IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Ukraina brinner. Våld föder våld, krig är vägen till krig.

Foto: Aikyn

UKRAINA

Avslöjanden i Ukraina

Tortyr och kidnappningar

Amnesty International har samlat bevis för att aktivister, demonstranter och journalister har utsatts för grov misshandel, tortyr och kidnappningar i östra Ukraina under de tre senaste månaderna. I rapporten, Abductions and torture in Eastern Ukraine har ett utredningsteam från Amnesty samlat vittnesmål som gäller övergrepp begångna av såväl separatistgrupper som ukrainska regeringsstyrkor.


  Elisabeth Löfgren: |2014-07-11 – Hundratals har förts bort de senaste tre månaderna, det är hög tid att utreda vad som hänt och sätta stopp för dessa avskyvärda aktiviteter, säger Denis Krivosheev, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning.

– Väpnade separatister ligger bakom flertalet av kidnappningarna och offren har utsatts för vidrig misshandel och tortyr. Det finns även bevis för att pro-regeringsstyrkor har begått ett mindre antal övergrepp.

Det finns inga heltäckande, tillförlitliga uppgifter om exakt hur många personer som har förts bort, enligt det ukrainska inrikesministeriet rör det sig om uppemot 500 mellan april-juni i år. FN:s grupp för övervakning av mänskliga rättigheter i Ukraina har registrerat 222 fall de senaste tre månaderna.

Amnestys utredningsteam har även varit i kontakt med olika grupper som samlat uppgifter om det ökande antalet kidnappningar och Amnesty har fått en lista på mer än 100 civila som hålls fångna. Det finns anklagelser om tortyr i merparten av fallen.  

förövarna ska ställas inför rätta

Kidnappningarna sker främst i östra Ukraina i regionerna Donetsk och Luhansk. De som drabbats är inte bara poliser, militärer eller lokala tjänstemän utan även journalister, politiker, aktivister, medlemmar i valkommittéer och affärsmän.

– I takt med att regeringsstyrkor tar tillbaka kontrollen över Slovjansk och Kramatorsk och andra platser, släpps kidnappade fria och kan berätta om vad de utsatts för. Dessa fall måste noggrant utredas, förövarna ska ställas inför rätta och offren ges kompensation, enligt Denis Krivosheev.

Hanna en pro-Ukraina-aktivist berättar för Amnesty hur hon tillfångatogs av beväpnade män den 27 maj. Hon hölls fången i sex dagar innan hon släpptes i en fångutväxling.

– En man slog mig gång på gång i ansiktet med knytnäven och på andra delar av kroppen. Jag försökte skydda mig med mina händer och kröp in i ett hörn som en boll med mina händer runt knäna. Han blev arg för att jag försökte skydda mig och gick ut och hämtade en kniv. Han tvingade mig också att skriva separatistslagord på väggen med mitt eget blod. Hanna visar skärsåren på hals, armar och ben, hon fick också knivhugg i knäet och har bandage runt ena fingret.  

KIDNAPPNINGAR FÖREKOMMER FRÅN BÅDA SIDOR

De flesta kidnappningarna verkar ha politiska motiv men det har även förekommit krav på lösensummor. Även om de allra flesta fallen av kidnappningar och tortyr kan kopplas till pro-ryska separatister, har även regeringstrogna och självförsvarsgrupper misshandlat personer de tillfångatagit. 

Ett vittne som bett att få vara anonym berättade hur han hörde en tillfångatagen separatist vråla ut sin smärta när regeringsstyrkor försökte tvinga fram information.

En 16-årig pojke, Vladisklav Aleksandrovitj, berättar i en videofilm att han utsattes för grov misshandel med gevärskolvar och tvingades ropa pro-ukrainska slagord och skriva ett uttalande till det ukrainska folket.

– När vi var i Mariupol  såg vi varken polis eller militär på gatorna. Det var helt tomt på både myndigheter och säkerhet, vilket ökar oron för hämndaktioner, kidnappningar och tortyr bland invånarna, säger Denis Krivosheev.

Amnesty uppmanar de ukrainska myndigheterna att upprätta ett register över alla kidnappningar och att grundligt och opartiskt utreda samtliga anklagelser om misshandel tortyr.

RLC