IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Hos människan har viljan till att slå ihjäl varandra varit alltför vanligt. Lagar och dess efterföljelse kan vara den effektivaste metoden att skydda mångfald och demokrati.

RASISM OCH FRÄMLINGSHAT

En rörelse växer fram

Antidemokratisk parlamentarism

Den rörelse som idag är verksam genom en rad olika organisationer och grupperingar brukar kallas ”den nationella rörelsen”. Det finns stora skillnader mellan grupperna då en del har valt att kalla sig demokrater medan andra helt öppet motsätter sig demokratin. Synen på våld som politiskt verktyg skiljer sig mellan grupperna. Även synen på etniska folkgrupper, homosexuella och kvinnans ställning kan också skilja sig mellan grupperingarna och organisationerna.


 Alexander Bengtsson: |2013-01-29Det som idag för rörelsen samman är förutom direkta samarbeten, dubbelorganiseringar och sammanslagningar den gemensamma historien samt att alla grupper motsätter sig det mångkulturella samhället.

Den nationella rörelsen i Sverige har sin början i Sveriges fascistiska kamporganisation (SFKO) som bildades 1926. Ur SFKO kom en rad organisationer att bildas. När nationalsocialismen började växa fram i Tyskland inspirerades många inom den svenska nationella rörelsen. Resultatet blev att flera nationalsocialistiska partier bildades.

Under andra världskriget samlade den nationella rörelsen omkring 30 000 aktiva. Den största organisationen var Sveriges Nationella Förbund som bildades ur dåtidens Moderaterna. Totalt hade den nationella rörelsen ungefär 100 mandat i kommunerna. Någon plats i riksdagen blev det däremot aldrig.

Efter andra världskrigets slut och nazitysklands kapitulation föll den nationella rörelsen i många avseenden samman. Flera organisationer upplöstes medan de kvarlevande tappade majoriteten av sina aktivister. Två organisationer kom emellertid att bli de som förde den nationella rörelsens budskap vidare.

Nysvenska rörelsen (NSR) hette under andra världskriget Svensk Opposition och var aldrig öppet nationalsocialistiska även om antisemitismen var väldigt förekommande i organisationens tankegods. Efter andra världskriget blev organisationen en viktig del i återuppbyggandet av den sargade fascistiska rörelsen i Europa. NSR anordnade bland annat två konferenser där europeiska partier, organisationer och förbund som alla stått nationalsocialismen och fascismen nära samlades för att diskutera framtiden. Nysvenska rörelsen drev en linje där rasbiologin skulle strykas från agendan till förmån för hänvisande till kulturella skillnader. Många menar att NSR la grunden till dagens extremnationalistiska partiers politik, retorik och världssyn.

Den andra svenska organisationen som kom att bli en fanbärare för den nationella rörelsen under efterkrigstiden är Nordiska Rikspartiet (NRP). NRP bildades 1956 och har sedan starten varit ett nationalsocialistiskt parti som inte hymlat med sin antidemokratiska och antisemitiska värdegrund. Under 1970-talet lyckades partiet rekrytera en ny generation nationalsocialister som inte upplevt Andra världskriget. Partiets gatustyrka, Riksaktions gruppen (RAG), var en våldsinriktad grupp där flera aktivister blev dömda för misshandel och hot. RAG organiserade bland annat en man som senare kom att bli Sverigedemokraternas förste partiledare. Samma man dömdes för att ha mordhotat en känd tv-profil och antirasist.

1979 bildades kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). BSS skulle verka som en partipolitisk obunden rörelse som motverkade invandring och mångkultur. Grundarna hade sin bakgrund i Nysvenska Rörelsen, Nordiska Rikspartiet och Sveriges Nationella Förbund. BSS organiserade många ungdomar ur den växande skinnskallerörelsen. Organisationens verksamhet bestod framförallt av flygbladsutdelningar och manifestationer. Det uppstod ofta bråk vid BSS aktiviteter då antirasister protesterade mot organisationens politik.

BSS-ledningen inspirerades under 1980-talet av likasinnade grupper i Europa som blivit partier och som lyckats få parlamentariska genomslag. Front National i Frankrike, National Front i Storbritannien och Vlams Block i Belgien tillhörde de partier som gått från att vara marginaliserade partier till att bli politiska aktörer med representation i parlamenten. 1987 slog BSS sig samman med en fraktion ur det djupt splittrade Framstegspartiet (FRP). Ett parti som från början var en utbrytning ur dåtidens Centerparti. Tillsammans bildade grupperna Sverigepartiet.

Sammanslagningen blev inte lyckad då konflikter uppstod mellan FRP:arna och BSS-fallangen. 1988 bildades istället Sverigedemokraterna av dem som hade sin bakgrund i Bevara Sverige Svenskt.

I samband med att BSS blev ett parti tog skinnskallerörelsen allt mer extremare uttryck. Medan BSS tog på sig slips och kavaj och satsade på parlamentarismen inspirerades många inom skinnskallerörelsen av amerikanska nationalsocialister som drev tesen om heligt raskrig där den ariska rasen gick till väpnad kamp för sin överlevnad. En bok skriven av en amerikansk nazifilosof beskriver hur en grupp nationalsocialister mördar politiska fiender, rånar banker och ockuperar polisstationer, och inspirerade framförallt nationalsocialistiska skinnskallar. I Sverige resulterade utvecklingen i att det så kallade ”Storm-nätverket” bildades som senare fick namnet Vitt ariskt motstånd (VAM).

VAM bedrev hetskampanjer mot invandrare och det demokratiska samhället. Organisationen var tydligt antisemitisk och verksamheten var våldsinriktad. Företrädare för VAM brände ner flyktingförläggningar och en ledande person som senare kom att bilda Svenska Motståndsrörelsen dömdes för dråp. VAM ockuperade i början av 1990-talet en polisstation utanför Stockholm.

Vitt ariskt motstånd hade också flertalet vitmaktmusikband knutna till sig. Skivbolaget Nordland som under 1990-talet var världsledande inom vitmaktmusikindustrin var kopplat till organisationen. I mitten av 1990-talet föll organisationen samma efter hårda interna strider och fängelsedomar för ledande företrädare.

Sverigedemokraterna har sedan starten tagit avstånd från nationalsocialismen men under partiets första år var kopplingarna tydliga till nationalsocialistiska grupperingar. Partiet hade vid sina utåtriktade aktiviteter VAM-aktivister marscherandes i nationalsocialistiska uniformer. 1991 tog SD sina första kommunala mandat och sedan dess har partiet ökat i varje val. 2002 blev Sverigedemokraterna det största partiet utanför riksdagen.

1996 införde partiet uniformsförbud vid sina demonstrationer och på senare år har SD distanserat sig från den övriga nationella rörelsen. Trots distanshållningen till övriga grupperingar har det flera gånger kommit fram att företrädare och aktivister varit dubbelorganiserade i till exempel Vitt ariskt motstånd.

Tidskriften Expo gjorde 2001 en kartläggning av SD:s partistyrelseledamöter och valkandidater från partiets första tio år, 1988-1998. Det visade sig att 23 procent av partiets företrädare var dömda och genom åren hade när 30 procent av företrädarna haft kopplingar till nationalsocialistiska organisationer.

Sverigedemokraterna har splittrats vid två tillfällen. Orsaken till splittringarna har varit hållningen till andra grupperingar inom nationella rörelsen och personliga maktstrider.

1997 bildades Hembygdspartiet, en utbrytning som föll samman efter cirka ett års tid. 2001 bildades Nationaldemokraterna. Ett parti som lever än idag men som är betydligt mindre än SD.

Alexander Bengtsson, Tidskriften Expo Publicerad 2007-11-14, ändrad 2013-01-29.

 Rasistmord i Sverige

Personer som mördats av människor med bakgrund i vit makt-rörelsen

 

2008-05-17. 19-årige Mikael Andersson från Lidköping mördas på en fest och dumpas i en gödselstack. Senare döms hans 19-årige kamrat till fängelse i sju år för mord. Både offret och förövaren var kända i trakten som aktiva nazister.

2008-03-27. En 32-årig man som tidigare varit medlem i Nationaldemokraterna hugger ihjäl sin flickvän och styvdotter på en gård i Surahammar. 32-åringen grips på plats och döms till livstids fängelse för mord.

2007-06-17. En 55-årig man i Upplands Väsby misshandlas så svårt under loppet av ett dygn

att han avlider. Två pojkar grips och döms till ungdomstjänst i tre respektive två och ett halvt år för mord. Samtliga gärningsmän hade kopplingar till Nationalsocialistisk front. En av pojkarna var medlem vid tiden för mordet.

2005-01-15. En 15-årig pojke bosatt på ett

behandlingshem luras till muslimska kyrkogården i Stockholm där han blir ihjälslagen för att förövaren tror att 15-åringen är homosexuell. En av förövarna, en 13-årig pojke, var aktiv inom Nationaldemokratisk ungdom.

2004-02-28. En 38-årig man med ett stort hakkors tatuerat på bröstet hugger ihjäl en tidigare kamrat på en pissoar i Växjö i samband med ett bråk. Den utlösandeorsaken till bråket

ska ha varit svartsjuka. 38-åringen döms till tre års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Mannen hade innan mordet lagt till ett nytt efternamn taget från en känd tysk nazist.

2004-02-02. 46-årige Robert Erlandsson blir ihjälskjuten i sitt hem, inrullad i en matta och dumpad utanför Göteborg. En 43-årig man med

bakgrund i Nordiska Rikspartiet döms till livstids fängelse för mordet. 1985 dömdes han även för mordet på en 62-årig homosexuell man (se nedan).

2003-05-19. En psyksjuk 32-årig man går bärsärkagångvid tunnelbanan i Åkeshov. Lennart Landin, 71, avlider till följd av sina skador och ytterligare sju personer skadas. 32-åringen har bakgrund inom nazistiska skinnskallekretsar och var med i BSS.

2000-04-09. Mikael Isik dödas utanför krogen Otten i Norrköping med sex knivhugg. Förövaren, en 20-årig man, hade ett förflutet inom nazikretsar och besökte Brottbykonserten

1998 där 250 nazister greps. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

2000-01-01. Salih Uzel knivhuggs till döds av en 25-årig man i samband med ett bråk mellan rasistiska skinnskallar och invandrare i Skogås. 25-åringen döms till åtta års fängelse för dråp. Mannen är fortfarande aktiv nazist i dag, och var med i september 2007 då en man från Svenska motståndsrörelsen knivskar en 20-åring i nacken vid Slussen i Stockholm.

1999-10-12.  41-årige fackföreningsmannen Björn Söderberg skjuts till döds utanför sin lägenhet i Sätra utanför Stockholm. Två nazister, 23 och 22 år gamla, döms senare för mord. 23-åringen hade sin bakgrund i Svenska motståndsrörelsens numera nedlagda ungdomsorganisation Nationell Ungdom. Hans kamrat, en 22-årig man kom från Nationella Alliansen. Båda döms till 11 års fängelse för mord.

1999-05-28. Poliserna Olov Borén och Robert Karlström skjuts ihjäl av tre nazister som jagas efter ett bankrån i Kisa. Poliserna avrättas med

sina egna tjänstevapen. Nazisterna Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson döms alla till livstids fängelse för mord. Jackie Arklöv och Andreas Axelsson hörde till NSF medan Tony Olsson varit medlem i Riksfronten.

1995-09-09. En 16-årig skinnskalle hugger med kniv ihjäl en flykting i Klippan. 16-åringen döms

till sex års fängelse för mord i tingsrätten. Hovrätten ändrar domen till grovt vållande

till annans död till vård inom socialtjänsten. Mannen har varit medlem i NSF och hade även kopplingar till Blood and Honour kring 2000-talets början.

1995-08-16. 14-åriga John Hron misshandlas svårt av fyra tonåringar vid Kode utanför Kungälv. Gänget slår John medvetslös och slänger honom i vattnet där han drunknar. Två män födda 1977 och 1979 döms till fängelse för mord i fem respektive sex år. Pojkarna ingick i samma nazistgäng. En av mördarna grundade Ariska Brödraskapet under sin tid i fängelset.

1995-03-11. Hockeyspelaren Peter Karlsson mördas med ett stort antal knivhugg av en 19-åring med koppling till nazistiska Riksfronten. Anledningen är att han tror att Peter Karlsson är bög. 19-åringen döms till åtta år för dråp.

1994-09-01. 59-årige läraren Åke Sterner huggs ihjäl i sitt hem med 26 knivhugg. Först sju år

senare hittas gärningsmannen efter att polisens

Cold case-grupp spårat honom med hjälp av DNA. En 28 år gammal man med lång bakgrund

inom nazistkretsar döms till sex års fängelse för dråp. Gärningsmannen är fortfarande aktiv nazist och har just nu en ledande position inom gruppen Svenska Uppsala.

1992-08-14. Under natten överfalls Tommy Månsson i Linköping av två nazistiska skinnskallar, 20 och 21 år gamla. De misshandlar honom så svårt att han avlider av sina skador. Skinnskallarna döms till tre respektive fyra års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. De två var kända av polisen som aktiva nazister.

1990-08-12. Kent Antonsson knivhuggs till döds efter att ha följt efter två skinnskallar som hotat folk utanför en gayklubb i Göteborg. Han försöker visa polisen var skinnskallarna flytt men blir i stället attackerad. Mördaren, då 18 år gammal, hade kopplingar till Sverigedemokraterna och gick senare med i Nationalsocialistisk front.

1986-06-20. 21-årige Ronny Landin slås ihjäl av rasistiska skinnskallar vid Nickstabadet i Stockholms län. Skinnskallarna sparkar honom bland annat i huvudet med svåra hjärnskador som följd. Bland de tre män som döms för dråp till åtta års fängelse finns Klas Lund, som i dag är ledare för Svenska motståndsrörelsen.

1986-01-15. En vapenfixerad 28-årig nazist skjuter ihjäl 23-åriga Inger Hermansson och skadar hennes pojkvän allvarligt i samband med att paret övernattar hos 28-åringen. Gärningsmannen döms till rättspsykiatrisk vård för dådet. Vid husrannsakan hos mannen hittar polisen stora mängder nazistisk litteratur.

1985-10-29. Den 62-årige homosexuella mannen Ludwig Buchwald mördas i sitt hem av en 20-årig nazist från Nordiska Rikspartiet. Buchwald blir bland annat slagen med en telefon som går sönder under misshandeln. 20-åringen döms för bland annat mord till rättspsykiatrisk vård. 2004 döms mannen återigen för mord (se ovan).

1983-07-31. En 20-årig nazist med ett hakkors tatuerat på sidan av huvudet hugger ihjäl 35-årige Hans Gustaf Eklöf i Eskilstuna. 20- åringen, som missbrukade anabola steroider, döms till rättspsykiatrisk vård för bland annat mord.

FOT NOT Listan har tidigare publicerats i Expo 4-08. Informationen är framtagen med hjälp av InfoTorg, Stiftelsen Expo