Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Volontärer från Greenpeace släcker en stor brand som flammat upp i Krasnodar, Ryssland.

Foto: Greenpeace

GREENPEACE SVERIGE

Zombiebränder en pyrande

apokalyps i Arktis

För många människor är problemet okänt men för Greenpeace har detta varit en kamp som involverat forskare och frivilliga brandmän som bekämpat lågorna vid klimatkrisens frontlinje.

Daniel Bengtsson: |2022-05-01| Zombiebränderna i Arktis har åter börjat pyra, och fenomenet har varit en stark bidragande orsak till de senaste årens rekordbränder i Sibirien. Röken visar zombiebränder som Greenpeace identifierade i november 2021. Greenpeace har sedan dess arbetat för att stoppa så många som möjligt från att flamma upp.

Vad är zombiebränder?

Zombiebränder är kvarlevor av skogsbränder som släckts på ytan, men som fortsätter att pyra under snön. Nu när våren och varmare temperaturer kommit så är det dessa eldar som flammar upp och blir startskottet på nya förödande skogsbränder.

Arktis är ett område med omkring 4 miljoner hektar torvmarker. Torv består av död växtlighet som mossor, träd, buskar och andra arktiska växter som inte är helt nedbrutna. Organiskt brännbart material som torv ger förutsättningar för eld att pyra i dagar, månader och ibland år. Torv bildas i fuktiga och kyliga delar av världen, och Arktis torvmarker är uråldriga jordar som formats i århundraden eller årtusenden. Jordar som bara är några meter djupa, kan vara flera tusen år gamla. Greenpeace identifierar zombiebränder med hjälp av satellitbilder, som  visar hårt drabbade områden.

Kopplingen till klimatförändringarna

Uppvärmningen av Arktis går snabbare än någon annan plats på jorden. Det har bidragit till att skogsbränder, som vanligtvis inte slår till förrän i juni när snön har smält, nu uppstår allt tidigare.

Under de senaste åren har temperaturerna i denna regionen varit mer än 20 grader varmare än normalt, en temperaturökning som tidigare varit helt otänkbar. Forskare har kunnat visa att den ökade förekomsten av zombiebränder är nära kopplad till klimatförändringarna. Trots dessa problem, och de ytterligare konsekvenser som ett smältande Arktis kommer att orsaka under klimatkrisen, så fortsätter länder och företag att exploatera Arktis känsliga ekosystem för att utvinna mer kol, gas och olja.

Greenpeace var under 2021 på plats i Sibirien, Arktis och 2019 i de tropiska skogarna i Kalimantan, Indonesien för att bekämpa bränder som riskerar att förvärra klimatkrisen.

År 2021brann Arktis under en månad ut med 970 megaton koldixid

Torvbränder genererar inte bara skadliga partiklar, utan även enorma mängder koldioxidutsläpp. Bara mellan juni och augusti 2021 pumpade rekordbränderna från taigan och skogarna i Arktis ut 970 megaton koldioxid, vilket är mer än utsläppen från alla andra skogsbränder under samma år.

När rekordbränderna slog till i Arktis under 2021 så åkte Greenpeace frivilliga brandmän dit ingen annan ville åka, till hjärtat av eldens lågor för att delta i det viktiga släckningsarbetet. Och när bränderna pyrde i vintras så bidrog forskare från Greenpeace på plats för att identifiera och undersöka zombiebränderna, för att vi ska lära oss mer om hur de uppstår och beter sig, så att vi kan minska dess förekomst.

Nu har zombiebränderna åter börjat flamma upp i Arktis, och Rysslands krig i Ukraina riskerar att påverka Rysslands släckningsarbete, vilket kan leda till att bränderna får spridas ostört, och växa till nya rekordbränder. Många bränder i Ryssland, och i Indonesien är dessutom anlagda, och de riskerar att få ökad spridning på grund av zombiebränderna. Arbetet för att stoppa klimatkrisen måste fortgå och genom att bli månadsgivare för Greenpeace, så hjälper du till med att finansierar viktiga program för att skydda vår natur.

Stöd Greenpeace – bli månadsgivare

Greenpeace samlar många forskare, aktivister och frivilliga runt om i vår värld som gör ett oerhört viktigt jobb för att skydda natur, skogar och ekosystem. Dessa människor står vid frontlinjen av klimatkrisen, och arbetar med full kraft mot förstörelse som orsakats av giriga företag och korrupta regimer.

Greenpeace kommer att fortsätta initiera och finansiera viktiga projekt som verkar för att skydda vår natur, och vi kommer att fortsätta tackla orsakerna till klimatkrisen. Genom att bli månadsgivare så skyddar du inte bara framtiden för vår planet, utan även människorna som drabbas.

Bli månadsgivare!

greenpeace sverige