Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Rysk retorik är falsk i sak, moraliskt frånstötande och förolämpar djupt minnet av nazismens miljoner offer och av dem som modigt stred mot den, inklusive ryska och ukrainska soldater i Röda armén.

Foto: RLC

SKMA

Rysslands invasion av Ukraina

och missbruk av historien!

Den ryska invasionen av Ukraina, som inleddes den 24 februari, motiverades av president Putin bland annat med falska anklagelser om att den ukrainska regeringen skulle ha gjort sig skyldig till folkmord i Donbass, att de demokratiskt valda ledarna i Ukraina skulle vara nazister, och att ett av målen med aggressionen skulle vara att ”avnazifiera” landet.

Svante Weyler: |2022| Den ryska propagandan fördömdes hårt i ett uttalande undertecknat av hundratals forskare specialiserade på folkmord, Förintelsen och andra världskriget, däribland Christopher Browning, Timothy Snyder och Omer Bartov:

”Vi tar kraftigt avstånd från den ryska regeringens cyniska missbruk av ordet folkmord, minnet av andra världskriget och Förintelsen, och likställande av den ukrainska staten med den nazistiska regimen för att rättfärdiga sin oprovocerade aggression. Denna retorik är falsk i sak, moraliskt frånstötande och förolämpar djupt minnet av nazismens miljoner offer och av dem som modigt stred mot den, inklusive ryska och ukrainska soldater i Röda armén.”

”I denna ödesmättade stund står vi enade med det fria, oberoende och demokratiska Ukraina och avvisar med kraft den ryska regeringens missbruk av andra världskrigets historia för att rättfärdiga sitt eget våld.”

Svenska kommittén mot antisemitism

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ger ut ett nyhetsbrev fyra gånger per år. Det innehåller information om SKMA:s utbildningar och aktiviteter, samt artiklar om den svenska och internationella debatten, forskningen, utbildningen och politiken kring frågor som rör antisemitism och främlingsfientliga yttringar och Förintelsen.

Artiklar i Nyhetsbrevet som ej författats av SKMA:s ordförande eller SKMA representerar inte nödvändigtvis SKMA:s åsikter. Vi bevakar kontinuerligt samhällsdebatt och massmedier. Antisemitiska och rasistiska yttringar påtalas och bemöts. På vår blogg publiceras regelbundet intressanta och aktuella artiklar, lästips och länkar.

Svenska kommittén mot antisemitism:

skma.se