Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Håll Saudiarabien ansvariga för missbruk . Efterfrågan på frigivning av kvarhållna aktivister, dissidenter.

Foto: Human Rights Watch

HUMAN RIGHTS WATCH

Saudiarabien

Ansvariga för missbruk

G20-medlemsländerna bör trycka på Saudiarabien för att frigöra alla som hålls kvar olagligen och ge ansvar för tidigare missbruk före det virtuella G20-ledarnas toppmöte den 21 november 2020


Hiba Zayadin: |2020-11-09G20-medlemsländerna bör trycka på Saudiarabien för att frigöra alla som hålls kvar olagligen och ge ansvar för tidigare missbruk före det virtuella G20-ledarnas toppmöte den 21 november 2020.

Human Rights Watch lanserar kampanjen "G20SaudiArabia" och uppmanar ledare för G20-regeringarna att hålla sina saudiska värdar ansvariga för sina kränkningar av de mänskliga rättigheterna efter att ha skrivit till dem i juli och augusti med samma begäran.

G20-länder tilldelade Saudiarabien G20-ordförandeskapet för 2020, trots den saudiska regeringens obevekliga angrepp på de grundläggande friheterna, inklusive fängelse och trakasserier av offentliga dissidenter och mänskliga rättighetsaktivister, olagliga attacker mot civila i Jemen, och kränkande internationella uppmaningar till ansvar för statens mord. agenter för den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Saudiarabiens allvarliga övergrepp

"G20-ordförandeskapet har tilldelat kronprins Mohammad bin Salmans regering ett oförtjänt internationellt anseende," säger Michael Page, biträdande Mellanöstern-direktör på Human Rights Watch. "I stället för att signalera sin oro för Saudiarabiens allvarliga övergrepp, stärker G20 den saudiska regeringens välfinansierade publicitetsarbete för att framställa landet som "reformerar" trots en betydande ökning av förtrycket sedan 2017.

De två åren sedan saudiska agents brutala mord på journalisten Jamal Khashoggi i oktober 2018 har inte medfört något ansvar för topptjänstemän som är inblandade i mordet. Sedan dess har Saudiarabien spenderat miljarder dollar på värd för stora underhållnings-, kultur- och idrottsevenemang som en avsiktlig strategi för att avleda från landets image som en genomgripande kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Kraven på Saudiarabien

G20-länderna bör bidra till att förhindra Saudiarabiens försök att vitkasta sina övergrepp genom att vara värd för G20, bland annat genom att förespråka Saudiarabien att vidta följande åtgärder:

» Ovillkorligt frisläppande av alla saudiska människorättsaktivister som anklagas för vaga brott baserat på deras aktivism, inklusive deras kontakt med internationella människorättsorganisationer, FN: s mänskliga rättighetsråd och internationella medier. Dessa aktivister inkluderar framstående kvinnor och rättighetsaktivister som hålls kvar sedan 2018 – Loujain al-Hathloul, Nassema al-Sadah, Samer Badawi och Nouf Abdulaziz – samt aktivisterna Salah Haidar, Waleed Abu al-Khair, Essam Koshak och Raif Badawi.

» Tillåta FN-gruppen av framstående experter på Jemen att utföra sitt mandat genom att underlätta tillgången till Saudiarabien, inklusive koalitionens Riyadh-högkvarter och inriktningsenhet, Joint Incidents Assessment Team (JIAT) och försvarsministeriet, samt underlätta tillgången till Jemen.

» Låt ett oberoende, internationellt organ undersöka Jamal Khashoggis dödande och granska alla rättshandlingar från rättegången mot de som påstås vara ansvariga för mordet, som avslutades i september.

G20-länderna kan göra skillnad och spela en viktig roll för att övertyga Saudiarabien att stoppa sina kränkningar av de mänskliga rättigheterna, sade Michael Page.