IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Är det här en italiensk eller ghanansk stol? Det är den italienska designern Matteo Thuns verk, men modellerad efter stolar som asantefolket i Ghana karvade ut i trä. Där används de av ledare som kontorsattribut med rituella och symboliska betydelser. 

Foto: Tony Sandin, Världskulturmuseerna.

ETNOGRAFISKA MUSEET

FETISH MODERNITY

Strävan efter det moderna

Fetish Modernity är en självkritisk men sprudlande uppgörelse med idén att västvärlden har monopol på att vara modern. Utställningen bjuder på en tankeväckande vandring bland fotografier, samtidskonst och sköna, oväntade fynd från etnografiska samlingar. Den internationella vandringsutställningen Fetish Modernity har tidigare visats i Bryssel, Madrid, Prag, Wien och Leiden.


  Andreas Lundell: |2013-11-12| Strävan efter det moderna har tidigare setts som något typiskt västerländskt och Fetish Modernity bryter med denna förenklade syn på verkligheten. I utställningen ställs besökaren inför en rad utmanande föremål och teman som visar att det moderna inte är låst till någon tid eller världsdel. Man ifrågasätter museernas egen roll i att befästa världen och att ordna föremål likt strävan att ordna folk och kulturer.

"I utställningen ser du bland annat en likkista från Ghana i form av en stor mobiltelefon; exempel på hybrider som inte passar in i våra konventionella indelningar. Eller den kraftladdade figuren från Kongo där människor fäst mängder av industritillverkade hänglås från Kina. Vi experimenterar medvetet med våra arbetssätt och lyfter nu fram det som tidigare blev liggande i magasinen" berättar intendent Lotten Gustafsson.

Utställningen är ett resultat av det EU-finansierade projektet "Museums of Ethnography and World Culture" med syfte att stimulera samverkan och förnyelsearbete bland Europas etnografiska museer. Elva museer inom nätverket RIME har bidragit med teman och oväntade fynd ur sina samlingar. Huvudproducenterna finns vid Royal Museum for Central Africa, Tervuren i Bryssel.

Fetish Modernity visas på Etnografiska museet från den 19 oktober 2013 till den 30 mars 2014. Passa på!

Likkista i form av en mobiltelefon. Tillverkad av Erik Kpakpo, Labadi, Ghana 2010. Copyright: Foto J.-M. Vandyck/KMMA Tervuren/Etnografiska.

Huvudbonad av plastsugrör bland Mekrãgnoti indianerna; de ”västligaste” bland Kayapo indianerna. Foto: RMCA Tervuren.

Hänglås hängande på en bro. Foto. R. Asselberghs KMMA Tervuren/Etnografiska

Vattenpipa, av polerat tenn och keramik. Nedda El-Asmar, privat ägo. Ett designföremål baserat på en ”hookah”, som är en orientalisk vattenpipa. Foto: L. Pironneau/Etnografiska

Papuansk näsprydnad i nytt material, av DVDskiva, buren under en sing-sing i Mount Hagen 2008. Foto: Eric Lafforgue

Kimono och obi (skärp) av bomull. En japansk kimono gjord av afrikanskt tyg; tillskuren och sydd i Abidjan, Elfenbenskusten. Privat ägo. Foto: Privat kollektion, Belgien.