IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Är det inte så att SAP har stora intressen i bilbranschen? Kan det vara grunden för den låga ambitionen för utbyggnaden av en kvalitativ kollektivtrafik? För miljön, jobben och människorna är prioriteringen av kollektivtrafiken i storstäder det allra bästa! 

Foto: RLC

BILISM IN ABSURDUM

Rädda klimatet

Låna pengar till körkort

Det ser ut som en tanke, SJ slutar sälja utlandsbiljetter – förvisso via butik och telefon. Samtidigt gjorde Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven ett utspel om alla ungdomars rätt till körkort. Ja, men det är inget gratiserbjudande, löftet handlar om ett lån, det vill säga skuldsättning. Bostäder har ju ungdomarna inte råd att efterfråga, det byggs knappt några billiga lägenheter, men får man låna pengar till ett körkort, då jäklar anamma. 


Ulf Svensson: |2014-08-25 Socialdemokraterna har stora ekonomiska intressen i bilbranschen – är det inte så? Bilvurmandet är inte av nytt datum, och börjar bli ett miljö- och samhällsproblem. Studielån till att ta B-körkort låter i mina öron som en omväg snarare än en genväg för nya jobb i detta nya sekel. 

För det första undrar man om ytterligare en utbyggnad av motorvägarna nu står för dörren, där statsminister Fredrik Reinfeldt ånyo flaggar för en östlig förbindelse i Stockholm. Tror knappast att Stefan Löfven motsätter sig dessa planer – bilarna måste ju tvingas fram till vilket pris som helst. Fler förbifarter, fler parkeringsplatser, fler bilar, mer bränsle och så vidare. Förvisso blir det fler jobb, vilket måste vara det högsta S-målet, men också sämre miljö och sämre odds i klimatkampen. Alternativen till en stegrad och miljöförstörande bilism, det är istället en utvidgad och kvalitetssäkrad kollektivtrafik, som troligtvis ger mera nya jobb, men på helt försvarbara grunder.

För det andra undrar man om analysen av statistiken – om hur många ungdomar som har jobb och körkort? 4 av 10 arbetslösa ungdomar har ju körkort, men de har inga jobb – eller med (S)-ledarens logik, saknas yrkeskompetens. 

För det tredje är flera av dem som står längst bort från arbetsmarknaden, det vill säga ej permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i mindre än sex månader, helt chanslösa per definition. Man kan också fundera på kravet att ha ett giltigt körkortstillstånd – för många som gjort småbrott har ju satts i en lång karantän som måste anses vara helt kontraproduktivt. 

För det fjärde undrar man om den klimatmiljard som Margit Wallström ska dela ut ska ingå i denna satsning för bilismen eller ej.     

Fler vapen ger fler jobb

Förutom körkort och bilar är vapen och "fredsarbete", som det brukar heta, nästa stora jobbskapare. För det måste ju erkännas att för vapen finns en marknad, även om man måste tvivla på behovet – undantaget konflikterna lite här och där i världen. I dessa konflikter tycks dock vapnen ställa till mer oreda än reda, men det verkar inga svenska politiker bry sig om, med några undantag. De mänskliga behoven finns däremot i överflöd men där är marknadsmekanismerna ofta svaga. Folk har alldeles för lite pengar nu för tiden i vissa delar av Europa, och lite överallt i världen. Frågan är om man ska skratta eller gråta.

Men det finns motkrafter. En som vaknat till ordentligt är förre talmannen, försvarsministern, industriminister med mera under tre decennier, Thage G Peterson. Han beskriver i en artikel i GP att det håller på att växa fram en ny folkrätt där våldet eskalerar, men under täckmanteln om självförsvar och mänskliga rättigheter. Denna nya folkrätt leder tyvärr till krig i ännu större skala enligt honom. 

Thage G Peterson konstaterar att talet om att vi i Sverige levt i fred under 200 år är inkorrekt, eftersom vi deltagit i den nya typen av folkrättskrig. Som exempelvis i Afghanistan, vilket enligt honom är en ren och skär militärinsats där strid varit vardag snarare än ett fredsuppdrag. Det är ju nämligen som fredsuppdrag som detta säljs in till oss medborgare – och vem är emot fred?

Thage G Peterson är inte ensam om sin kritik där ett initiativ, som bland andra professor emeritus Lars Ingelstam är ursprung till, handlar om spridningen av krigsmaterial. Följderna leder till att mindre nogräknade stater inte är speciellt intresserade av att köpa mat till lidande befolkningar. I dessa stater finns vapenhandlare som gärna vidaresäljer dessa vapen för att tjäna en hacka (se annan plats i Rikare Liv där konferensen den 8 september med temat ”Fredsteknik – säkerhetspolitiska och kommersiella möjligheter”). 

Thage G Peterson, som numera är teolog efter omfattande studier, menar att fredsansträngningar inte får komma i andra hand. Världen väljer då en mycket farlig bana som är kostsam på alla möjliga vis, vilket resulterar till minskade sociala insatser, mindre pengar till det viktiga miljöarbetet och fattigdomsarbetet.

Tut, tut - (S) kör vilse

I denna situation är det mycket viktigt vilka val som en eventuell ny svensk, socialdemokratisk ledd regering tar. Jag tycker man ser faror där man anar att nya konstellationer uppstår efter valet i september som inte främjar miljöfrågorna eller fredsarbetet. Tvärtom tycker jag det ser dystert ut, av ett skräckscenario där Folkpartiet och Centern tillsammans med Socialdemokraterna, med stöd av Miljöpartiet, försöker få ihop en regering. En sådan regering kommer inte att styra in Sverige på en hållbar miljö- och fredsfrämjande väg, utan istället på en omväg till framtiden som i första läget leder till ett omval. Men, jobben för bilskolor, vägbyggare, vapensmedjor, lobbyister med flera grupper kan se framtiden an med eventuella förhoppningar.

 

RLC