IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Prata väder går väl an, men att prata om klimatet är inte lika muntert. 

Målning: A. Strindberg, SMK (Beskuren). Foto: RLC

RIKARE LIV krönika

Vi hade i alla fall tur med vädret

Men vi hade otur med klimatet

En kultfilm från år 1980 hade denna titel. Och frågan är om inte denna titel också är en bra beskrivning av vår tid, vår kultur. Jag menar vädret har varit strålande vår-sommar-höst med höga temperaturer och mycket sol. Men frågan är om vi haft lika tur med klimatet?


Ulf Svensson: |2016-11-07| Detta slog mig när jag lyssnade på vår i och för sig lysande minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, tillika vice statsminister, Isabella Lövin. Hon fastslog att Sverige minsann ligger på första plats när det dels gäller FN:s nya utvecklingsmål till 2030, dels när det gäller bästa förutsättningar för utvecklingen av en grön ekonomi

Samtidigt kom nyheten från WWF och deras ekologiska fotavtrycksindex, det vill säga hur många planeter det skulle krävas om alla levde som oss svenskar, att vi i Sverige i genomsnitt förbrukar 4,2 jordklot vilket innebär att vi tillhör värstingligan. Det som kanske är ännu värre i denna siffra är att föregående år var svenskarnas fotavtryck ”bara” 3,7, det vill säga det sker för närvarande en kraftig försämring där vår nuvarande konsumtion leder oss åt helt fel håll.

Flyget, isen och Di Caprio

I Dagens Nyheter läser jag att för varje tur och returresa till Thailand smälter 7 kvadratmetrar is i Norra ishavet. Med tanke på att flyget knappt bara befinner sig i sin ungdomsperiod, det är till exempel först nu som alla indier och kineser börjat flyga på allvar, kan man fundera på hur framtiden kommer att te sig. Säkerligen blir det blötare och blötare på sina ställen men, paradoxalt nog, också torrare och kyligare på andra ställen.

Detta sistnämnda blir man varse efter filmen ”Before the flood” där Leonardo Di Caprio intervjuar en rad beslutsfattare och forskare världen över. Där framgår från ett samtal med astronauten och forskaren Dr. Piers Sellers, Director, Earth Sciences Division, NASA/GSFC, att när man flugit runt i rymden och betraktar jorden inser man hur skör hela skapelsen är med en tunt lager av livsutrymme som omger vår planet. Man får nya känslor för både människorna och naturen enligt Dr. Sellers.

simuleringar med hjälp av ett 20-tal satelliter

Sellers beskriver också simuleringar som kan innebära att klimatet kommer att förändras högst påtagligt på jorden. Exempelvis samlar man in en mängd klimatdata från ett 20-tal satelliter som ligger till grund för de klimatmodeller som man hela tiden utvecklar och bearbetar. Bland annat ser man bokstavligt från dessa data hur golfströmmen saktar ner och gör klimatet kallare i Europa, hur torra områden på jorden tenderar bli än torrare och dessutom hur klimatförändringen förflyttar områden in i torrare klimatzoner samt hur vissa av jordens absolut värsta krigsområden också har vatten- och matbrist.

Facts are cristall clear! Isen smälter, jorden blir varmare och havsnivån stiger

Men det finns hopp enligt Dr. Sellers. Vi kan gå tillbaka igen om vi gör det nu bums men det krävs att vi alla blir mer medvetna om den faktiska situationen. Nå, vad gör vi nu i Sverige där vi förbrukar allt fler jordklot, bygger nya motortrafikleder, köper fler och fler bilar (där bilförsäljningen går från rekordår till rekordår) samt satsar på att bygga allt större stadsområden som kräver fler kollektivtransportlösningar samtidigt som vi lägger ner fler och fler busslinjer i just dessa områden.

Till dessa frågor finns alla skäl att återgå, gång på gång. Hur var det nu; isen smälter samtidigt som det blir kallare i Europa och torkan fördjupas där det redan är torrt och torrare blir på sin ställen men också mer nederbörd och översvämningar. Nu snöar det i Stockholm och barnen blir åter glada för att vintervädret ånyo återkommer. Och vinner Donald Trump presidentvalet i USA är problemet löst; då finns nämligen inget problem med klimatförändringen enligt hans bedömningar och allt kan återgå i normala gängor igen. Då får vi återigen hoppas att vi får tur med vädret! 

RLC