IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Svenska kyrkogårdar lyses upp via nätet under allhelgonadagen.

Foto: Per Myrhed

SVENSKA KYRKAN

Allhelgonadagen

Ljusinstallationer

Varje år besöker mer än hälften av svenskarna en anhörigs grav för att tända ljus i samband med alla helgons dag. Det gör det till en av de mest populära traditionerna i Sverige. Under allhelgonahelgen och två veckor framåt kommer Svenska kyrkan skapa ljusinstallationer på fyra kyrkogårdar runt om i landet genom att klä stora träd med hundratals LED-lampor. 


Ewa Almqvist: |2014-10-27| På Svenska kyrkans bönewebb kan besökare tända ett virtuellt ljus och med hjälp av webbkameror uppsatta vid kyrkogårdarna samtidigt se sitt ljus tändas i ett av träden. Under allhelgonahelgen söker sig många till Svenska kyrkans kyrkogårdar för att tända ljus vid sina anhörigas gravar och visa vördnad. Det har också blivit allt mer populärt att tända ett digitalt ljus på Svenska kyrkans bönewebb. 

Från och med den 31 oktober och två veckor framåt kopplar Svenska kyrkan ihop den fysiska världen med den digitala genom att, tillsammans med besökarna på bönewebben, skapa ljusinstallationer på fyra kyrkogårdar i Sverige: Krematoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Östersund, Ruds kyrkogård i Karlstad och kyrkogården vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Ljusinstallationerna består av hundratals lampor som hängs upp i stora träd på respektive kyrkogård. Lamporna tänds när besökare och tänder ett digitalt ljus på bönewebben. Via en webbkamera placerad vid trädet får besökaren se sitt ljus tändas i ljusträdet. Ljusträden blir i sin tur mäktiga ljusinstallationer tänkta att ha samma funktion som ljusbärarna i svenska kyrkor.

Att tända ett ljus 

– Under allhelgonahelgen besöker många våra kyrkogårdar och tänder ljus för sina saknade kära. Att tända ett ljus är för många ett sätt att uttrycka det som inte kan sägas med ord, men alla har inte möjlighet att ta sig till den kyrkogård man önskar. Genom att tända ett virtuellt ljus ger vi människor ytterligare en möjlighet att kunna uttrycka sorg, längtan och hopp, säger Kristin Molander, präst i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkans bönewebb lanserades 2009. Bönewebben erbjuder besökaren två tjänster: att skriva en bön och att tända ett digitalt ljus. Besökaren kan också se de böner och ljus som andra har lämnat. Varje dag skrivs nya böner av människor runt om i världen och i mitten av oktober 2014 hade över 80 000 böner publicerats och fler än 38 000 ljus tänts på webbplatsen. Bönewebben är en plats där besökaren kan lätta sitt hjärta och bejaka behovet av att sätta saker och ting på pränt. I en tid då många upplever att tankar och känslor försvinner i bruset ger bönewebben en känsla av att det blir mer på riktigt.

Om bönewebben och ljuständningsfunktionen

– Med bönewebben och ljuständningsfunktionen skapar vi en ny möjlighet för en stunds eftertanke, andakt och närhet. Var vi än är, är vi sammankopplade som mänsklighet, både på nätet och i den fysiska världen. Att ett ljus som tänds på nätet blir ett ljus i ett träd på en kyrkogård är ett sätt att synliggöra detta, säger Kristin Molander.

Ljusträden finns placerade på fyra kyrkogårdar runt om i landet: Krematoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Östersund, Domkyrkan i Karlstad, Hedvig Eleonora i Stockholm. Lamporna består av ledlampor som gjutits in i paraffin i glasflaskor av mjölkflaskemodell. Sammanlagt har 900 lampor tagits fram. Ljusträden kommer att finnas från och med 31 oktober kl. 18.00 till och med 9 november. På Hedvig Eleonora kyrkogård kommer installationen att hänga kvar ytterligare en vecka, till och med den 16 november.

Bönewebb:

www.svenskakyrkan.se/be

RLC