IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

MACAO, Kina – före och efter. Det stora symbolvärdet gör en hel värld delaktiga i ansvaret för vår gemensamma jord.

WWF Earth Hour 2013

Världen släckte

För en ljusare framtid

Från Kaknästornet till Sydneys Operahus, Turning Torso till Taffelberget, Kungsportsavenyn i Göteborg till Empire State Building i New York – och Stockholms slott till Buckingham Palace. En lång rad av världens mest välkända landmärken deltar tillsammans med en miljard människor i WWF Earth Hour 2013.


 Marie von Zeipel: |2013-03-22Lördagen den 23 mars klockan 20.30–21.30 släckte världen ljuset för en ljusare framtid – tidzon efter tidzon – under WWF Earth Hour 2013. Fler än 150 länder deltog och Palestina, Tunisien, Galapagos, Surinam, Franska Guayana, St Helena och Rwanda deltog för första gången. Earth Hour är en manifestation som uppmanar världens ledare att agera i klimatfrågan. Och mer än så – i samband med Earth Hour väljer också många att agera mer klimatsmart.

– Klimatförändringarna är utan tvekan det största hotet som vår värld står inför med enorma konsekvenser för kommande generationer. Men det finns konkreta åtgärder att ta till för att skapa en bättre framtid. Det är fullt tekniskt och ekonomiskt möjligt att redan nu ta beslut om hundra procent förnybar elproduktion till 2030 – och hundra procent förnybar energi till 2050, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. 

80 procent av Sveriges ungdomar oroar sig
Inför Earth Hour gjorde WWF en undersökning som visar att 80 procent av Sveriges ungdomar oroar sig för hur klimatförändringarna kommer att påverka deras framtid. Var fjärde får ont i magen eller känner sig olycklig när de tänker på klimatförändringarna och över hälften tänker på klimatförändringarna någon gång i veckan eller oftare.

– Det är nu vi måste agera för att kommande generationer ska få en ljusare framtid. WWF Earth Hour handlar om att uppmana världens ledare att agera och dessutom visar våra undersökningar att många väljer att leva mer klimatsmart. På så sätt fyller världens största klimatmanifestation en viktig funktion i den gröna samhällsutveckling som vi alla är en del av, säger Mariann Eriksson, marknadschef på WWF. 

I Sverige släcktes offentliga byggnader
I Sverige släcktes ikonbyggnader som Stockholms stadshus, Kulturhuset, Globen, Kaknästornet, Kungliga Slottet, Dramaten och Operan. I Göteborg släcktes Poseidon, Stadsteatern, Gustav Adolfs torg och Kungsportsavenyn. I Malmö släcktes Turning Torso och Malmö Opera. Över 210 kommuner deltog med akustiska konserter, eldshower, klädbytardagar, fackeltåg genom nedsläckta städer, vegetarisk mat i skolorna, träd för klimatlöften på torgen. Stort fokus låg även på seminarier och workshops kring klimatfrågan och många kommuner, företag och organisationer genomförde hela klimatveckor.

ikonbyggnader ute i världen
Bland de ikonbyggnader ute i världen som släcktes för första gången under Earth Hour återfanns Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn och Davidstatyn i Florens. Exempel på övriga landmärken som släcktes är Operahuset i Sydney, Singapores Marina Bay Sands, Tokyo Tower, Taipei 101, Fågelnästet i Peking, Porten till Indien, världens högsta byggnad Burj Khalifa, fästningen Erbil i Kurdistan, Taffelberget, Bosporenbron, Eiffeltornet, Brandenburger Tor, Big Ben, Buckingham Palace, Empire State Building och Niagarafallen.

Ryssland släckte 100 ikonbyggnader

I exempelvis Ryssland släcktess omkring 100 ikonbyggnader i 50 städer. Där har tidigare WWF Earth Hours ”I Will If You Will-kampanj” använts på ett positivt sätt. 2012 samlades 120 000 namnunderskrifter in för en lag om att skydda havet från oljeföroreningar – vilket blev avgörande för införandet av lagen. I år satsade WWF i Ryssland på att samla in mer än 100 000 underskrifter för att begära tillägg i den nuvarande skogslagstiftningen. Lyckas det införs ett förbud av industriell skogsavverkning på områden motsvarande Frankrikes dubbla yta – nästan 18 procent av landets skogar.

Uganda och ”I Will If  You Will-kampanj”

I Uganda skapades 2012 den första WWF Earth Hour-skogen som ett viktigt första steg i kampen mot de 6 000 hektar skog som skövlas i landet varje månad. WWF Uganda satte som mål att fylla 2 700 hektar med minst 500 000 inhemska trädarter – allt som en del av WWF Earth Hours ”I Will If  You Will-kampanj”.

Fakta om Earth Hour:

Earth Hour   är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon. Fler än 150 länder deltar liksom tusentals städer och kommuner. WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige.

Stockholm

Berns salonger, Casino Cosmopol, Circus Centralstation, China Teatern, Gröna Lund, Coca-Colaskylten, Fotografiska Museet, Globen,
Historiska museet, Immanuelskyrkan, NK,
Kaknästornet, Kulturhuset, Nationalmuseum,
Stadshuset, Sturegallerian, Södersjukhuset.

Göteborg

Gustav Adolfs Torg, GöteborgsOperan, Poseidon,
Kungsportsavenyn, Stadsteatern, Universeum .

Malmö

Malmö Opera, Turning Torso.

Övriga landet

Borås Djurpark, Borås, Gekås Ullared, Falkenberg, Skavsta Flygplats, Nyköping, Tom Tits Experiment, Södertälje.