Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Det är absurt med fossilreklam i det offentliga rummet? Gör som jag och skriv under det europeiska medborgarinitiativet Ban fossil Ads så vi kommer upp i en miljon underskrifter!

Foto: Greenpeace

GREENPEACE GÖTEBORG

Fossilreklam och reklam för flygbolag och långresor

Vi får anta att de glada familjerna som visas i t ex TUI:s annonser inte befinner sig på en plats dit nordbor i sena oktober kan ta sig med tåg. All lockande destinations- eller livsstilsreklam för flygresor upprätthåller normen om att våra liv blir mer fullständiga om vi åker på solresor under kalla vintermånader.

Hanna Nilsson: |2021-10-28| Att göra reklam för fossila varor och tjänster mitt i en klimatkris känns helt absurt. Ändå är det precis vad som händer. Dessutom sker detta på stan, i det offentliga rummet. Som aktivist, student och framförallt medborgare behöver jag se reklam för en klimatskadlig verksamhet så fort jag vill röra mig runt i staden där jag bor. Mitt enda alternativ tycks vara att blunda, men att göra det och samtidigt ta sig från läge A till läge C i Brunnsparken känns inte som någon särskilt god idé. Dessutom skulle det inte bidra till någon verklig skillnad, utöver att just jag slipper se reklamen. 

Förbud mot fossilreklam

Som tur är finns det ett annat alternativ, och det är att protestera. Så det gör jag. Det var därför vi samlades flera timmar innan solen gick upp imorse för att rätta till de där annonserna. Aktionen är en del av kampanjen vi driver just nu, vars syfte är att få till stånd ett förbud mot fossilreklam. Jag är trött på att höra politikerna avge det ena klimatlöftet efter det andra, medan företag får fortsätta annonsera fritt. Jag förstår inte hur tobaksreklam kan vara förbjudet, när luftföroreningar dödar fler människor per år än vad rökning gör.

Viktigaste av allt

Och det viktigaste av allt: jag drömmer om ett hållbart samhälle, och i ett sådant samhälle har fossilreklam ingen som helst plats. Tycker du också att det är absurt med fossilreklam i det offentliga rummet? Gör som jag och skriv under det europeiska medborgarinitiativet Ban fossil Ads så vi kommer upp i en miljon underskrifter! Luftföroreningar dödar fler människor per år än vad rökning gör!

Hälsningar från Hannah Nilsson, volontär, Greenpeace Göteborg

luftföroreningar dödar