IHS

KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Cogito

Det nya tyska undret

Den ekonomiska återhämtningen efter andra världskriget kunde pekat Tyskland i en helt annan riktning än vad vi ser nu. Utvecklingen skiljer sig på en rad viktiga punkter från resten av Europa. För en tid sedan klagade krönikören Rolf Gustafsson i Svenska Dagbladet över att Tysklands ”navelskådande och Katzenjammer” hindrar EU från att förverkliga fördragsartiklarna om en gemensam utrikes- och försvarspolitik, vilket dömer EU till att förbli en ”politisk dvärg”.


  Per Gahrton: |2011-04-20| – Borde man inte istället för att klaga över detta, tvärtom vara tacksam för att just Tyskland, med dess unikt fasansfulla krigshistoria, vågar tänka efter före, både när det gäller militära interventioner och annat som är viktigt för framtiden? I själva verket är Tysklands utveckling något av ett underverk.

Först och främst handlar det förstås om den evigt pågående uppgörelsen med det fasansfulla förflutna. Fortfarande går det knappast en vecka utan att det stora veckomagasinet Der Spiegel gör nya plågsamma avslöjanden som visar att nazismens rasistiska vanvett inte var begränsat till de öppet nazistiska organisationerna utan hade smittat nästan hela folket.

DET FÖREDÖMLIGA TYSKLAND

Tänk om turkarna kunde ta i folkmordet på armenier med samma energi! Och fransmän, britter, belgare och andra i sina koloniala försyndelser! För att inte tala om vårt eget förhållande till krigsgalna erövrarkungar som Gustav II Adolf och Karl XII som står staty i var och varannan stadspark! Ingen annan nation har så reservationslöst gjort upp med sitt förflutna som tyskarna.

Kanske är den pågående historieuppgörelsen en delförklaring till varför främlingsfientliga partier fortfarande bara får enstaka procent i tyska val, både nyligen i Baden-Würtemberg och i förbundsdagsvalet 2009. Men det måste finnas fler förklaringar. Varför har ett av Europas invandrartätaste länder med en av de mest rasistiska bakgrunderna inget främlingsfientligt parti i sitt parlament? Det är kanske dags för alla oss andra, med våra Nationella Fronter, Flamländska block, Danska folkpartier, Sannfinnländare och Sverigedemokrater, att skicka studiegrupper till Tyskland.

Kanske är det den låga främlingsfientligheten som förklarar den tyska pacifismen. Tyskar tycker kanske inte det känns rätt att slå ihjäl utlänningar som de inte hatar. Eller är det helt enkelt så att de fasor som följer av alla krig har antikrigsvaccinerat ett folk där varenda människa är högst en eller två generationer från personer som varit krigsbrottslingar eller krigsoffer. Att just Tyskland ligger lågt när det gäller interventionskrig borde vi alla känna tacksamhet för och lära av.  

TYSK OVILJA ATT DÖDA

Ur oviljan att döda tycks en unik respekt för livet ha vuxit fram som trängt ut i alla befolkningsskikt. Kärnkraftens risker har alltid tagits på helt annat allvar i Tyskland än i grannländerna. Efter Fukushima uttrycker sig inte bara gröna, utan också socialdemokratiska och konservativa tyska politiker på ett sätt som deras svenska partivänner hånskrattar åt som flummigt och oförnuftigt. Alla tyskar minns var det kan sluta om teknisk rationalitet sätts framför mänskliga känslor.

Från insikten om kärnkraftens risker går det en rak linje till den enorma satsning på alternativenergi som skett i Tyskland (se en ny bok från Cogito; Kraft att förändra). Plats för studiebesök från bland annat Sverige, där fastlåsningen vid gammalenergi är ett skandalöst faktum trots alla vackra miljöord om förnyelse och alternativ.

Die Wirtschaftswunder

Att det är i detta pacifistiska och miljökänsliga land som världens starkaste gröna parti har växt fram är förstås ganska naturligt och inget under. Redan på 1950-talet talade man om ett tyskt under, Die Wirtschaftswunder. Det nya undret är att denna nödvändiga ekonomiska och materialistiska återhämtning ur ruinerna inte rullade på, tappade styrfart och urartade till teknikfanatism och tillväxthysteri, utan hejdade sig och släppte fram eftertanke kring livets mening och människans förhållande till sin omgivning.

Det nya tyska undret är att Die Wirtschaftswunder inte lade basen för revansch och nya stormaktsdrömmar, utan för just den sorts ”navelskådning och Katzenjammer” som hela världen behöver mer av för att kunna ändra kurs i grön och mänsklig riktning. Faktum är att Tyskland i många avseenden har blivit en grön förebild.

www.cogito.nu

En bok från Cogito

Kraft att förändra

Hur ska vi få en ekonomi som minskar klyftorna inom och mellan länder? Vad kan vi göra för att stärka lokalsamhällen och rädda miljön? För att hitta lösningar på dessa frågor behöver vi en framsynt energipolitik.

I Tyskland, USA, Danmark och Spanien för man redan nu en medveten politik för att skapa ny förnybar energi. Man har insett att energifrågan inte bara är ett problem utan också en möjlighet att skapa jobb och få landsbygden att blomstra. Här finns bevis på att övergången till hållbara energisystem kan bli en folkrörelse.

Sverige släpar efter. Det är dags att vi låter oss inspireras!

Kraft att förändra – För en demokratisk och jobbskapande energipolitik
Av Yvonne Ruwaida och Valter Mutt

Yvonne Ruwaida har varit grönt oppositionsborgarråd i Stockholm och dessförinnan riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Valter Mutt är riksdagsledamot för Miljöpartiet.

"En inspirationskälla för alla oss som vill tänka framtidsklokt och skapa en hållbar ekonomi."

Maria Ferm

"Ruwaida och Mutt har åstadkommit något så rödlistat i svensk politik som en vision."

Gustav Fridolin

"Att energivalet i högsta grad är politiskt visas övertygande av Yvonne och Valter."

Per Gahrton

Beställningar: Betala in 120 kr på Cogitos PG 42 24 64 - 8. Boken skickas till din folkbokföringsadress, som vi automatiskt får från Plusgirot. Om du vill att boken ska skickas till en annan adress, var god ange denna i meddelanderutan. Skriv även "Kraft att" samt din epostadress i meddelanderutan. Vid beställning av flera exemplar, maila din beställning till

info @ cogito.nu

Kraft att förändra
För en demokratisk och jobbskapande energipolitik
Av Yvonne Ruwaida och Valter Mutt
ISBN: 978-91-979153-2-8
69 sidor
Cogito 2010
Pris: 100 kr exklusive frakt (120 kr inklusive frakt vid beställning av 1 ex).