Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Tysklands protestantiska och katolska kyrkor inleder kampanj mot antisemitism.

Foto: WCC

World Council of Churches

Tysklands kyrkor

Kampanj mot antisemitism

Tysklands protestantiska och romersk-katolska kyrkor inleder en kampanj i januari 2021 för att uppmuntra kristna att ta en tydlig ståndpunkt mot ökande antisemitism och erkänna att den också har kristna rötter.


Marianne Ejdersten: |2020-11-12| ”Det måste göras klart att antisemitism är en synd och strider mot allt som kristendomen står för,” sade biskop Heinrich Bedford-Strohm, ordförande för rådet för den evangeliska kyrkan i Tyskland (EKD) i ett videomeddelande vid en presskonferens i Berlin den 11 november när kampanjen presenterades.

 "Det är så viktigt, särskilt nu, för oss att ta ställning mot antisemitism som ökar igen", sa Bedford-Strohm. Kampanjens motto är "judisk och kristen – närmare än du tror."

Två religionerna med likheter

Kampanjens centrala inslag är affischer för varje månad, baserade på festivaler och traditioner, som kommer att peka på likheter och skillnader mellan de två religionerna, och som kan visas i kyrkor och kyrkliga institutioner, konstaterade EKD i ett pressmeddelande om initiativet.

 "Jag tycker att det är en bra idé för en sådan affischserie som presenterar vad som är kristet och vad som är judiskt tillsammans med varandra", säger rabbin Andreas Nachama, ordförande för Tysklands allmänna rabbinkonferens, som har varit inblandad i utvecklingen av kampanjen.

Han noterade att undersökningar har satt nivån på antisemitism i Tyskland på cirka 20 till 25 procent.

Kampen mot antisemitism

”Kyrkor är en del av detta samhälle, så det kommer också att finnas antisemitism, även om jag under mina många möten med kristna inte har upplevt detta”, sa Nachama.

Felix Klein, den tyska regeringens kommissionär för antisemitism, sa att det fortfarande fanns en utbredd tro på Tyskland "att kampen mot antisemitism inte har något att göra med majoriteten av befolkningen."

Ursprunget från ett initiativ från den evangeliska kyrkan Berlin-Brandenburg-Silesian Oberlausitz har kampanjen utvecklats till ett tysk-täckande ekumeniskt projekt som har tagits upp och stöds av EKD och den tyska (romersk-katolska) biskopkonferensen.

Plikten att motsätta sig antisemitism

”Det är vår kristnes plikt att resolut motsätta sig alla former av antisemitism”, säger den romersk-katolska biskopen i Erfurt, Ulrich Neymeyr, som är ordförande för biskopernas konferensunderkommission för religiösa relationer med judendomen.

”Vi får inte se bort när judar förolämpas eller attackeras,” sa han. "Och vi får inte ignorera det när man skrattar åt judiska skämt, när människor fortsätter om en påstådd judisk världskonspiration eller när staten Israel demoniseras."