IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Att bada eller inte bada – det är frågan från H. M. Konung Carl XVI Gustaf till svenska folket

Foto: Copyright Kungahuset.se

APROPÅ KLIMATET

Att bada eller inte bada

Det är frågan

Numera är det ovanligt med kungliga påbud men nu har det hänt. H. M. Konung Carl XVI Gustaf har inte bara vänt blad utan också tagit bladet från munnen och börjat analysera svenskarnas badvanor. Påbudet lyder; förbjud alla badkar!


  Ulf Svensson: |2015-12-15| Det känns tryggt att vi har ett kungahus som inte låter till synes obetydliga frågor slinka iväg utan analys, förslag, åtgärder och uppföljning vilket nu gjort att sökljuset hamnat på svenskarnas badvanor. Detta i en ödestid när mänsklighetens framtid står på spel. Över denna analys vilar Kung Carl Gustafs miljöengagemang i allmänhet, klimatutmaningarna i synnerhet men även egna erfarenheter av bad, sopsortering, Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap och liknande.

Jag utgår från att kungens förslag att förbjuda alla badkar vilar på god statistisk grund. I den intervju – Svenska Dagbladet – som denna fråga kom upp var i anledning av klimattoppmötet i Paris. Kungen säger det ”lite skämtsamt” men längre in i intervjun framgår att förslaget är erfarenhetsbaserat och inte alls så skämtsamt som det först låter. Vattenförbrukningen vid dusch respektive bad har jämförts och kungen har insett den enorma skillnaden. Han förtydligar denna sin erfarenhet och apostroferar följande ”De små detaljerna har en enorm effekt”.   

Frågan man lite oroligt, ställer sig som undersåte, om vad som kan bli nästa påbud. Bort med julskinkan från julbordet? Stopp för alla resor till Thailand? Begränsningar i antalet likes på Facebook? (virala succéer drar iväg energiförbrukningen något alldeles infernaliskt – bara så ni vet). Ja, listan kan göras lång och den saknar inte poänger. Kött är ytterst tveksamt med tanke på hälsa och klimatutsläpp, likaså resor med flyg. Även datorer, mobiltelefoner, läsplattor etc. drar iväg med mycket energiförbrukning, materialbearbetning, gruvdrift och allehanda ting. 

De stora detaljerna

Är man kung så är man. Många kalas är det, Nobelbanketter, släktmiddagar, statsbesök, jakter, egentid vid franska Rivieran, skidsemestrar i Alperna, skidsemester i svenska fjällen, dop, bröllop, barnbarn, bilar som ska köras, j-a massa hus att ta hand om och så vidare. Denna lista kan säkerligen göras ganska så lång och frågan är om CO2 utsläppen har analyserats av kungahuset på samma noggranna sätt som för svenskarnas badvanor. Av redovisningar från Hovstaternas verksamhetsberättelser vet vi att både elbilar, solceller, omfattande aktiviteter gällande energieffektivisering i allmänhet är frågor som hela tiden finns på tapeten i Kungens egna liv och leverne.

Vi vet att våra beteenden och livsstilar spelar en helt avgörande roll för jordens överlevnad och att våra konsumtionsvanor är något som vi måste analysera med lupp om vi likt kungahuset ska kunna gå från överkonsumtion till konsumtion under de säkra planetära gränserna – det som forskarna uttrycker med orden ”A safe operating space for humanity”. Och när man börjar analysera de stora detaljerna får man snabbt en bild där en liten del av mänskligheten står för en stor del av resursanvändningen. Orättvisa och konflikter ligger i förlängningen av detta och föranledde Pentagon att förutse att framtida konflikter och krig skulle följa människan av åtminstone tre grundorsaker; energi, rent vatten och mat.

Overshoot day

Ett sätt att uttrycka bilden av de stora detaljerna är den så kallade Overshoots day. Det är den dagen på året då mänskligheten har utnyttjat det ekologiska utrymmet för att hålla sig inom så kallade säkra gränser. Det allvarliga är att denna dag inträffar allt tidigare år från år vilket indikerar att utvecklingen går åt helt fel håll. Med tanke på att medelklassen i världen växer kraftigt, där medelklass kan sägas vara ett tillstånd då livets nödtorft är avklarat, riktar blickarna mot konsumtion av resor, bilar, hus, fritidshus, kött och liknande förändras i grunden livsstil, resursförbrukning, koldioxidutsläpp, miljöskador och degradering av naturkapitalet. I Sverige är det många som tillhör medelklassen redan och vi tillhör de länder vars konsumtionsmönster är helt förkastligt inför framtiden om vi ska ha en framtid att se framemot.

Ett annat sätt att uttrycka den stora bilden är att granska resursförbrukningen mera i detalj likt H. M. Konung Carl XVI Gustaf gjort apropå undersåtarnas badvanor. En vanlig mobiltelefon drar med sig en resursförbrukning på drygt 80 kilo. På samma sätt kan vi räkna fram vad en bil kräver i gruvdrift oberoende om det är en supermiljöbil eller en helt vanlig bil.

Nu finns det även på bad- och duschsområdet kluriga idéer som minimerar t.ex. både energislöseriet och vattenförbrukningen – som självklart också har ett så kallat footprint. Vi har i Sverige till exempel en utvecklad dusch från Orbital Systems som renar vattnet blixtsnabbt vilket innebär att man kan duscha som vanligt men ända bara använda 5 liter vatten totalt! Man sparar 90 procent av vattnet jämfört med en konventionell dusch och 80 procent av energin. Kanske något för Kungahuset?!

RLC