Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Vänskap eller fiende. Glädje eller hat. Fred eller krig. Liv eller död?

Foto: RLC

EXPO

Ökad rasism

I coronakrisens spår

I spåren av coronapandemin har rasism och desinformation ökat runt om i världen, trenden syns även i Sverige. Det visar stiftelsen Expos rapporter som också varnar för att situationen kan bli värre.

Morgan Finnsiö: |2020|  Coronakrisen är inte bara en medicinsk och ekonomisk kris, det är också en kris för demokratin. I vår sammanställning ser vi flera oroande trender. Konspirationsteorier med rasistiska inslag har fått stor spridning, utsattheten för människor som uppfattas ha östasiatiskt utseende har ökat och svensksomalier som har avlidit av covid-19 hånas i högerextrema mediakanaler.

Stiftelsen Expo har under våren följt hur coronakrisen runt om i världen har aktiverat rasism, desinformation och konspirationsteorier och hur högerextrema grupper försökt utnyttja det osäkra läget.

FN:s generalsekreterare slår larm

Högerextrema grupper och större radikalnationalistiska partier runt om i Europa – Sverigedemokraterna inräknade – har haft svårt att göra sig relevanta. De är splittrade i sin syn på hanteringen av viruset och har förlorat på att väljarna i stor grad har samlats runt sittande regeringar.

Samtidigt har de fortsatt sprida hat och misstro med udden riktat mot minoriteter. Auktoritära regeringar har försökt utnyttja läget för att slå ner på mänskliga rättigheter. Internationellt har rasismen i krisens spår fått FN:s generalsekreterare att slå larm. I maj menade Antonio Gutierres att pandemin släppt lös en ”tsunami av hat och xenofobi, syndabocksletande och skrämselpropaganda”.

Attacker mot minoriteter och demokratin

Efter att den akuta hanteringen av virusets spridning har lagt sig är risken stor för ökad misstro och otrygghet, särskilt med tanke på krisens sociala och ekonomiska effekter. Om antidemokratiska och rasistiska grupper lyckas exploatera oron är risken att den här situationen blir värre. 

– Nu finns ett läge för regeringen att skyndsamt rusta det svenska samhället ytterligare för att stå emot attacker mot minoriteter och demokratin som kommer att fortsätta, och i värsta fall tillta, säger Daniel Poohl, vd stiftelsen Expo.

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden antirasistisk stiftelse. Visionen är ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande. Det gäller att öka människors förmåga att bemöta rasistiska idéer, myter och konspirationsteorier. Det göras genom omvärldsbevakning, journalistisk granskning och utbildning. 

Stiftelsen Expo

www.expo.se