått för långt och gjort grova övertramp när de menat att det ser så illa ut med tjocka ungdomar, av estetiska skäl. Och det är väl där svångremmen klämmer. Vissa människor tål helt enkelt inte tjockisar. Och det kan även gälla bland journalister.

I ett teve-program intervjuades en mamma med hennes elvaåriga son. Intervjun var faktiskt grotesk. Journalisten frågade henne varför hon inte såg till att pojken bantades, det var väl hennes ansvar som förälder, menade han anklagande. Mamman blev förtvivlad och ställd mot väggen.

Det märkliga var att pojken inte alls såg speciellt tjock ut, snarare var han kraftigt byggd för sin ålder. Han såg faktiskt muskulös ut, men med hull på kroppen. 

Tjocka ungdomar tycks vara ett problem för vissa, så är väl anorektiker också ett problem, och invandrare, och allt som går att uppbringa för att kunna reta sig på. Men alla med hälsoproblem ska hjälpas på ett seriöst sätt. Men ungdomar eller vuxna ska aldrig behöva bli utsatta av dessa fördomar som florerar i paritet med utlänningshat eller rasism.

Bantningsindustrin har under lång tid tjänat mycket pengar på sina "före och efter" -kampanjer. Och forskningsgrupperna måste hela tiden visa resultat, och statliga bidrag beror helt och hållet på detta.

Idrottsrörelsen vädrade också morgonluft då de med statliga pengar ville göra tjocka barn smala. Idrottsintressenterna krävde att idrott åter skulle in på skolschemat, för att sedan mobiliseras till deras organisationer. Men detta har lite med kunskap och hälsa att göra.

Jag har ingenting emot idrott. Min far var elitgymnast i sin ungdom. I fyrtioårsåldern kallades han för "ångvälten" av mina kompisar (100 kilo). Då kunde han göra frivolter från stillastånde, trots att han var kraftig, eller tjock om ni så vill. Men springa och spela fotboll kunde han.

Är det fel att banta? Ja och nej, tror jag! För hälsans skull ska man alltid motionera så mycket som möjligt. Sjuklig fetma måste naturligtvis bantas bort med hjälp av kunnig personal, eller med sjukvård. Men med den fördomsfullhet som speglas i dag blir allt så fel. Bantningspropagandan verkar inte alltid så värst seriös. Det finns ett odemokratiskt och totalitärt uttryckssätt för att bedriva "folkhälsa". Det finns en gemen och fördomsfull inställning till storväxta människor vilket leder till vissa problem, framförallt drabbas barnen av denna intolerans.

God hälsa får man först och främst genom den goda vanan att röra sig mycket och inte äta skräpmat, enligt världens främsta institut för hälsoforskning – Cooper Institute i USA. De uppmanar oss att sluta banta och istället gå ned i vikt – om det behövs!