IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Vapenhandeln ökar i världen. Hela den rika världens vapensmedjor låter den fattiga världen kriga.

Foto: Corel

KRISTNA FREDSRÖRELSEN

Förebyggandet av konflikter

Konferens om vapenhandel

Den nya utredningen ska inte stoppa - bara skärpa - vapenexporten till diktaturer och det är viktigt att vapenföretagen arbetar med mänskliga rättigheter för att slippa tvingande lagstiftning och skandaler. Nyligen representerade Sanna Svensson Kristna Fredsrörelsen på ett seminarium som Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP - myndigheten som kontrollerar den svenska vapenexporten) höll för vapenföretag och blev orolig. ISP går in i frågorna från fel håll.


 AGNES HERBERT: |2012-11-25– Man kan tycka att den myndighet som ska kontrollera den svenska vapenexporten i ett land där principen i lagen är att vapenexport är förbjuden skulle vara oberoende – men det kändes inte så. ISP ville lugna vapenföretagen med att den nya utredningen ska skärpa exporten till ”icke-demokratier” – inte stoppa den och valde att betona fördelarna för internationell handel och terrorismbekämpning med fortsatt försäljning till dessa stater, berättar Sanna Svensson.

Stämningen på seminariet var gemytlig, och trots att det pågick i över fyra timmar ställdes nästan inga frågor.

ISP och vapenföretagen

– ISP talade utifrån ett tydligt vi-perspektiv där vi var ISP och vapenföretagen och där ISP intog hade ett affärsperspektiv snarare än ett förväntat myndighetsperspektiv. Jag tycker att de går in i frågorna från fel håll.

De talade om att det var viktigt att vapenföretagen arbetade med mänskliga rättigheter, men rent krasst för att undvika en tvingande lagstiftning och skandaler – inte för att det är viktigt i sig, säger Sanna Svensson.

Men om den svenska vapenexporten ständigt slår nya rekord i (och redan är världsmästare i vapenexport räknat per person) och ISP kritiseras regelbundet – vad kan då fredsrörelsen göra?

vapenexport till diktaturer

– Fredsrörelsen ska satsa hårt på att ställa krav på att utredningen om vapenexport till diktaturer följer god svensk tradition där olika grupper ges tillfälle att på ett tidigt stadium komma in i reformarbetet och att ett brett remissförfarande tillämpas. Vi ska samtidigt fortsätta att driva opinion och låta svenska folket veta vad som händer i frågan – det finns ett stort motstånd till att exportera till diktaturer. Överlag är det också ett bra initiativ att ISP låter civilsamhället få vara med vid denna typ av träffar så att inte allt sker bakom slutna dörrar, säger Sanna Svensson.

FREDSRÖRELSEN BEHÖVS

Tycker du att det behövs en fredsrörelse som sätter press på beslutsfattare att lyssna på folket som inte vill ha vapenexport till diktaturer? Stöd Kristna Fredsrörelsen genom att bli medlem anmäl ditt intresse på 

www.krf.se/medlem

Martin Luther King-priset

 

2012 års Martin Luther King-pris

Mehdi Gharbi och

My Wentzel

2012-års pris gick till Mehdi Gharbi vars nyhetsbrev gäckade Tunisiens diktator Ben Ali i ett decennium och spred ocensurerad information till oppositionen. My Wentzel fick prisets hedersomnämnande för att ha hjälpt till att 65 familjer i Kenya har rent vatten.

Martin Luther King mördades 1968, men Kristna Fredsrörelsen forsätter arbetet för ickevåld, rättvisa och omrustning. Var med du också! Anmäl intresse för att bli medlem här www.krf.se 

eller ge en gåva till bankgiro 900-03 16

FAKTA

Sedan 2003 arrangerar Kristna Fredsrörelsen tillsammans med Gemensam Framtid och Sveriges Kristna Råd Martin Luther King-dagen den tredje måndagen i januari varje år. (I USA är det en nationell helgdag sedan 24 år.)

2011 var det den 17 januari som blev denna speciella dag, och då delades Martin Luther King-priset ut.

2011 gick priset till diakonen och fredsaktivisten Annika Spalde, och 2010 artisten Timbuktu, och tanken med priset formulerades bland annat såhär av instiftaren Joe Frans:

Ett pris i Martin Luther Kings anda är ett sätt att fira hans arv för hopp och försoning. Det är ett sätt att se till att Martin Luther Kings anda lever vidare och ett sätt att fira de tidlösa värderingar som han kämpade för.

Marija Fischer Odén

www.krf.se/att-stoppa-kriget-innan-det-brutit-ut