IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Den gränslösa kulturmångfalden ger den bredaste och största glädjen för flest människor.

Foto: Re:Orient

KULTURGLÄDJE

Välkommen till Re:Orient

Tillflyktsort för orientalisk kultur

Vårt syfte är att göra den ”orientaliska” kultursfären tillgänglig i det offentliga kulturlivet och vi gör det genom att presentera ett brett utbud av kvalitetskultur inom såväl det klassiska som det populärkulturella fältet. Vi riktar oss till en bred allmänhet – svenskar som minoriteter - och våra evenemang kännetecknas ofta av en påtaglig blandad publik.


 Ali Baba:  |2013–10–20|  Re:Orient är Sveriges främsta ambulerande tillflyktsort för ”orientalisk” kultur och Nordens största arrangör av kultur- och nöjesevenemang med fokus på Mellanöstern, Nordafrika och Balkan.

Re:Orient startade som en sommarfestival på Djurgården i Stockholm och har sedan 1993 presenterat närmare 1000 programpunkter med svenska och internationella artister från ca 40 länder. Vi har under åren lopp presenterat musikaliska legender som Bulent Ersoy (Turkiet), Diana Hadad (Syrien), Marie Keyrouz (Libanon), Sabri Brothers (Pakistan) Kairo operans Oum Khoultum Ensamble (Egypten) och Sezen Aksu (Turkiet) och många fler.

GLÄDJE, FEST OCH KULTURELL MÅNGFALD

Re:Orient arrangerar konserter, festivaler, klubbar men också seminarier och konferenser kring aktuella samhällsfrågor som rör relationen mellan öst/väst, mångfald och integration.

Våra evenemang sker regelbundet på scener som Södra Teatern, Stockholms Konserthus, Cirkus, Kulturhuset i Stockholm och Stockholms synagoga. I pilgrimsorten Vadstena arrangerar vi den årliga festivalen, Kärlekens dårar – mystiken inom judendom, kristendom och islam.

artistförmedling

Vi jobbar även på uppdrag av näringslivet och offentlig sektor med evenemang och artistförmedling. Bland våra uppdragsgivare finns bl a Tällberg Foundation, Utrikesdepartementet, Svenska Institutet, Astrid Lindgren Memorial Award och Stockholm Water Prize.

Re:Orients pedagogiska verksamhet riktar sig till barn och ungdomar. I förorterna Bredäng, Rinkeby och Rågsved arbetar vi med musik, dans och bildkonst och har sommarläger och kurser i orientaliska instrument som kanun, ud, saz, darbuka och sång. Inom unga Re:Orientensambeln träffas tonåringar varje vecka för glädjen att tillsammans skapa musik. 

samarbete inom skilda fält   

Vi samarbetar ofta med olika organisationer inom skilda fält; Förlaget Natur & Kultur, Tidskriften Arena, Röda Korset, Olof Palmes Minnesfond, Vadstena Akademin, Utrikespolitiska Institutet, Södertörns Högskola, SIDA, Uppsala Konsert och kongress, ABF, Sensus, Seglora Smedja, Kulturskolan Stockholm m fl.

Re:Orient har en årlig verksamhetsstöd från Kulturrådet, Stockholms Stad och Stockholms Landsting. Därtill har vi under åren haft en rad olika stöd från bla Allmäna Arvsfonden, Framtidens Kultur, Sida och Ungdomsstyrelsen.

Re:Orient omsatte ca 5,9 Milj kronor år 2010. Under Kulturhuvudstadsåret 98 var omsättningen ca 10 Mkr.

Re:Orient är en politisk och religiöst oberoende kulturorganisation. Vi är medlemmar EFWM och IETM och har varit aktiva i WOMEX sedan 1995.