Naturen på Tjörn. Smart placering för skulpturparken Pilane.

INDEX     GALLERYCONTENTS

Fotografering 2016: Paul Lindberg.

 

 

Paul Lindberg: |2020-11-24|  Nu är det dags att längta till sommaren. Konst och naturparken i Pilane på Tjörn i Västsverige är verkligen någonting längtansfullt. Det verkar som att besökarna trivs i detta paradis.

Orten Pilane var bebott redan för 2000 år sedan med en aktningsfull civilisation av aktiva och skapande människor. På ängarna och kullarna där forntidens människor levde finns idag det jättelika naturmuseet som härbärgerar lämningarna efter människorna som levde i orten som alltså heter Pilane. 

Det finns gravfält, domarringar och byggrester från 1500 år tillbaka, och även från 2000 år sedan. Gravtypen kunde vara från romerska järnåldern och folkvandringstiden.

Djur, natur och skulptur

Skulpturparken i Pilane öppnades 2007. Det är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage Museum.

Arkeologiska utgrävningar har visat att Pilane inte enbart var en boplats och en gravplats utan även mötesplats för människor och kulturer. Pilane som mötesplats är utgångspunkten för dagens Pilane. Runt gravfältet arrangeras sedan 2007 en skulpturutställning med verk av ledande konstnärer från världens alla hörn. Nya konstverk varje sommar.

Hitta till Pilane

Med bil: Från Göteborg, E6 norrut. Tag av vid Stenungssund och vidare mot Tjörn. Efter Tjörnbron, tag vänster vid trafikljusen och följ väg 169 i riktning  mot Skärhamn. I höjd med Wallhamn, tag höger mot Kållekärr och Kyrkestad. Passera Kållekärr och följ därefter brunvita sevärdsskyltar "Pilane gravfält" i riktning mot Kyrkesund.

Det finns även busslinjer till Pilane. Se kollektivtrafiken i regionen. Om du hellre vill cykla till Pilane är det bästa att titta på lokala kartor.

Jag finns – därför tänker jag!

Pappa! Jag vill ha den!

 

Must be, Tony Cragg, Storbritannien. Brons, 2015-

Hoop-La, Alice Aycock, USA. Aluminium, 2014.

Elisabeth & Gertrud, Bettina Pousttchi, Tyskland. Street bollards, powder coated, 2012.

Male in evasive action, Martin Sjöberg, Sverige. Rostfritt stål, 2016

Anna, Jaume Plensa, Spanien. Glasfiber, marmorpulver, 2016.

Breaking Through, Martin Sjöberg, Sverige. Rostfitt stål, 2016.

Chinese Horse, William Tucker, USA. Brons, 2016.

Three Organic Strings, Bård Breivik, Norge, 2006-

Magic Mushroom, Morten Löbner Espersen, Danmark. Stengods, 2016.

Jus Sanguinis, Helena Mutanen, Sverige. Blandteknik, vaxad textil, metall, 2010-2016.

Jus Soli, Helena Mutanen, Sverige. Blandteknik, vaxad textil, metall, 2010-2016.

Rund Möbius, Aase Texmon Rygh, Norge. Svart gabro, 2016.

Hoop-La, Alice Ayrock, USA. Aluminium, 2014.