KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Den fettsnåla behandlingen

Fel statinbehandling

Att det skulle finns samband mellan "högt kolesterol" och hjärtsjukdom saknar grund. Därför är "högt kolesterol" inget att oroa sig för, för de allra flesta människor. Det finns forskning som visar att lågt kolesterol kan vara förenat med hälsorisk.


Gunnar Lindgren: |2010-03-10| Statinbehandling måste sättas i fråga än en gång. Jag har i en rad tidigare brev behandlat epoken med "den fettsnåla kosten", som nu förhoppningsvis är till ända. En aktuell syn på kost och hälsa grundar sig på ny grundläggande forskning.

» Det finns inget samband mellan intag av fett och hjärtsjukdom och övervikt.

» Äter man "fettsnål kost" så ökar intaget av kolhydrater av två orsaker. Dels måste man ersätta de kalorier man förlorar med fettet med kolhydrater och dels finns ofta fett och proteiner i samma livsmedel, t ex i ost, ägg m m. Därför leder fettsnål kost till att proteiner också ersätt med kolhydrater.

» Däremot finns ett samband mellan intag av kolhydrater (särskilt processade sådana som socker, vitt mjöl m m) och övervikt och relaterade sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom, högt blodtryck m m.

Idag finns från många håll i samhället otaliga vittnesbörd om hur människor som frångått den fettsnåla kosten och börjar äta fett - smör, ägg, olivolja, fet fisk etc - går ned i vikt. Diabetes förbättras hos många människor radikalt, och vissa diabetiker kan sluta med insulin. Den "fettsnåla kosten" har hållit dem fångna i diabetessjukdom.

» Propagandan för margariner saknar grund. I själva verket är margarin en kemiskt framställt imitation av smör. Typiska kemikalier som jag stött på vid tillverkningen av margariner är natronlut, extraktionsbensin, fosforsyra, nickelspån, blekmedel, aceton, natriummetylat m m. Livsmedelsverket har hittat bensinrester i Milda och Nytta/Becel.

» Mättade fetter är fullgoda och stabila, medan fleromättade fetter är mer reaktiva och bör konsumeras med måtta.

» Att det skulle finns samband mellan "högt kolesterol" och hjärtsjukdom saknar grund. Därför är "högt kolesterol" inget att oroa sig för, för de allra flesta människor. Det finns forskning som visar att lågt kolesterol kan vara förenat med hälsorisk.

» Därmed blir behandling för "högt kolesterol" med statiner mycket tveksamt och är till nytta främst för läkemedelsindustrin i västvärlden som omsätter enorma summor genom både försäljning av statiner och provsatser för alla närmast meningslösa kolesterolprov på sjukhus och inom primärvård.

Docent Uffe Ravnskov är en av föregångsgestalterna i kampen mot allt nonsens kring "fettsnål kost" och "det farliga kolesterolet." Han skrev en artikel nyligen som enligt uppgift finns uppsatt som anslag på sjukhus.

www.gunnarlindgren.com