KULTUR OCH SAMHÄLLE

Övriga artiklar

Till framsidan

Brev till Rikare Liv

Säkerhetskontrollen i Tel Aviv 

Besök hos Fader Armando

I gamla staden i Jerusalem ligger en musikskola - "Magnificat Institute", nära både Nya Porten (New Gate) och "Heliga gravens kyrka". Undervisningen är inrymd i ett kloster, "Monastery of Saint Saviour". Skolan är mycket välskött, har hög kvalitet på undervisningen och bland eleverna finns både palestinier, israeler, kristna, judar och islamister.


  Gunnar Lindgren: |2010–01–10|  Skolans ledare är en munk som heter Fader Armando och kommer ursprungligen från Italien. Han är en framstående organist och tjänstgör ofta i just "Heliga gravens kyrka". Han mer eller mindre bor på skolan och är en verklig inspiratör, är humoristisk och får skolan att fungera som en fast punkt för många problemtyngda unga människor.

Vid ett tillfälle besökte min arbetskamrat Ulf och jag skolan. Vi lämnar SIDA-stöd till verksamheten genom Musikhögskolan i Göteborg. Efter många års vänskap ville Fader Armando ge oss en liten julgåva – en bit av ett olivträd med ett snidat bibliskt motiv. Vi fick var sitt exemplar.

Fader Armando

Säkerhetskontroll i Tel Aviv

När man skall resa hem från Israel och Västbanken känner man oro och anspänning inför mötet med säkerhetssystemet på flygplatsen.

Det kan ta upp till 3 timmar med alla genomgångar och utfrågningar. Resväskor kontrolleras innan incheckningen, dels vid genomlysning med röntgen i en apparat som är tre gånger större än vid andra flygplatser.

Vid ett tillfälle röntgades min väska om och om igen 6 gånger. Sedan genomsöks väskan av personal.

Allt studeras noggrant. De kan bläddra 

Gåva från Fader Armando

 igenom en hel bok, sida för sida. Har jag min saxofon med mig så ber de mig spela några toner, vilket jag gärna gör, men litet längre än de hade hoppats. Jag har en mycket stor publik i den väldiga salen.

En viktig fråga är dels om man packat sina väskor själv, om någon annan kan ha smusslat in något farligt i bagaget och dels om man under vistelsen har fått någon gåva, som kan innehålla sprängmedel. Jag svarade att jag inte fått någon sådan gåva, dels av obetänksamhet och dels då Fader Armandos lilla träbit enligt min mening var helt harmlös.

Men min arbetskamrat Ulf stod i en annan kölinje och visade upp sin gåva från Fader Armando. Han pekade tyvärr på mig och sa: – Han har också fått en likadan gåva!

Då blev det full fart! Två säkerhetsvakter tog mig och förde bort mig till ett litet rum där jag fick klä av mig naken.

Säkerhetsvakt

Med en sond som var känslig för järn och metall sökte en av vakterna igenom min kropp. Särskilt uppehöll han sig under pungen, kanske en vanlig plats för påtejpat sprängmedel? När sonden nådde mina vader så började den tjuta. Det berodde på att jag har små åderbråck på vaden och där finns mycket blod. Järnet i blodet räckte till för att sonden skulle ge utslag.

Vakten reagerade blixtsnabbt och tryckte på en larmknapp. Då kom två k-pistbeväpnade soldater och de började alla att klämma på min vad. De antog att en bomb fanns inopererad i vaden. Men hur hade man kunnat göra detta utan att det bildats något ärr? Man diskuterade högljutt och sökte efter ärret med hjälp av ögon och fingrar.

Vid alla dessa säkerhetsprocedurer i Israel/Västbanken är det ingen mening att börja diskutera med personalen, vare sig man är på flygplatser, vid checkpoints eller historiska sevärdheter. Det gör bara saken värre.

Men denna gång kände jag att vi alla var fångna i ett förnedrande drama. Jag sade: – Listen! Vakterna och soldaterna stannade upp och tittade på mig. Jag sade kort: – This is sad! Under en stund stod de tysta, sedan sade en av vakterna: – Yes, this is sad. Och så upplöstes hela situationen och jag lotsades tillbaka till incheckningen.

Ulf var en smula skamsen för vad han hade ställt till med men har efterhand gjort andra enastående bedrifter till min nytta och glädje.

Vill du läsa mer om musikskolan Magnificat och Fader Armando, gå till

http://www.custodia.org/magnificat/English%20index.html

2010 kommer troligen att bjuda på många överraskningar – både goda och mindre goda. För egen del hoppas jag att kadmiumspridningen på odlingsmark med avloppsslam kommer att upphöra. Initiativet "Ren Åker Ren Mat"  www.renakerrenmat.se vänder sig nu till livsmedelssektorn och vi förutsätter att de olika varumärkena också vill hålla sina produkter rena från industrisamhällets kemiska föroreningar.

Gunnar Lindgren 

www.gunnarlindgren.com