Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Åtaganden välkomnas men resultatet saknar substans på de viktigaste områdena.

Foto:  Swed Watch

SWED WATCH

COP26 saknar substans på de viktigaste områdena

COP26 undvek snävt misslyckande genom att anpassa den Glasgow Klimatpakten i sista minuten. Men på grund av dess flera kompromisser var de mest uppmuntrande affärerna de som stängdes i parallella initiativ.

Jenny Haraldsson Molin: |2021-11-18|  Efter nästan två veckors förhandlingar lyckades de globala ledarna vid klimatkonferensen COP26 i Glasgow enas om att fortsätta att sträva efter 1,5 °C-målet – men misslyckades med att enas om åtgärder som behövdes för att uppnå det målet, liksom om en effektiv finansiell mekanism för att säkerställa adekvata klimatanpassningsåtgärder i låginkomstländer.

Dessutom, på grund av låga covid-19-vaccinationsfrekvenser och lindrande åtgärder som vidtagits av COP-arrangörerna, utlöste låg representation av intressenter från den globala södern kraftig kritik av konferensen för att utesluta deltagande från världens mest utsatta länder. Av ett konto kunde bara en tredjedel av det vanliga antalet deltagare som representerade den globala södern delta – en skarp kontrast till den betydande närvaron i branschen. Enligt Global Witness var representanter från företagsaktörer med anknytning till fossilbränsleindustrin fler än alla landsdelegationer.

Uppskjutna klimatfinansieringsåtaganden

Inom klimatfinansieringsområdet kom man överens om att det kollektiva målet att leverera 100 miljarder USD årligen ska nås så snart som möjligt, och att de finansiella resurserna bör utökas ytterligare för att möta behoven i länder som är särskilt utsatta för klimatförändringar. Det sistnämnda är en punkt som civilsamhällets aktörer starkt förespråkat under de senaste åren, eftersom effekterna av klimatförändringarna har blivit allt tydligare och förväntas förvärras i många globala sydländer.

Den text av affären inser också att en 45 procent minskning av utsläppen av 2030, i förhållande till 2010-nivå, behövs för att innehålla den globala uppvärmningen inom 1,5 ° C. På grund av gapet mellan nuvarande löften och 1,5 °C gränsen uppmanar texten länder att uppdatera sina utsläppsminskningsmål för att anpassa sig till målet för Parisavtalet i slutet av 2022. Enligt kommentatorer kommer detta att öka det diplomatiska trycket på alla länder att höja klimatmålen, inklusive för eftersläpande länder som inte har presenterat uppdaterade löften inför Glasgow.

Oenigheten mellan låg- och höginkomstländer om vem som skulle bära kostnaderna klimatåtgärder var också en faktor som avskräckte mer ambitiösa och omedelbara utsläppsminskningsmål, med många länder som föredrar att anta nettonollutsläppsmål längre fram i framtiden.

Erkännande av fossila bränslen

En uppmuntrande utveckling var att parterna, i ett första klimatförhandlingar, direkt tog upp de fossila bränslenas roll för att orsaka klimatförändringar. Glasgow Climate Pact uppmanar parterna att påskynda ansträngningarna mot "fasningen av oförminskad kolkraft och avvecklingen av ineffektiva fossilbränslesubventioner", vilket gör det första gången som fossila bränslen togs upp i ett klimatavtal. Även om språket är svagt och inte uppfyller ett åtagande att fasa ut fossila bränslen eller till och med kol, är detta en förbättring med tanke på att Parisavtalet inte en enda gång nämner "fossila bränslen" i sin text.

Uppmuntrande affärer slutna i parallella initiativ

Dessutom togs en mängd parallella initiativ som syftade till att fasa ut finansiering och till och med utvinning av fossila bränslen av mer progressiva länder. I ett gemensamt uttalande åtog sig 34 länder och 5 utvecklingsfinansieringsinstitutioner att fasa ut internationellt offentligt finansiellt stöd för fossila bränslen och att "sluta med nytt direkt offentligt stöd till den internationella oförminskade energisektorn för fossila bränslen före slutet av 2022, utom i begränsade och tydliga definierade omständigheter som är förenliga med en 1,5°C uppvärmning”.

I ett separat initiativ kallat Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), åtog sig sex länder, inklusive olje- och gasproducerande Danmark och tre autonoma regioner, inklusive några med uppskattade stora olje- och gasreserver, såsom Grönland, att sätta stopp för utvinningen och prospektering av olja och gas inom sina gränser. Sverige har anslutit sig till båda initiativen och därmed förbundit sig att fasa ut fossila bränslen från sina utvecklingsfinansiering och exportfinansieringsstöd, utom under begränsade omständigheter. Swedwatch hade förespråkat för den svenska regeringen att ansluta sig till de två initiativen och ser detta som en positiv utveckling. Även om initiativen har kritiserats för det begränsade deltagandet och det vaga språket, markerar de en vändpunkt i hur regeringar och deras offentliga finansinstitutioner ser och finansierar fossila bränslen.

Löften kommer att behöva övervakas noga

Mycket återstår att göra för att ta itu med klimatbegränsning och anpassning, och de åtgärder och åtaganden som tillkännagavs vid COP faller dramatiskt under vad som behövs för att säkerställa att de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna undviks. Höginkomstländer har hittills misslyckats med att hålla sitt löfte om att mobilisera 100 miljarder USD i klimatfinansiering per år: löften om att nå den siffran så snart som möjligt och skala upp till 2025 kommer att behöva övervakas noga av forskare och civilsamhället. , för att säkerställa att låginkomstländer inte återigen blir kortslutna.

Observatörer var överens om att ett par positiva steg togs vid COP26, men att resultatet inte var en lösning på klimatkrisen. Det är nu upp till nationella regeringar, särskilt de i höginkomstländer, att följa sina finansiella åtaganden, uppdatera planer för minskade koldioxidutsläpp och vidta åtgärder för att fasa ut subventioner för fossila bränslen och användningen av fossila bränslen.

Det här är Swedwatch

Swedwatch är en oberoende, ideell forskningsorganisation. Vi undersöker i vilken utsträckning företag, investerare och myndigheter tar ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Vi fokuserar på länder där det finns en hög risk för övergrepp och vi ger en röst till de människor som drabbas.

www.swedwatch.org