Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

.

En aldrig tidigare skådad rörelse ledd av ursprungsbefolkningar vann en decennielång kamp mot ett av de mest katastrofala pipelineprojekten i Nordamerika.

Foto: Passport

350.ORG / USA

Tio ögonblick inför 2022

2021 reste sig klimatrörelsen mot orättvisor och giftiga system runt om i världen, och medan kampen pågår hade vi några stora vinster. Här är 10 av våra favoritögonblick för att få dig pumpad inför 2022!

Mark Raven: |2022-01-01| 2021 har varit ännu ett kraftfullt år för klimatrörelsen: vi enades, övervann motgångar och reste oss mot fossilbränsleindustrin för att kämpa för klimaträttvisa. Tusentals av oss har bedrivit kampanj över hela världen, med dem i frontlinjen av klimatkrisen i spetsen.

Från stora vinster mot fossilbränsleindustrin till civilsamhället som visar vilka de verkliga klimatledarna är på COP26, vi har samlat tio människodrivna ögonblick från i år som satte scenen för allt vi kan åstadkomma 2022!

Vi pressade ABP att avyttra från fossila bränslen

Efter sju år av outtröttlig kampanj åtog sig Europas största pensionsfond ABP äntligen att avyttra fossila bränslen i oktober. Människor från alla samhällsskikt vidtog åtgärder online och offline för att tvinga pensionsjätten att sluta investera i kol, olja och gas.

Två av de fossila bränslejättarna som ABP kommer nu att sluta investera i Total Energies och Shell – som båda har blivit överkörda på grund av kopplingen mellan fossila bränslen och klimatkrisen i över 50 år, och som kommer att fortsätta att mötas av massiv press under 2022 när vi arbetar för att stänga av deras finansiella flöden för gott.

Vi hjälpte till att skydda Akbelen Forest från kolbrytning

I maj vidtog Ikizköy, en av byarna som hotas av utbyggnad av kolgruvor i Muğla-regionen i Turkiet, åtgärder för att skydda Akbelenskogen, en kolsänka med rik biologisk mångfald. Samhället – som bestod av bybor, deras vänner och deras anhängare – gjorde motstånd genom att koppla ihop vapen och sätta sina kroppar på spel för att skydda sin skog från att förstöras för kolexpansion. Bybor och deras supportrar kräver en avveckling av klareringen i  Decares av Akbelen, och kommer att fortsätta att skydda sina skogar från skada.

Vi pressade BNDES att inte möjliggöra användning av kol

Efter påtryckningar från brasilianska civila samhället, icke-statliga organisationer och påverkade samhällen Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social - National Bank för ekonomisk och social utveckling (BNDES) - meddelade att det inte längre kommer att bevilja kredit för koleldade kraftverk, och sektorn fördes formellt upp på bankens uteslutningslista.

År 2020 ökade det civila samhället, inklusive aktivister och hantverksfiskare, trycket och fördömde den absurda investeringen på mer än 92 miljarder reais i fossila bränslen framför BNDES:s högkvarter. Aktivister skickar ett kraftfullt meddelande utanför BNDES högkvarter i Brasilien.

Ett år senare meddelade BNDES att de är på väg att avyttra sitt finansflöde från fossila bränslen som bidrar till klimatförändringar och skadar lokalsamhällen. Juli blev en stor seger för klimatpolitiken i Brasilien!

Vi drev Europas centralbank i en fossilfri riktning

Vi lanserade kampanjen People Not Polluters mot Europas centralbank (ECB) och drev dem att sätta sin riktning mot en fossilfri framtid. ECB:s nya strategi centrerar klimatkrisen, med konkreta planer och tidsplaner för att hantera klimatrisker.

Europeiska centralbanken är själva hjärtat av Europas finansiella system. Där det går måste andra centrala, offentliga och privata banker i några av världens rikaste länder följa efter. Ett slut på bankens stöd till de smutsigaste industrierna är äntligen i sikte och vi kommer att fortsätta att hålla trycket på för att säkerställa ett slut på eran med fossila bränslen.

Brianna Fruean från 350 Pacific talade med världsledare på COP26

Vid FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow, stod Brianna Fruean från 350 Pacific Climate Warriors upp framför globala ledare och höll ett kraftfullt tal och delade ett viktigt budskap med världsledare från frontlinjesamhällen i Stilla havet. 

Brianna Fruean sänder ett kraftfullt budskap om motståndskraft. Även om så många av oss blev besvikna över den slutliga texten, var den kraftfulla globala solidariteten både inom och utanför de officiella samtalen obestridlig. Vi gick samman och höll en enad front och krävde klimaträttvisa och stod upp mot fossilindustrin och globala ledare som vägrar att vidta djärva klimatåtgärder. 

Vi var värdar för Global Just Recovery Gathering & Asia Solidarity Lab. I år stod vi värd för två otroliga flerdagarsevenemang som samlade tusentals registrerade inklusive ledare, aktivister och folkdrivna rörelser från hela världen: Global Just Recovery Gathering i april och Asia Solidarity Lab i augusti.

Det här var ett otroligt år för rörelsebyggande. Panelerna, utbildnings- och strategisessionerna och kulturella framträdanden vid båda evenemangen satte igång en tankeväckande dialog och byggde upp nya allianser och solidaritet mellan klimat-, genus-, hälsa-, ungdoms- och människorättsrörelser runt om i världen – solidaritet vi behöver för att bygga en renare och bättre värld för alla.

Vi pausade Cambo Oil Fields-projektet

Genom en kampanj ledd av Stop Cambo och Green New Deal Rising pausade vi Cambo Oil Fields-projektet. Först pressade vi Nicola Sturgeon, den skotske premiärministern, att motsätta sig Cambo Oil Field, en ny oljeutvinningsplats till havs i Skottland. Sedan, efter enormt motstånd från kampanjer, drog oljejätten Shell och Siccar Point Energy sin investering från projektet.

Även om kampen inte är över än, är detta ett massivt slag mot fossilbränsleprojektet, och visar den ostoppbara styrkan hos människors makt!

Vi tog oljejätten Shell till domstol och vann

Vi reste oss mot oljejätten Shell, och en otrolig sak hände! I maj beslutade en nederländsk distriktsdomstol att Shell driver på farliga klimatförändringar och måste göra omedelbara och radikala förändringar i hur det fungerar. Detta var en enorm vinst för folkmakten och civilsamhällets organisationer.

Detta fall mot klimatförstörelsen som begås av Shell inleddes i april 2018 av Milieudefensie (Vänner av jorden, Nederländerna) tillsammans med sex icke-statliga organisationer, och fick stöd av över 17 000 människor. Domstolen erkände att Shell är ansvarigt för att utöka produktionen av fossila bränslen runt om i världen och öka de globala utsläppen, trots åtaganden att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C enligt Parisavtalet.

Vi höll Total för över 50 år av klimatlögner

Vi mobiliserade runt om i världen mot det franska olje- och gasföretaget Total (numera Total Energies) efter att chockerande ny forskning avslöjat att oljejätten kände till klimatförändringseffekten av att bränna fossila bränslen i över 50 år. De har inte bara fortsatt sina fossilbränsleprojekt oavsett, de har också täckt över sanningen, finansierat desinformation och ljugit för sina aktieägare och allmänheten.

Vi vidtog åtgärder mot Total och bankerna som finansierar dem och krävde att de skulle stoppa koloniala klimatprojekt som East African Crude Oil Pipeline (EACOP) och behålla fossila bränslen i marken, och vi kommer att öka våra ansträngningar 2022. Det är dags att få Total att betala!

USA gick med i Parisavtalet och avbröt Keystone XL Pipeline

I januari, på sin allra första dag i ämbetet, meddelade president Joe Biden att USA skulle återansluta sig till klimatavtalet i Paris. Samma dag avbröt han också tillståndet för den mycket omtvistade Keystone XL - pipelinen . Det här var en otrolig vinst! En aldrig tidigare skådad rörelse ledd av ursprungsbefolkningar, bönder och ranchägare, ungdomar, klimataktivister och anhängare, vann en decennielång kamp mot ett av de mest katastrofala pipelineprojekten i Nordamerika.

Kampanjer fortsätter att sätta press på Biden för att säkerställa djärva, rättvisa-ledda åtgärder. I september levererade grupper över 40 000 namnunderskrifter som krävde att Biden skulle nominera en Federal Reserve-ordförande som kommer att stå för klimatrisken – det gjorde han inte, men vi ger inte upp. Under 2022 kommer vi att fortsätta kräva att världsledare som Biden tar itu med krisens orättvisor genom att stödja lagstiftning som prioriterar svarta, urfolk, arbetarklass och färgade samhällen som drabbas mest.

När vi börjar det nya året, låt oss fortsätta att reflektera över våra vinster och lärdomar från 2021 och använda detta för att resa oss, starka och enade för klimaträttvisa, mot fossilbränsleindustrin och de finansiella institutionerna som stöder den. framåt!

350.org