SAMHÄLLE & POLITIK

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Den enes makt, gör den andre maktlös...

Ett fredligt Europa

Kyrkor varnar för högervåg i Europa

Europaparlamentet får inte bli ett forum för extremister. Den varningen utfärdar biskop Michael Bünker, generalsekreterare i Community of Protestant Churches in Europe (CPCE), efter de högerpopulistiska partiernas framgång i de senaste EU-valen.


  CPCE: I ett uttalande påpekar organisationen CPCE att valet för en tid sedan innebar att de EU-skeptiska och högerpopulistiska partierna — partier som vill "blockera en europeiska politik" — flyttade fram sina positioner. Enligt Michael Bünker, biskop i Wien och professor, bör väljarna dock inte låta sig luras av de partiernas retorik.

Michael Bünker

Motsats till kristet budskap
"Även om dessa partier under valrörelsen framställde sig själva som försvarare av det kristna Väst, står innehållet i deras politik i diametral motsättning till det kristna budskapet. Den kristna tron innebär kärlek till nästan och respekt för andra, solidaritet och att ta ansvar för en gemensam fredlig existens. Det går inte att förena med främlingsfientlighet och rasistiska slagord", säger Bünker i ett uttalande.

Trots varningarna fortsätter CPCE att betrakta EU som ett "viktigt projekt för europeiskt enande". Inför valet till Europaparlamentet uppmanade man också väljarna att "stärka demokratin i Europa".

Samarbete nödvändigt vid kris
"I synnerhet i tider av kris är samarbetet över gränserna nödvändigt. Vi får inte tillåta att vårt gemensamma arbete för ett fredligt och enat Europa hotas", heter det vidare i uttalandet.

Bünker slår också fast att "den radikala högern kommer att skada Europas folk".

Ett trettiotal från yttersta högern

Valen till Europaparlamentet i början av juni innebar framgång för en rad partier inom den europeiska radikala högern: British National Party (BNP), det nederländska Frihetspartiet (PVV), det nationalistiska och främlingsfientliga ungerska partiet Jobbik, Slovakiska Nationella Partiet (SNS), det ultranationalistiska rumänska partiet Romania Mare, Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ), det invandrarfientliga italienska partiet Lega Nord, det ultrakonservativa grekiska partiet Laos, Dansk folkeparti och Sannfinländarna. Det franska Nationella Fronten (FN) minskade sin ställning i EU-parlamentet.

Sammantaget handlar det om ett trettiotal ledamöter i det nya parlamentet som består av totalt 736 ledamöter.

Webbplats för CPCE